Zaterdag 28/03/2020

Prins Laurent De man met vier gezichten

1

De vrouwen-

versierder

De jongste zoon van koning Albert blijkt helemaal geen lieverdje als het op vrouwen aankomt. In zijn jonge jaren was Laurent agressief tegen zijn vriendinnetjes, en deze reportage bevestigt de geruchten die daar al jarenlang de ronde over doen. Laurents ex-vriendin Diane De Schaetzen, met wie hij tussen 1993 en '95 een relatie had, erkent dat hij haar sloeg in die periode. "Hij gedraagt zich weinig respectvol tegenover vrouwen", zegt ze in de reportage. "Hij heeft meer respect voor dieren."

Ze voegt er nog aan toe dat het agressieve gedrag van Laurent ervoor zorgde dat ze een einde heeft gemaakt aan hun relatie. Tijdens het interview voelt de vrouw zich duidelijk niet op haar gemak. Ze zit op het puntje van de sofa en wil nauwelijks wat kwijt. De Schaetzen, vastgoedmakelaar en kunstenares, wou dan ook het liefst van al uit de media blijven. Ze wil nu pas het partnergeweld erkennen omdat ze zich onder druk gezet voelt door het laatste boek van Thierry Debels. "Ik zweeg omdat mijn familie altijd gezegd heeft dat ik de kroon niet mocht ontbloten", legt ze uit.

Reportagemaker Deborsu zegt ook dat hij over documenten beschikt die bewijzen dat Laurents ex-vriendin werd opgenomen in het ziekenhuis nadat ze aangevallen was door Laurent, maar die toont hij niet. Hij vroeg Laurent herhaaldelijk om een reactie op deze aantijgingen, maar kreeg nul op het rekest. Hij bracht wel enkele dagen met hem door, maar kreeg hem niet zover dat hij voor de camera wou getuigen.

2

De wereld-verbeteraar

Even belastend voor de prins is de onthulling dat David Schijner, een internationale zakenadvocaat, hem vergezelde op zijn laatste Congoreis. Schijner is gespecialiseerd in fusies en overnames, vraagt 1.000 euro per uur en houdt kantoor in Parijs. In totaal waren op deze 'ecologische rondreis' dus twee advocaten mee. Naast Schijner zat ook Pierre Legros mee in het vliegtuig, die later de verdediging van Laurent op zich neemt.

De reportage toont onuitgegeven beelden van de aankomst van Laurent en zijn gevolg op de luchthaven van Kolwezi in de provincie Katanga. Daarop is duidelijk te zien dat Schijner hem vergezelt en dat ze samen een koper- en kobaltonderneming bezoeken. Echt ecologisch gaat het er daar niet aan toe: het bedrijf dumpt zijn afval in een nabijgelegen riviertje.

Na de Congoreis, die hij zonder toestemming van de regering ondernam, werd Laurent definitief het zwarte schaap van de Saksen-Coburgs. Albert verspreidde een mededeling dat hij kwaad was op Laurent en besliste dat zijn benjamin niet meer mocht meedoen aan de officiële activiteiten van de koninklijke familie. Zelfs op het communiefeest van Laurents dochter Louise gunden vader en zoon elkaar geen blik. "Die twee gaan zich nooit meer helemaal verzoenen", voorspelt Mario Danneels in de reportage.

3

De vastgoed-makelaar

Op het sprookjesachtige Siciliaanse eiland Panarea, de favoriete vakantiestek van Giorgio Armani en Dolce&Gabbana, kocht Laurent enkele jaren geleden een villa voor 637.000 euro. De villa is prachtig gelegen: hij heeft terrassen aan de zee en een frontaal zicht op de vulkaan Stromboli. Bedoeling is er een centrum voor ecologische seminaries van te maken, maar daar is nog niks van te zien. De villa ligt totaal in puin, het vocht druipt er haast van de muren. Dat dit een 'ecologisch getint studiecentrum' moet worden, is ook lichtelijk ironisch als je weet hoe vervuilend het is om op dit exclusieve eiland te raken. Vanuit België moet je een vliegtuig, taxi en, als de zee woelig is, een helikopter nemen. Dat levert voor één reis een CO2-uitstoot op van 980 kilogram, wat overeenkomt met bijna een tiende van wat elke Belg in een volledig jaar uitstoot.

Met de aankoop van de villa deed Laurent wel een gouden deal. Ondertussen zou de bouwval al drie tot vier keer zoveel waard zijn. Een plaatselijk vastgoedmakelaar raadt hem zelfs aan om zijn villa vooral niet te renoveren omdat ze zonder restauratie evenveel zal opbrengen dan mét. De reportage ontrafelt ook dat deze villa het volledige eigendom is van Laurent, hoewel ze officieel in handen is van enkele naamloze vennootschappen. Een van die vennootschappen, Cerbux Invest, blijkt letterlijk een postbus te zijn in het appartementsgebouw naast Laurents notaris.

Het kluwen van vennootschappen en verenigingen rondom prins Laurent is intussen zo ingewikkeld geworden dat geen kat er nog haar jongen in terug vindt. "Ik heb allerlei projecten op stapel staan die voorlopig nog een verrassing moeten blijven", geeft Laurent aan in de reportage.

4

De gierigaard

De meest hilarische passage uit de reportage is tegelijk de meest genante. Het fragment begint nochtans onschuldig: prins Laurent, prinses Claire en hun kinderen staan samen met Herman De Croo voor een ijsjeskraam op de landbouwhappening van Oudenaarde. Als De Croo senior aanbiedt om de traktatie te betalen, zegt Laurent met veel misbaar dat hij dat wil doen en legt 10 euro op de toonbank.

Maar terwijl iedereen zijn ijsje neemt, en Laurent denkt dat niemand hem in de gaten heeft, neemt hij de tien euro terug en stopt ze in zijn zak. Verdere getuigenissen tonen aan dat Laurent niet alleen aan een Oudenaards ijsjeskraam op de kleintjes let.

Zo vertelt een advocaat over een etentje van Laurent in een Aziatisch restaurant in Namen. Toen de rekening kwam, weigerde de prins de volle pot te betalen en vroeg hij een korting van 30 procent. De advocaat kwam uiteindelijk tussen om de gemoederen te betalen, maar dat haalde niks uit. "Overal vraagt hij korting", zegt James Lohest, zijn milieuraadgever bij het ter ziele gegane KINT. "Zelfs voor een pizza in een Italiaans restaurant."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234