Dinsdag 30/11/2021

Achtergrond

Prille mama wil een beetje luxehotel

null Beeld Xavier Truant
Beeld Xavier Truant

Belgische vrouwen blijven te lang in het ziekenhuis na hun bevalling, vindt minister De Block. Maar in de luxesuites die de ziekenhuizen de laatste jaren inrichtten, is het juist lekker om een dagje langer te blijven.

De prijslijst van de materniteit van het Jessaziekenhuis in Hasselt leest als de menukaart van roomservice. Luxe, super luxe, suite: elk arrangement komt met een ander, steeds hoger supplement bovenop de dagprijs. Wie een eenpersoonskamers neemt, betaalt bovendien minstens het dubbele tarief aan gynaecoloog, anesthesist en pediater. Toch is deze vorm van luxebevallen in opmars, veelal gul vergoed door de hospitaliatieverzekering.

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen investeerde onlangs dertig miljoen aan eigen middelen in de kraamafdeling, voornamelijk in de meer lucratieve eenpersoonskamers. Het AZ Herentals evalueerde zijn renovatie - pronkstuk: twee suites - als een succes: er kwamen meteen honderd bevallingen bij. "We merken dat vele moeders kiezen voor comfort", zei het diensthoofd in de lokale pers.

Een zithoek voor het bezoek, grote koelkasten waar al die flessen bubbels in passen, een comfortabel inslaapbed voor de partner die steeds vaker bij de kersverse moeder blijft: de investeringen op de kraamafdeling zijn gericht op privacy, comfort en het zo aangenaam mogelijk maken voor de jonge ouders, vrienden en familie. De 'comfortdagen', worden ze in het jargon genoemd. De zwaarste zorgen zijn achter de rug, wat volgt is een stoet aan bezoekers. Netjes binnen de bezoekuren, de verpleegkundige jaagt de gasten op tijd de deur uit. Gynaecoloog Hendrik Cammu (VUB) heeft het vrouwen vaak horen zeggen: 'Liever bezoek aan het kraambed dan drukte in huis'. "De vraag is of we bezoek moeten subsidiëren." Een van de gevolgen van de hogere eisen van moeders voor privacy en comfort, zegt hij, is "het Hiltongehalte van de kamer als een strategie van ziekenhuizen om elkaar zwangeren af te snoepen."

Thuiszorg

De strijd om de kersverse moeder is zo hevig dat ziekenhuizen noodgedwongen in eigen vel snijden. De bevalling is financieel interessant, de 'hoteldagen' veel minder want dan zijn dure ingrepen niet meer nodig. Als de ene moeder sneller plaatsmaakt voor de volgende, kunnen de (dure) specialisten sneller weer aan de slag. Het ziekenhuis heeft baat bij flink presterende specialisten die doorrekenen, zij dragen een deel van hun loon weer aan het ziekenhuis af.

Tot vorig jaar rekenden de ziekenhuizen op een verblijf in de kraamkliniek van 4,5 dagen (en werden ze hier ook voor gefinancierd). Maar het Federaal Kenniscentrum Gezondheidszorg (KCE) stelde vast dat de werkelijke verblijfsduur korter was dan wat de ziekenhuizen opgaven, gemiddeld slechts 4,1 dagen. Dat is nog altijd een stuk hoger dan het Europese gemiddelde van 3,5. Minister De Block (Open Vld) maakte voor 2015 van de werkelijke verblijfsduur, 4,1 dagen de norm. Het liefst ziet zij moeders nog vroeger vertrekken. Door het opzetten van pilootprojecten, waarbij moeders voor en na de bevalling door vroedvrouwen van thuiszorg begeleid worden, hoopt zij de gemiddelde verblijfsduur nog te doen dalen.

Prima, zeggen zowel de ziekenhuizen, de gynaecologen en de ziekenfondsen. Maar dan wel met voldoende 'flankerende maatregelen' die de nazorg thuis comfortabel, veilig en kwaliteitsvol maken en die ervoor zorgen dat de kwetsbaarste vrouwen niet door de mazen van het net glippen.

Want, zegt Cammu, "de ironie wil dat het op dit moment voor patiënten ook goedkoper is om in het ziekenhuis te blijven. Van Kind en Gezin tot de borstvoedingsdeskundige, iedereen komt naar het kraambed."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234