Vrijdag 10/07/2020

Relaties

Prille liefde tijdens de lockdown: Cupido is creatief geweest met de maatregelen

Liefde in lockdown.Beeld Elise Vandeplancke

Een lockdown houdt de liefde niet tegen. De voorbije weken zijn her en der nieuwe koppels ontstaan, maar hoe ga je van één naar twee als je elkaar eigenlijk niet mag aanraken? ‘We zaten op een picknickdeken. Hij aan de ene uiterste rand, ik aan de andere.’

Een week voor de lockdown had Marlies (27) het nog aan iedereen verkondigd die het wilde horen: “Dat ik eigenlijk supercontent was als single”, lacht ze. “Ik zag me al de hele zomer lang feesten en genieten van het vrijgezellenleven.” Twee maanden later is de verrassing groot wanneer ze op Moederdag bij een aantal vrienden passeert om, vanop afstand in de traphal of aan de voordeur, haar nieuwe vriend Michiel (30) te showen. Ofwel is het wel heel erg snel gegaan, ofwel hebben ze een nieuwe persoon aan hun bubbel toegevoegd nog voor premier Sophie Wilmès daar officieel de toestemming voor gaf. Dat laatste dus.

“Al snel tijdens de lockdown voelde ik hoe saai het allemaal werd. Mijn weekends moest ik helemaal alleen invullen”, doet Marlies het relaas. In Netflix of wandelen had ze weinig zin, dus installeerde ze de ideale app voor singles die zich vervelen: Tinder. “Een beetje swipen, wat gesprekjes voeren, daar zou allemaal wel niks uitkomen. Maar al bij de drie eerste matches zat Michiel, met wie ik meteen een megatof contact had. Ik heb de app de avond zelf nog verwijderd. Niet meer nodig, had ik zo het gevoel.”

Ook bij Michiel overheerste de gedachte: ‘We gaan hier toch geen veertig dagen zitten chatten?’ “Dan weet je op den duur alles van elkaar en is de magie van een eerste fysieke date weg.” Dus waagde hij in volle lockdownmodus zijn kans met een aanzoek om eens af te spreken. Marlies: “Ik wist dat het eigenlijk nog niet mocht. Maar we hebben het gedaan.”

Creatief met regels

Wanneer we het verhaal voorleggen aan professioneel matchmaker Audrey Laeremans, is ze helemaal niet verbaasd. “Net voor de lockdown had ik aan een aantal klanten contacten doorgespeeld, waar een aantal koppels uitgekomen zijn. Dan weet je het wel. De eerste contacten verliepen via sms of videocall, maar op een bepaald moment zijn ze blijkbaar toch een beetje creatief geworden met de maatregelen.”

“Dat snap ik ergens, al heb ik mijn leden aangeraden alles binnen het kader van de overheid te houden”, zegt Laeremans, die merkte dat de lockdown voor sommige singles geen evidente periode was. “Als je dan enkele weken lang met één enkele persoon gesprekken voert, is dat dan niet een beetje je lief? En mag je die dan zien? Ik heb gemerkt dat connecties veel intenser verliepen tijdens de lockdown. Er was geen afleiding, alsof het allemaal veel sneller groeide. Als er echt een goeie klik was, hebben de meesten denk ik de stap gezet naar een fysieke afspraak. Dat gebeurde in een parkje of bij een wandeling. Binnen de perken dus, al vertellen klanten me natuurlijk  niet alles.”

Van het verhaal van Marlies en Michiel hoop je alvast dat het ooit naverteld mag worden op een trouwfeest. Hij uit Drongen, zij uit Kortrijk. Hij die – vanwege de niet-essentiële aard van de verplaatsing – met de koersfiets langs de Leie kwam gefietst, zij die al meteen mocht inspecteren “welk vlees ze in de kuip had”. “We hadden afgesproken in het park en hij was helemaal bezweet in koerstenue. Ik heb hem dus al meteen zien omkleden.” Michiel komt snel even tussen: “Maar ik heb mijn koersbroek aangehouden, hé.”

“We hebben tijdens die eerste date de afstand bewaard”, vertelt Marlies. “We zaten op een picknickdeken. Hij aan de ene uiterste rand, ik aan de andere. Tot de politie ons in de smiezen kreeg: ‘Zoej wiln aanzetn!’  Dan zijn we toch bij mij in de tuin gaan zitten, tot 2 uur ’s nachts.” Een kus is er toen niet van gekomen. “We durfden dat precies niet goed. ‘Afstand houden, afstand houden’, dat galmt door je hoofd”, zegt Marlies.

Wat op een andere avond misschien met een overnachting was geëindigd, resulteerde in een vervaarlijke expeditie. “Want ja, ik moest terug in Drongen geraken”, lacht Michiel. “Met mijn kleine lichtjes durfde ik niet echt langs het water te fietsen, er moet maar een beest voor je wielen lopen en je ligt er. Dus ben ik langs alle dorpjes tussen Kortrijk en Drongen gefietst om toch maar iets te kunnen zien.” 

Om 4 uur ’s nachts een sms: veilig thuis. “Door zoveel moeite te doen, heeft hij me wel een beetje overtuigd. Ik ben de volgende dag met de elektrische fiets naar hem gereden”, zegt Marlies. Toen was de kus er wel. “Een beetje onverwacht, maar zijn initiatief was welgekomen. Anders geraak je toch al snel in de friendzone.”

Verboden vrucht

Bij het verse koppel leeft duidelijk het gevoel dat uitstel afstel geworden zou zijn. Laeremans toont begrip: “Twee à drie weken via chat is voor veel mensen echt het maximum, anders sla je een aantal etappes over die je liever ‘in het echt’ wilt ontdekken.”

Gaf het proeven van de verboden vrucht een extra laagje? “Het voelde vooral een beetje zoals in den ouwen tijd: wachten op het weekend om dan met de fiets een heel eind te rijden naar een prille liefde. Dat had een zekere charme”, zegt Marlies. Michiel: “Ik had na die eerste date een beetje het gevoel dat we een koppel duiven waren die werden gescheiden. Laat het mannetje in Spanje los en hij vliegt meteen terug naar haar. In mijn geval: met 34 à 35 kilometer per uur langs de vaart snellen om zo snel mogelijk bij haar te zijn.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234