Maandag 21/10/2019

PRIMUS van het parlement

Alle federale en Vlaamse parlementsleden vonden bij de start van de paasvakantie hun rapport in De Morgen. Wie de beste parlementariër van de afgelopen legislatuur is, mag u zelf beslissen op www.demorgen.be. Opdat u een weloverwogen keuze kunt maken, stellen wij de genomineerden uitgebreid voor.

Bart Somers Kamerlid Open Vld

1. Op welke verwezenlijking bent u het meest trots?

"Op de hervorming van de migratiewetgeving. Die kwam er tijdens het eerste deel van de legislatuur, toen iedereen op een regering zat te wachten. Vanuit het parlement zijn we erin geslaagd om over de partijgrenzen heen fundamentele wijzigingen door te duwen. Dat was de basis van het latere succes van staatssecretaris voor Migratie Maggie De Block (Open Vld).

"Ook de brandweerhervorming is een belangrijke verwezenlijking, al kreeg ze iets minder aandacht. Die brandweerhervorming is nog moeilijker dan de politiehervorming. Na de ramp van Gellingen heeft een rapport aangetoond dat de taken van de brandweer niet meer van deze tijd zijn. We moeten onder andere naar een schaalvergroting. Ik heb heel actief meegewerkt aan die hervorming, waarin we belangrijke stappen vooruit hebben gezet."

2. Wat wil u tijdens de volgende legislatuur bereiken?

"Ik verhuis naar het Vlaams Parlement als de kiezer dat toelaat. Ik hoop dat ik er mee voor kan zorgen dat er meer bevoegdheden naar de lokale besturen gaan. Vlaanderen wil te veel zelf doen. Die keizer-kostermentaliteit druist in tegen de internationale tendens en hypothekeert de slagkracht van de lokale besturen. De files, het openbaar vervoer, de wachtlijsten, de inburgering, de VDAB: op al die domeinen kunnen lokale besturen een grotere rol spelen. Ik hoop dat we die omslag kunnen realiseren."

3. Wie verdient volgens u de prijs van beste parlementslid?

"Mijn eigen fractieleider Patrick Dewael (Open Vld), omdat hij het parlementaire debat briljant beheerst. Dewael is de sterkste fractieleider in het parlement, een key player.

"Binnen de andere partijen zie ik mijn stadsgenoot Kristof Calvo (Groen) heel graag bezig. Een jong geweld dat geniet van de publieke tribune en verbaal sterk is. Ook Renaat Landuyt (sp.a) en Carina Van Cauter (Open Vld) zijn heel sterk. Bij de Franstaligen heb ik respect voor het talent van Olivier Maingain (FDF), hoewel ik het vaak niet met hem eens ben."

4. Hebt u tips voor uw minder succesvolle collega's?

"De basisvoorwaarden zijn politiek engagement en gedrevenheid. Daarnaast moet je vooral uit het keurslijf van de particratie durven treden. Niet alleen nakauwen wat de partij heeft gezegd. Doe je best om anderen te begrijpen en zoek naar de gelijkenissen. Probeer met andere woorden coalities te smeden, want zo krijg je dingen in beweging."

Peter Dedecker Kamerlid N-VA

1. Op welke verwezenlijking bent u het meest trots?

"Wat denkt u? Ik heb 9,5 miljoen euro naar de fiscus laten terugvloeien door mijn werk op het ACW-dossier (De fiscus legde het ACW een belastingherziening op die de christelijke koepel 9,5 miljoen kost, red.). Zo heb ik als parlementslid meer opgebracht dan ik heb gekost. Daarnaast heb ik mij toegelegd op telecom en economie. Na amper een jaar in het parlement heb ik mijn eerste wetsvoorstel erdoor gekregen. Het maakte een hypotheek mogelijk voor woonboten. Een eerder technisch dossier, maar wel belangrijk voor een bepaalde groep mensen. Voor mij was het een interessante vingeroefening."

2. Wat wil u tijdens de volgende legislatuur bereiken?

"Ik zal het Arco-dossier verder blijven opvolgen, maar het is niet de bedoeling om enkel 'Mister Arco' te worden. Ik zal me ook toeleggen op de bankenhervorming. Het is natuurlijk zoeken naar het evenwicht tussen het beveiligen van ieders spaargeld en de reële economie voldoende ruimte te geven voor financiering. Het plan van financiënminister Koen Geens (CD&V) is strenger dan in de buurlanden. Binnen twee jaar volgt een evaluatie, dan zal ik op mijn strepen staan."

3. Wie verdient volgens u de prijs van beste parlementslid?

"Het duo Sarah Smeyers en Theo Francken (beiden N-VA), die in mijn ogen een van de belangrijkste hervormingen van de afgelopen legislatuur mee hebben doorgevoerd: de verstrenging van de wet op gezinshereniging.

"Buiten mijn eigen fractie denk ik aan Kristof Waterschoot van CD&V. In moeilijke dossiers zoals bij Dexia moest hij het onverdedigbare verdedigen, om de ACW-vleugel van zijn partij af te dekken. Erg ondankbaar, maar hij deed dat met trouw en toewijding. Of ik hem nomineer uit medelijden? Voor een stuk wel, maar hij toonde ook zijn verdienste in het bankendossier. Jammer dat hij ondanks zijn inzet geen verkiesbare plaats kreeg."

4. Hebt u tips voor uw minder succesvolle collega's?

"Neemt je tijd om je dossiers goed in te studeren en te investeren in goede contacten. Kies ook een niche, een duidelijke focus en hou die focus ook vast. Generalisten komen er niet meer. Zo kun je ook een duidelijke visie op jouw thema ontwikkelen.

"En aarzel niet om op dezelfde nagel te blijven kloppen. Als je één keer iets zegt in het parlement, word je niet gehoord."

MAANDAG: Wilfried Vandaele (N-VA) en Vera Van der Borght (Open Vld)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234