Vrijdag 05/06/2020

PRIMUS van het parlement

Alle federale en Vlaamse parlementsleden vonden bij de start van de paasvakantie hun rapport in 'De Morgen'. Wie de beste parlementair van de afgelopen legislatuur is, mag u zelf beslissen op www.demorgen.be. Opdat u een weloverwogen keuze kunt maken, stellen wij de genomineerden de komende dagen uitgebreid voor.

Bart Martens Vlaams Parlementslid sp.a

1. Op welke verwezenlijking bent u het meest trots?

"De strafste stoot was voor mij de vergroening van de belasting op inverkeerstelling (BIV). Dankzij een amendement heeft het parlement ervoor gezorgd dat de Vlaamse regering zich daarvoor op de reële uitstoot van dieselwagens baseerde, en niet op de theoretische Euronorm, die veel te gunstig is voor dieselwagens. Dankzij de groene BIV is de 'verdieseling' van het wagenpark gestopt."

2. Wat wil u tijdens de volgende legislatuur bereiken?

"We moeten inzetten op de nieuwe vormen van offshore-energie. Ik ga mij focussen op de realisatie van het gigantische 'stopcontact' in zee, waarop alle windmolenparken kunnen worden aangesloten. Anderzijds wil ik mij ook volledig op de NMBS storten. Wat mij betreft moeten Gent en Antwerpen zo snel mogelijk een voorstadsnet met 'light trains' krijgen, zoals het Gewestelijk Expressnet (GEN) rond Brussel."

3. Wie verdient volgens u de prijs van beste parlementslid?

"Die prijs geef ik aan Lode Vereeck. Hij heeft het perfecte evenwicht gevonden tussen de kritische controle op het regeringswerk en anderzijds het aanbrengen van eigen projecten. Bovendien heeft Vereeck een gezonde dosis humor. Hij slaagt erin om de sfeer erin te houden. En met een kwinkslag kun je vaak meer zeggen dan een uitvoerig betoog. Wilfried Vandaele (N-VA) verdient de tweede plaats met zijn gedegen dossierkennis en heldere communicatie."

4. Heeft u tips voor uw minder succesvolle collega's?

"Wees vrijgevochten en kritisch. Een parlement heeft altijd het laatste woord, maar dat wordt wel eens vergeten. Te veel parlementsleden verschuilen zich achter de rug van hun voorzitter of partijlijn. Een parlementslid moet meer zijn dan een handpop. We hebben meer kuitenbijters nodig in het parlement. Daarom ook: loop niet weg van moeilijke dossiers."

Lode Vereeck Vlaams Parlementslid Open Vld

1. Op welke verwezenlijking bent u het meest trots?

"Op de commissie 'Speed', die werd opgericht voor de versnelling van vergunningprocedures. In die commissie, die werd voorgezeten door Johan Sauwens (CD&V), is er over de partijgrenzen heen erg open en constructief gewerkt. Sauwens is erin geslaagd om 76 voorstellen unaniem door alle leden te laten goedkeuren. Dat is een hoogtepunt van democratie.

Dieptepunt was voor mij de miserietaks voor scheidende koppels. Niet alleen omwille van de maatregel, maar vooral de manier waarop hij er is gekomen. Op een bepaald moment was ieder parlementslid dat ik aansprak tegen die taks. Toch bleek het parlement niet in staat om de maatregel terug te schroeven."

2. Wat wil u tijdens de volgende legislatuur bereiken?

"Ik verhuis van het Vlaams Parlement naar de Kamer. Ik hoop dat ik van daaruit kan meewerken aan een globale fiscale hervorming. De lasten op arbeid moeten omlaag, zodat we jobs kunnen creëren. Vooral in Limburg is dat nodig, want eind dit jaar gaat Ford Genk definitief dicht."

3. Wie verdient volgens u de prijs van beste parlementslid?

"In mijn top drie staat Vera Van der Borght (Open Vld), die rond het decreet Gehandicaptenzorg erg knap werk heeft verricht. Jan Peumans (N-VA) krijg ook een eervolle vermelding, omdat hij zijn rol als parlementsvoorzitter uitstekend heeft ingevuld. Derde plaats is voor 'jong talent' Björn Rzoska (Groen), die op korte tijd zijn stempel heeft kunnen drukken in het parlement.

4. Heeft u tips voor uw minder succesvolle collega's?

"Met sterke dossiers kan elk parlementslid zijn stempel drukken. De meerderheid moet zich onafhankelijk van de regering durven positioneren. Als parlementslid moet je je eigen stem laten horen, anders ben je enkel een stemmachine. Iemand die zijn mond opentrekt is Eric Van Rompuy (CD&V). Het is spijtig dat zo'n parlementslid al snel als dissident wordt beschouwd."

Morgen: Jef Van den Bergh (CD&V) en Kristof Calvo (Groen)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234