Woensdag 21/04/2021

Primeur: pitabar in GaultMillau

Weinig verandering in de hoogste regionen: Peter Goossens van het Hof van Cleve in Kruishoutem wordt met 19,5 op 20 voor het achtste jaar op rij bekroond als beste chef van het land. Bovendien rijft hij als eerste Belgische chef een vijfde koksmuts binnen. Christophe Hardiquest (35) van het Brusselse restaurant Bon-Bon is volgens GaultMillau ‘Chef van het Jaar’.

Finjan krijgt 13 op 20 van GaultMillau, het pitarestaurant doet daarmee beter dan visrestaurant Fiskebar in eigen stad of Exquisa, het aardappelrestaurant in Hasselt dat aan het vtm-programma Mijn Restaurant! ontsproot. In deze editie wordt bij restaurants die minder dan 13 op 20 scoren niet langer het resultaat vermeld, volgens GaultMillau om de “pejoratieve connotatie” te vermijden.

Finjan ligt tegenover het Museum voor Schone Kunsten, in het hart van het Antwerpse Zuid. De bezoekers van de omliggende cafés genieten tot in de vroege uurtjes (in het weekend gaat de deur hier pas om 5 uur ’s ochtends op slot) van de vriendelijke en supersnelle bediening. “Met voorsprong het beste pita-adres van Antwerpen”, luidt de beschrijving in GaultMillau. “Gerechten uit het Midden-Oosten worden met veel gevoel voor authenticiteit gebracht.”

“We beschouwen deze zaak niet als een pitabar”, argumenteert Philippe Limbourg, directeur van GaultMillau, de opmerkelijke primeur. “Alle gerechten die hier worden aangeboden voldoen aan de kwaliteitseisen van onze gids.” Die gids kennen ze bij Finjan niet, moet Sean Chacham van Finjan toegeven. “Maar we zijn heel blij met de vermelding. Al onze producten worden in huis gemaakt en de baas is altijd hier om te proeven. Dat maakt ons anders dan andere bars, denk ik. We hebben ook een ruime vegetarische keuken, voor een breed publiek. Al kiezen de meeste mensen voor de standaardshoarma.”

Een andere opvallende nieuwkomer is Matthieu Beudaert van Tables d’Amis in Kortrijk. Vijf jaar geleden werd deze kunsthistoricus door het weekblad Knack uitgeroepen tot hobbykok van het jaar. Hij schoolde zich om tot chef en amper een jaar na de opening van zijn restaurant scoort Beudaert 15 op 20.

Vijf kokmutsen

In het topsegment verandert er weinig: Peter Goossens herhaalt als enige Belgische kok zijn score van 19,5 op 20 voor zijn Hof van Cleve in Kruishoutem. Hij krijgt er voor de eerste keer een vijfde koksmuts bovenop, volgens Gault Millau “symbool van topgastronomie”. Tot nog toe werden er in België maximaal vier koksmutsen toegekend. “Eén muts staat voor vier punten, dus eigenlijk heb ik 23,5 op 20 behaald”, klinkt het op de vraag of het steekt dat Sergio Herman van Oud Sluis in het Zeeuwse Sluis, zijn copain in allerhande tv-programma’s, van de Nederlandse GaultMillau de perfecte 20 op 20 kreeg. Hoe hij er voor het achtste jaar op rij in slaagt om topprestaties te combineren met activiteiten buiten zijn restaurant? “Deze bekroning gaat uit naar heel mijn team.”

Net onder Goossens vertoeven, net zoals de vorige jaren, de Brusselse restaurants Comme Chez Soi en Sea Grill met 19 op 20. ’t Oud Konijntje in Waregem (18/20), dat eind dit jaar de deuren sluit, wordt bekroond voor de beste digestievenkaart.

Chef van het jaar is Christophe Hardiquest van Bon-Bon in Brussel. Zijn topgerechten, in klei gegaarde foie gras en zeebaarsfilet in de oven gegaard in een korst van oesterschelp, illustreren volgens Hardiquest zijn zoektocht naar “een evenwicht tussen techniek en spontaniteit. Van schuimpjes alleen kun je niet eten. Een mousse is leuk om een ludieke toets aan te brengen in een gerecht, maar ik zie bij mijn publiek vooral een terugkeer naar de bron. Het product, dat is mijn leitmotiv.”

Gastronomisch Brugge neemt dit jaar revanche: zowel Gert de Mangelaar van Hertog Jan als De Karmeliet van Geert Van Hecke winnen een punt, ze krijgen opnieuw 18 op 20. Voor Kwinten De Paepe (Trente, Leuven), Gaëtan Colin (Jaloa, Brussel) en Maxime Collard (La table de Maxime, Paliseul) zijn er eervolle vermeldingen als ‘jonge topchefs’.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234