Maandag 17/05/2021

Kerk

Primeur in Belgische kerk: trappistenmonnik Lode Van Hecke is nieuwe bisschop van Gent

Lode Van Hecke. Beeld BELGA
Lode Van Hecke.Beeld BELGA

Kardinaal Jozef De Kesel heeft woensdag op een persconferentie abt Lode Van Hecke voorgesteld als de nieuwe bisschop van Gent. Van Hecke volgt de huidige bisschop Luc Van Looy (78) op.

De officiële inhuldiging van Lode Van Hecke als de 31ste bisschop van Gent is gepland op 23 februari om 15 uur in de Sint-Baafskathedraal van Gent. Voor Lode Van Hecke, de abt van Orval, kwam de aanstelling als een verrassing. “Het komt voor mezelf als een verrassing, ik ben geen monnik geworden om dan nog bisschop te worden. Voor mijn broeders van de abdij van Orval was het een zwaar moment, maar ze hebben me allemaal aangemoedigd om bisschop te worden. Hoe onverwacht het ook was”, vertelt de nieuwe bisschop van Gent.

“Ik heb het gevoel dat dit de weg is die ik moet volgen. Het is een avontuur. U moet me niet vragen naar strategie of politiek, want ik moet nu eerst een bisschop ontdekken en beginnen met te luisteren. Luisteren naar waar de echte vragen liggen”, vervolgt Van Hecke.

Eerste keer

Het is de eerste keer in de kerkgeschiedenis van België dat een trappistenmonnik bisschop wordt. Kardinaal Jozef De Kesel ziet het als een evolutie van de huidige tijd. “Het is misschien niet zo eigenaardig in deze tijd. Een tijd van herstructurering van de kerk, een tijd waarin we zoeken naar spirituele vernieuwing en diepgang”, aldus De Kesel. Hij kan zich wel vinden in de beslissing van paus Franciscus om abt Lode Van Hecke als bisschop van Gent te vragen. De kardinaal ziet dat hij als abt belangrijke kwaliteiten heeft opgebouwd.

“De Abdij van Orval is een plaats waar aandacht is voor alles wat echt belangrijk is. Een leven van gebed en een leven van gehoorzaamheid aan evangelie en aan medebroerders, gemeenschap. Omwille van die kwaliteiten heeft paus Franciscus hem gekozen”, aldus De Kesel.

Abt van Orval

Lode Van Hecke werd op 16 maart 1950 geboren in Roeselare en is de tweede van vijf kinderen. In zijn jeugd was hij actief binnen de KSA (Katholieke Studenten Actie) en na zijn humaniora schreef hij zich in het seminarie in Brugge in. Tijdens zijn legerdienst maakte hij voor het eerst kennis met de trappistenabdij van Orval. Hij besloot in te treden, maar maakte eerst zijn licentiaatsstudie filosofie aan de KU Leuven af. In 1976 trad hij in Orval in. Hij legde de eeuwige geloften af in 1983 en werd in 1995 tot priester gewijd.

Intussen behaalde hij in 1988 ook nog zijn licentiaatsdiploma theologie aan de KU Leuven. Op 25 januari 2007 verkozen de monniken hem uiteindelijk tot abt van Orval. Een functie die hij nu opgeeft na zijn benoeming tot bisschop van Gent. Zijn abstleuze wordt ook zijn bisschopsleuze: ‘In de vreugde van de Geest’.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234