Zondag 20/10/2019

PRIMUS van het parlement

Alle federale en Vlaamse parlementsleden vonden bij de start van de paasvakantie hun rapport in De Morgen. Wie de beste parlementariër van de afgelopen legislatuur is, mag u zelf beslissen op www.demorgen.be. Opdat u een weloverwogen keuzekunt maken, stellen wij de genomineerden uitgebreid voor.

Jean-Jacques De Gucht

Vlaams Parlementslid Open Vld

1. Op welke verwezenlijking bent u het meest trots?

"Oordeelsbekwame minderjarigen hebben nu eindelijk de vrijheid zelf te kiezen voor euthanasie. In die aanpassing van de euthanasiewet heb ik de afgelopen zeven jaar ontzettend veel tijd gestoken. Helaas kwam het debat pas echt op gang aan het eind van de legislatuur, anders hadden we nog enkele hiaten kunnen dichten.

"Op het meemoederschap, dat nog later goedgekeurd, ben ik even trots. Ook hier blijven enorm emotionele getuigenissen mij bij. Zo was er een moeder die me vertelde dat ze twaalf jaar lang het dochtertje van haar partner mee had opgevoed, maar haar niet had geadopteerd. Na de scheiding was ze daardoor al haar recht op contact met dat kindje kwijt. Als vader van een zoon van 8,5 maand hakt dat er diep in."

2. Wat wilt u tijdens de volgende legislatuur bereiken?

"In het Vlaams parlement wil ik het belang aantonen van privékapitaal in de culturele sector. Hiervoor moeten we samenzitten met de Franstalige collega's, zodat we de federale regering concrete fiscale voorstellen kunnen doen. Als er dan besparingen nodig zijn, zullen die minder harder aankomen omdat er meer privékapitaal in de culturele wereld omgaat. Daarnaast is het zeer belangrijk dat de doorstroming van het onderwijs naar de arbeidsmarkt verbetert. Er moet een veel grotere samenwerking komen tussen de bedrijven en de scholen."

3. Wie verdient volgens u de prijs van beste parlementslid?

"In de commissie cultuur biedt Bart Caron (Groen) een grote meerwaarde. Hij heeft niet dezelfde ideeën als ik, maar hij staat ervoor open. Zulke niet-dogmatici heb je nodig om in het parlement vooruit te raken. Binnen mijn eigen fractie is Vera Van der Borght erg goed. Een harde werkster, die haar dossiers tot in de puntjes kent."

4. Hebt u tips voor uw minder succesvolle collega's?

"Iedereen moet dat mandaat invullen naar zijn eigen inzichten. (lacht) Als echte liberaal zet ik ook hier vrijheid voorop. In het parlement gaan veel collega's nu veel te betuttelend om met de maatschappij. We moeten mensen net de vrijheid geven om zelf keuzes te maken. Het parlement moet de samenleving ordenen. Niet elke stap dicteren die een burger zet. De mensen weten heus zelf wel wat ze met hun leven aan moeten."

Mieke Vogels

Vlaams Parlementslid Groen

1. Op welke verwezenlijking bent u het meest trots?

"Namens Groen heb ik een conceptnota geschreven rond het woonbeleid voor de volgende legislatuur. Daar staan belangrijke beslissingen voor de deur, met de overdracht van de woonbonus naar Vlaanderen. De meerderheid heeft mijn nota niet willen goedkeuren. Maar in de programma's van verschillende partijen zie ik nu toch een aantal punten van mij opduiken. Zo zijn ze eindelijk van het gedacht aan het afstappen dat mensen zolang mogelijk in hun eigen huis moeten blijven wonen."

2. Wat wilt u tijdens de volgende legislatuur bereiken?

"Ik heb onlangs een boek geschreven met de titel De rekening van de verzuiling. Dat boek is een beetje mijn politiek testament. De groene draad erin is dat de gebruiker altijd aan het kortste eind trekt. Daarom droom ik ervan om een vakbond van gebruikers op te richten. Zodat ook de gewone mensen een stem krijgen in de welzijnssector."

3. Wie verdient volgens u de prijs van beste parlementslid?

"Binnen mijn fractie wil ik een speciale pluim geven aan Elisabeth Meuleman. Na de gemeenteraadsverkiezingen werd zij onze fractieleider en ze heeft dat goed gedaan. Elisabeth is zeer bevlogen en werkt vanuit verontwaardiging. Dat is zeker een pluspunt, want het debat kabbelt al genoeg in het Vlaams parlement.

"Van de andere partijen zou ik mijn dikke vriendin Vera Van Der Borght (Open Vld) willen nomineren. Samen hebben we sterk werk geleverd in de commissie Welzijn. Zij kent die sector door en door."

4. Hebt u tips voor uw minder succesvolle collega's?

"Volg eens debattraining! Ik kan mij mateloos ergeren als parlementsleden gewoon hun tekst komen aflezen op het spreekgestoelte. Zeker als ze vragen om niet onderbroken te worden. Dat is toch geen debat meer? Zorg dat je tussenkomsten vanuit je buik komen, niet vanuit de laptop van je medewerker."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234