NieuwsRoyalty
Prins Harry wil zijn ‘vader en broer terug’, maar pookt wel het vuur weer op in nieuwe interviews
Battle of The Windsors, seizoen drie, deel hoeveel ook alweer? In twee nieuwe televisie-interviews geeft prins Harry zijn familie opnieuw een veeg uit de pan. Hij zegt zijn broer en vader ‘terug te willen’, maar wijst ook met de vinger: ‘Er komt een punt waarop zwijgen verraad is.’
De witte vlag? Of de zoveelste provocatie? Naar aanleiding van de verschijning van zijn autobiografie Spare (‘reserve’) op 10 januari, heeft de Britse prins Harry twee interviews gegeven. Eentje aan de Amerikaanse tv-zender CBS en een tweede aan de Britse commerciële omroep ITV. Beide gesprekken worden uitgezonden op zondag 8 januari, maar de trailers zijn nu al vrijgegeven.
Die van CBS oogt vrij braaf. In een korte teaser is te zien hoe de jongste zoon van koning Charles III journalist Anderson Cooper van 60 Minutes verwelkomt in zijn huis in Californië. Handen in de zakken, gekleed in een wit overhemd en een groene trui, glimlachend en ontspannen. Er is echter niet te horen wat de twee elkaar vertellen. Een voice-over is bij de beelden gemonteerd.
De keuze voor 60 Minutes, een nieuwsshow die al sinds 1968 bestaat, is niet zonder belang. Prins Philip (in 1981) en Harry’s vader koning Charles III (in 2005) gingen hem hier voor. Volgens The Mirror zit het Amerikaanse interview vol onthullingen over wat de hertog van Sussex ertoe bracht om al op zijn 38ste ‘memoires’ te schrijven.
Geen witte vlag
Het interview dat het Britse ITV zal uitzenden, is afgenomen door Tom Bradby. Harry praat over zijn persoonlijke relaties, de dood van zijn moeder Diana en blikt vooruit op zijn toekomst. Hoewel de hertog van Sussex erin zegt: “Ik zou graag mijn vader terug willen krijgen. Ik zou graag mijn broer terug willen hebben”, lijkt er verder niets op te wijzen dat de banneling uit Californië de witte vlag hijst. Uit de reeks fragmenten die de omroep al heeft vrijgegeven, blijkt eerder het tegendeel.
“Het had nooit zo hoeven te zijn”, zegt Harry over het familiaal conflict. Maar hij legt de schuld wel bij de rest van de familie, “die verhalen lekte en rondstrooide”. Harry zegt dat hij geprobeerd heeft zijn gesprekken met de andere leden van de koninklijke familie privé te houden. Maar om de verhalen in de roddelbladen te bestrijden, was hij naar eigen zeggen gedwongen zijn zorgen openbaar te maken. “Elke keer dat ik het privé probeerde te doen, waren er nadien briefings en werden er verhalen over mij en mijn vrouw gelekt.”
Dat ging zo, volgens de hertog van Sussex: “Ze praten dan met de ene of andere ‘royal correspondent’. Die krijgt letterlijk zijn informatie met de paplepel ingegoten. Hij tikt het verhaal uit en voegt er onderaan netjes aan toe dat hij contact heeft opgenomen met Buckingham Palace ‘voor commentaar’. Maar het hele verhaal komt rechtstreeks uit Buckingham Palace! Weet je, het familiemotto is zogezegd ‘never complain, never explain’, maar dat is maar een motto, meer niet. Dus als ons de afgelopen zes jaar verteld is: ‘We kunnen geen verklaringen afleggen om jullie te beschermen’, maar ze doen dat wel voor andere leden van de familie... Er komt een punt waarop zwijgen verraad is.”
Verder zegt Harry “dat ze het gevoel hebben dat het beter is om ons op de een of andere manier als de ‘slechten’ voor te stellen”. De hertog van Sussex zegt ook nog: “Ik wil een gezin, geen instituut” en “ze hebben absoluut geen bereidheid tot verzoening getoond”.
In de Britse pers zijn de voorbije dagen ook wat dingen uitgelekt over de memoires. Volgens The Sunday Times spaart Harry vooral zijn broer prins William niet. Een bron die weet wat in het boek staat, zei in de zondagskrant: “Alles wordt tegen het licht gehouden. Charles doet het beter dan ik had verwacht. Het is vooral moeilijk voor William. Zelfs Kate krijgt een beetje kritiek. Er zijn kleine details, er is een omstandige beschrijving van een slaande ruzie tussen de broers. Persoonlijk zie ik niet in hoe Harry en William zich hierna nog zullen kunnen verzoenen.”