Zaterdag 19/10/2019

PRIMUS van het parlement

Alle federale en Vlaamse parlementsleden vonden bij de start van de paasvakantie hun rapport in 'De Morgen'. Wie de beste parlementair van de afgelopen legislatuur is, mag u zelf beslissen op www.demorgen.be. Opdat u een weloverwogen keuze kunt maken, stellen wij de genomineerden uitgebreid voor.

Eric Van Rompuy Vlaams Parlementslid CD&V

1. Op welke verwezenlijking bent u het meest trots?

"Op de staatshervorming en de splitsing van B-H-V. Ik was in 1999 fractieleider toen het Vlaams Parlement vijf resoluties goedkeurde met het oog op een nieuwe staatshervorming. Vijftien jaar later is de staatshervorming eindelijk gelukt. Ze geeft het Vlaams Parlement voor 10 miljard euro extra bevoegdheden.

"In 2004 liet ik door het Vlaams Parlement een resolutie goedkeuren over de hoogdringende splitsing van B-H-V. Ook die is nu gerealiseerd. Ik ben fier dat ik daaraan heb meegewerkt, want het dossier heeft de Belgische politiek jarenlang verlamd."

2. Wat wil u tijdens de volgende legislatuur bereiken?

"Na bijna 30 jaar moet ik helaas mijn geliefde Vlaams Parlement verlaten. Net op een moment dat het zo interessant wordt. Ik hoop dat de Vlaamse partijen ernstig zullen debatteren over al die nieuwe Vlaamse bevoegdheden: woonbonus, kindergeld, het activeringsbeleid van de RVA,... Er moet voor meer dan 10 miljard euro aan bevoegdheden worden ingevuld, dat is niet makkelijk. In Welzijn en Onderwijs zullen de middelen meer dan nodig zijn.

"Op het federale niveau worden de budgettaire problemen loodzwaar. We moeten 12 miljard euro vinden om een evenwicht te bereiken. Die discussie gaat terug op de fundamenten van onze sociale zekerheid, zoals de pensioenen. Hopelijk kunnen we dat op een sociaal rechtvaardige manier."

3. Wie verdient volgens u de prijs van beste parlementslid?

"Lode Vereeck (LDD) steekt er toch bovenuit. Voor iemand die net in het parlement kwam, en vanuit een piepkleine fractie, heeft hij het heel goed gedaan. In één adem wil ik ook Mieke Vogels (Groen) noemen. In de commissie Welzijn is het haar gelukt om zwaar te wegen op de discussies, ook al ging ik niet met haar akkoord. Vogels is een parlementslid van de oude stempel, maar ze schuwt het debat niet. En dat heb ik de voorbije legislatuur toch wat gemist. In de meerderheid scoren Bart Martens (sp.a) en Koen Van den Heuvel (CD&V) ook goed."

4. Heeft u tips voor uw minder succesvolle collega's?

"Wees aanwezig, zowel fysiek als mentaal. Je kunt alleen een rol spelen als je er ook echt bent. Vaak zitten parlementsleden op het tipje van hun stoel om zo snel mogelijk te kunnen vertrekken. Maar het helpt niet als je heel de tijd op je laptop zit te tokkelen. Je moet kunnen inpikken en repliceren op wat de andere parlementsleden zeggen. De huidige laptopgeneratie voert het debat veel te weinig.

"Je moet geen vragen stellen, maar wel dé vraag. Het gaat niet over de kwantiteit, maar over kwaliteit van de parlementaire vragen. Tegenwoordig passeren in elke commissie twintig tot dertig vragen waar geen haan naar kraait. Het gaat te veel over de statistiekjes: 'op hoeveel staat mijn teller'?"

Jan Peumans Vlaams Parlementsvoorzitter N-VA

1. Op welke verwezenlijking bent u het meest trots?

"Dat ik de voorzitter was van alle volksvertegenwoordigers, los van taal, cultuur, ras, enzovoort. Dat principe heb ik consequent toegepast van begin tot einde. Het is belangrijk dat je als voorzitter boven de mêlee staat. Daarom heb ik mij op wetgevend gebied ook op de achtergrond gehouden. Dankzij mij is het plattelandsfonds in het vorige regeerakkoord opgenomen, als tegenhanger van het stedenfonds."

2. Wat wil u tijdens de volgende legislatuur bereiken?

"Eerst verkozen worden. Daarna hangt het af van de constellatie waarin je zit. Ik hoop op een consequent milieubeleid, waarbij men duidelijk kiest voor het milieu. Het beleid moet er vóór de milieuverenigingen zijn, niet tegen. Het is belangrijk dat we die Pact 2020-milieudoelstellingen proberen halen."

3. Wie verdient volgens u de prijs van beste parlementslid?

"Omdat het niet altijd Lode Vereeck moet zijn: Vera Van der Borght (Open Vld). Zij heeft bewezen dat ook iemand van boven de zestig een stempel kan drukken. Een ode aan alle 60-plussers. (lacht) Ze is altijd consequent gebleven en vertelde nooit onzin. Ten tweede denk ik aan iemand met veel potentieel, waarvan ik hoop dat hij verkozen wordt: Björn Rzoska (Groen). Ook Wilfried Vandaele (N-VA) heeft het erg goed gedaan, een studax die ook het nodige lobbywerk doet voor zijn standpunten."

4. Heeft u tips voor uw minder succesvolle collega's?

"Zorg dat je een bepaalde niche inneemt. Generalisten bestaan niet meer in het parlement, behalve de fractieleiders. Verricht voldoende studiewerk en stel jezelf onafhankelijk op van de regering. Je hoeft niet altijd in te stemmen met de partijlijn. Blijf consequent doorduwen en amuseer je in de politiek. Ik heb mij de voorbije legislatuur altijd goed geamuseerd. Er staat geen leeftijd op politiek, dat is een belangrijke boodschap die ik wil meegeven (lacht)."

Morgen: Bart Somers (Open Vld) en Peter Dedecker (N-VA)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234