Dinsdag 18/05/2021

Reportage

Primeur: burgemeester Herne huurt Securitas-agent in om 's nachts te patrouilleren

Alain Heymans is een van de vele gedupeerden in Herne bij wie ingebroken is. Een Securitas-bewakingsagent moet toekomstige inbraken helpen te voorkomen. Beeld © bas bogaerts
Alain Heymans is een van de vele gedupeerden in Herne bij wie ingebroken is. Een Securitas-bewakingsagent moet toekomstige inbraken helpen te voorkomen.Beeld © bas bogaerts

Sinds kort kan Herne, een gemeente op de taalgrens, weer wat rustiger slapen. Omdat de politie er niet genoeg mensen heeft om de inbraakplaag te stoppen, loopt er voortaan een privébewakingsagent elke nacht zijn ronde. Een primeur in ons land, maar een oplossing?

Alain Heymans doet op 19 november 2014, in het holst van de nacht, verward zijn ogen open als hij een bekend geluid hoort - het gerinkel van het keramisch schoteltje waarin hij altijd zijn sleutels legt. Als even later de ladenkast in de keuken met een klap omvalt, is hij klaarwakker. "Dan weet je hoe laat het is", zegt hij nu.

Hoe ze zijn binnengeraakt in zijn gerenoveerde boerderij tussen de knotwilgen, weet Alain nog altijd niet. Hoe ze alles wat waardevol was - gsm's, laptops, de tv en hun twee auto's - zo snel konden stelen evenmin. "Toen ik beneden kwam, waren ze net weg. Ik dacht er even achteraan te gaan, maar gelukkig heb ik dat zo gelaten."

Alain is lang niet alleen in Herne. Alleen de twee laatste maanden kreeg de politie vijftig meldingen van inbraken binnen. Dat was vroeger het gemiddelde aantal meldingen in een jaar tijd. Het gaat bijna altijd om nachtelijke inbraken, vermoedelijk het werk van een dievenbende die zich schuilhoudt ten zuiden van de taalgrens.

In het dorpje weten ze niet wat hen overkomt. De laatste keer dat Herne in deze krant kwam, was toen een plaatselijke wielertoerist een lezersbrief instuurde over hoe hij er "met een snelheid van 30 kilometer per uur midden op de weg in een geul van 3 centimeter reed, met meervoudige armbreuken tot gevolg".

Om maar te zeggen: er gebeurt doorgaans niet zoveel spannends. En ze willen dat hier graag zo houden.

Voortaan patrouilleert daarom elke nacht een agent van de bewakingsfirma Securitas in Herne. Hij controleert tussen 10 uur 's avonds en 6 uur 's ochtends een twintigtal openbare gebouwen in de gemeente: het gemeentehuis, de bibliotheek, het OCMW, het klooster. Tijdens zijn ronde kijkt hij ook wat er op straat gebeurt.

Het idee komt van burgemeester Kris Poelaert (CD&V), bij wie ook al ingebroken is. "Om de veiligheid te garanderen, moesten we wel actie ondernemen", vertelt hij in zijn bescheiden bureau op het gemeentehuis. "Ik kan het niet alleen oplossen: de politiezone hier is te uitgestrekt. En 's nachts rijdt er maar één patrouille rond."

Herne is een van de zes gemeenten in de politiezone Pajottenland. De andere zijn Bever, Galmaarden, Gooik, Lennik en Pepingen. Het gebied doorkruisen kost al snel drie kwartier. "Ik heb gewoon het geld niet om extra politieagenten aan te nemen en hen dan nog eens een pak nachturen uit te betalen", zucht Poelaert.

De oplossing komt uit de privé. Via een vriend legde Poelaert contact met Securitas. "We hebben een proefcontract opgesteld van drie maanden. Dat kost de gemeente zowat 2.500 euro. Een behoorlijke som, maar we krijgen er opnieuw een veiligheidsgevoel voor terug. Ik wil geen ongeruste mails meer binnenkrijgen."

Er is een probleem: bewakingsfirma's mogen niet werken op de openbare weg. Dat is politieterrein. "Gebouwen bewaken mag wel. Onze agent verzorgt de bewaking van 22 gebouwen, maar op zijn route tussen die gebouwen knijpt hij natuurlijk zijn ogen niet dicht", zegt Gerrit Bellon, de woordvoerder van Securitas.

Zo kan een privéagent toch 'patrouilleren'. Als hij onderweg iets verdachts opmerkt, zal hij de politie verwittigen, zoals elke goede burger dat kan. Al is het de vraag hoe vaak hij inbrekers zal betrappen? Er zijn zoveel doelwitten en ontsnappingsroutes. Inbraken duren geen uren: de kans dat de bewaker net langsloopt is dus klein.

"We zien het als een aanvulling", reageert Bellon. "We willen de politie niet vervangen, maar voor een surplus zorgen. We dienen als afschrikking. Daarom zou het goed zijn mocht de regering de wetgeving aanpassen, zodat we ook op de openbare weg kunnen werken. Daar is vraag naar. In Herne, maar ook elders."

Al blijft het een beetje wringen. Is het niet gewoon het best om extra agenten te vragen aan Brussel? Want wat is uiteindelijk het gemakkelijkste als je een inbreker betrap: hem achtervolgen en inrekenen, of eerst je gsm bovenhalen, naar de politie bellen en intussen hopen dat de daders niet alweer verdwenen zijn?

De privéagent tijdens zijn ronde. Elk gebouw dat hij bewaakt is voorzien van een barcode die hij scant. Beeld © bas bogaerts
De privéagent tijdens zijn ronde. Elk gebouw dat hij bewaakt is voorzien van een barcode die hij scant.Beeld © bas bogaerts

Buurtapps

En als het over afschrikking gaat: in Nederland zijn buurtapps tegen inbraak de hit van het jaar. Honderden burgers hebben er Whatsapp-groepen opgericht om zelf iets te doen. Het is een manier om sociale controle in stand te houden. Dorpelingen kennen elkaar en pikken mensen die er niet thuishoren zo snel uit.

Het gevaar bestaat dat sommigen iets te fanatiek worden en de eerste de beste pizzabezorger aangeven. Maar toch, misschien is dit niet zo slecht. Burgemeester Poelaert: "Geloof me, we doen echt alles wat mogelijk is. Er is een buurtnetwerk opgestart, waar inwoners betrokken worden. Op de toegangsweg vanuit Wallonië zijn net camera's voor nummerplaatherkenning geïnstalleerd. We geven premies aan mensen die hun huis beter beveiligen. Maar echt waar, niets helpt voorlopig."

Het kan toeval zijn of niet, maar nu er drie weken privébewaking op pad is in Herne, zijn er geen inbraken meer. Het enige voorval: de diefstal van een aanhangwagen op een oprit. "Misschien moeten we nog bordjes ophangen: 'Hier waakt Securitas'", lacht Poelaert. "Maar er hangen al zoveel plakkaten en wegwijzers in Vlaanderen."

En minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon (N-VA), wat vindt die hiervan? "Zolang de burgemeester de wet niet overtreedt, is het goed", zegt zijn woordvoerder. "Binnenkort wordt de wet op private bewaking geëvalueerd. Dan zullen we kijken of er meer samenwerking nodig is tussen de politie en de privé."

null Beeld © bas bogaerts
Beeld © bas bogaerts
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234