Donderdag 24/09/2020

dotaties

Prins Laurent mag zich in parlement verdedigen: "Dit is geen enkele partij een crisis waard"

Prins Laurent krijgt de kans om zich in de Kamer te verdedigen tegen de inhouding van zijn dotatie.Beeld Photo News

Prins Laurent mag zich in het parlement komen verdedigen tegen de inhouding van zijn dotatie. En dat is een primeur. Al weet niemand precies hoe het nu verder moet.

De commissie Financiën? Of een nieuwe ad hoc commissie? Het is nog niet duidelijk waar prins Laurent de kans zal krijgen om uit te leggen waarom zijn dotatie niet verlaagd mag worden. Maar dat hij zich in de Kamer mag komen verdedigen, staat wel vast, schrijft De Standaard. En dat is nieuw: nooit eerder gebeurde het dat een lid van het koningshuis zich in het parlement komt verantwoorden.

Prins Laurent bezorgde deze en vorige regeringen al meermaals kopbrekens met uitspraken of optredens. Zo ook afgelopen zomer, toen hij aanwezig was bij de viering van het negentigjarig jubileum van het Chinese leger. Daarvoor had hij geen toestemming van de regering gevraagd, wat nochtans uitdrukkelijk was afgesproken. 

Sinds de zesde staatshervorming kan de regering leden van het koningshuis sanctioneren wanneer ze de voorwaarden waaraan hun dotatie vasthangt niet naleven. Dus besliste de regering in december om een deel van Laurents dotatie voor 2018 in te houden: 46.200 euro op een totaal van 308.000 euro. Daarmee verliest de prins volgens zijn advocaat Laurent Arnauts zowat zijn volledige nettovergoeding. Het resterende geld gaat bijna helemaal naar werkings- en personeelskosten.

Wederwoord

Arnauts reageerde verbolgen op de sanctie omdat de prins volgens hem niet de kans had gekregen op een wederwoord. Nochtans nodigde de regering hem wel degelijk uit, maar de prins stuurde een ziektebriefje. Nu krijgt hij – of zijn advocaat – een nieuwe kans om zijn kant van het verhaal te vertellen. De wet schrijft immers voor dat de regering een sanctie voorstelt, maar dat het uiteindelijk het parlement is dat beslist. 

Hoe de Kamer dat precies moet aanpakken, staat echter niet in de wet beschreven, vertelt Servais Verherstraeten, CD&V-fractieleider en in het verleden staatssecretaris voor Staatshervorming. "Daarom moet nu een procedure worden opgesteld vooraleer de Kamer zich over de zaak kan buigen. In die procedure zullen alle rechten van wederhoor en verdediging gerespecteerd worden."

Ook grondwetsspecialisten hebben geen pasklare oplossing voor de wijze waarop Laurents verdediging in het parlement georganiseerd kan worden. Onder meer Koen Lemmens (VUB) en Patricia Popelier (UA) houden het erop dat "de Kamer altijd hoorzittingen kan organiseren".

Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) zoekt intussen links en recht naar een oplossing. De piste die hij momenteel bij de verschillende fracties en de regering zou aftoetsen, is de oprichting van een ad hoc commissie, die eenmaal zou samenkomen over dit concrete geval.

Cinema

Volgens voormalig Kamervoorzitter Herman De Croo (Open Vld) moet er helemaal geen nieuwe commissie worden opgericht. "Dan moet elke fractie leden aanduiden, en moet er een voorzitter gezocht worden. Dat doe je pas als het maanden gaat duren, zoals bij een onderzoekscommissie. Maar dat verwacht ik hier niet. Waarom kan dit niet in de commissie Financiën gebeuren, die heeft toch de controle over de dotaties?"

De conferentie van voorzitters, die de werkzaamheden in de Kamer regelt, neemt na de krokusvakantie een beslissing over de procedure. Of het parlement de regering uiteindelijk zal volgen, en zal beslissen om Laurents dotatie in te houden, durft De Croo niet te voorspellen. "Elke beslissing van de regering kan door het parlement worden betwist. Wie weet brengt de prins argumenten aan die de commissie op andere ideeën brengen. Al denk ik dat hierover een ruime consensus bestaat binnen de meerderheid, en dat dit geen enkele partij een vertrouwenscrisis waard is."

Groen-fractieleider Kristof Calvo vindt het een non-discussie. "We zullen de procedures wel doorlopen, maar het leven zou veel simpeler zijn mocht prins Laurent normaal doen. Dat de regering hem berispt over zijn bezoekjes lijkt me logisch. Daar dan nog een hele cinema aan koppelen, eerst met dat ziektebriefje en nu dit, dat is er echt over."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234