Vrijdag 18/10/2019

PRIMUS van het parlement

Alle federale en Vlaamse parlementsleden vonden bij de start van de paasvakantie hun rapport in De Morgen. Wie de beste parlementariër van de afgelopen legislatuuris,mag u zelf beslissen op www.demorgen.be. Opdat u een weloverwogen keuze kunt maken, stellen wij de genomineerden uitgebreid voor.

Wilfried Vandaele

Vlaams Parlementslid N-VA

1. Op welke verwezenlijking bent u het meest trots?

"We hebben de belasting op inverkeerstelling (BIV) kunnen aanpassen zodat minder vervuilende auto's minder betalen. Dat is maar een eerste stap. De kilometerheffing moet die invalshoek doortrekken en in de plaats komen van de huidige verkeersbelasting.

"Ik heb er ook in mijn eentje voor gezorgd dat Vlaanderen een deel van de veiling van de 800 MHz-band kreeg. Aangezien via die frequentie almaar meer media worden geconsumeerd, is dat ook deels een mediakwestie en dus een gemeenschapsbevoegdheid. Zo heeft Vlaanderen toch 43,2 miljoen euro gerecupereerd. Ik kan dus zeggen dat ik mijn wedde ruim terugverdiend heb."

2. Wat wil u tijdens de volgende legislatuur bereiken?

"Op vlak van leefmilieu hebben we te weinig bereikt. Mensen, ook politici, moeten beseffen dat op een goede water- en luchtkwaliteit en voldoende natuur ook een prijs geplakt kan worden. Ze zijn immers belangrijk voor onze economie en onze gezondheid.

"Ik hoop dat we ons met N-VA ook sterker kunnen profileren op de 'zachte thema's' in het algemeen, zoals armoede en ontwikkelingssamenwerking. Wie zich inspant voor het welzijn van een gemeenschap, mag zeker de zwakkeren in die gemeenschap niet uit het oog verliezen."

3. Wie verdient volgens u de prijs van beste parlementslid?

"Ik retourneer graag het compliment dat Bart Martens (sp.a) me gegegeven heeft. Hij verdient die bekroning, als autoriteit op het vlak van milieu en ruimtelijke ordening. Als hij niet kan terugkeren, zullen we hem missen. Omwille van de humor wil ik ook Lode Vereeck (Open Vld) maar ook Felix Strackx (VB) vermelden. En bij de jonge garde waardeer ik de inhoudelijke sterkte van oppositieleden Hermes Sanctorum (Groen) en Jo De Ro (Open Vld)."

4. Hebt u tips voor uw minder succesvolle collega's?

"Werk harder! Combineer geen tien mandaten met dat van parlementslid. Zelf ben ik schepen geweest van de 'kleine' gemeente De Haan en ik kon dat door hard te werken net combineren met het Parlement. Als collega's in grotere steden besturen en in nog wat intercommunales zetelen, kan dat niet anders dan ten koste gaan van het parlementaire werk."

Vera Van Der Borght

Vlaams Parlementslid Open Vld

1. Op welke verwezenlijking bent u het meest trots?

"Over de grenzen van meerderheid en oppositie heen hebben we unaniem een resolutie kunnen laten goedkeuren die de subsidiëring van zorginfrastructuur via het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA) herbekijkt. Dat klinkt erg saai en technisch, maar dat is het eindpunt van tien jaar hard werk. Na jaren sleuren heeft een officiële overheidsstudie bewezen wat ik al jarenlang verkondig: dat het goedkoper kan om zorgcentra te bouwen zonder subsidies dan met.

"Voor mij is dat ook de bekroning van mijn streven om de financiering in de welzijnssector afhankelijk te maken van de zorgbehoevende en niet van de verzuilde infrastructuren. De tegenstand blijft taai, maar we hebben daar toch voor een evolutie in de geesten kunnen zorgen."

2. Wat wil u tijdens de volgende legislatuur bereiken?

"Na 25 mei keer ik niet meer terug naar het Vlaams Parlement. Ik neem afscheid zonder bitterheid. Toen ik tien jaar geleden in het Vlaams Parlement kwam, was Welzijn niet meteen de hoofdbekommernis van de meesten van mijn partijgenoten. Ik heb bewezen dat je toch ook daar belangrijke blauwe accenten kunt leggen. Als ik nu zie hoe Gwendolyn Rutten en Maggie De Block met een heus zorgplan voor Open Vld uitpakken, dan stemt ook mij dat een beetje trots."

3. Wie verdient volgens u de prijs van beste parlementslid?

"Ik wil graag mijn generatiegenote Mieke Vogels (Groen) feliciteren voor haar harde werk. Allebei vanuit onze eigen overtuiging hebben we bij Welzijn toch samen een mooi parcours kunnen afleggen. Voor mensen met zorgvragen, tegen verzuiling. Respect ook voor voorzitter Jan Peumans (N-VA), die altijd eerst voor zijn parlement en dan pas voor het regeringsbelang gekozen heeft."

4. Hebt u tips voor uw minder succesvolle collega's?

"Veel collega's zullen het niet graag horen, maar de parlementaire rapporten bewijzen het keer op keer: je kan een parlementair mandaat niet deftig combineren met een ander belangrijk politiek mandaat. Ik heb het zelf ook een tijdje ondervonden toen ik OCMW-voorzitter was in Aalst. Pas de laatste twee jaar heb ik me weer echt volop kunnen concentreren op mijn parlementsmandaat.

Morgen: Sonja Becq (CD&V) en Dirk Van Der Maelen (sp.a)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234