Donderdag 01/12/2022

Prikken en pillen tegen penopauze

geriatrie

medische wereld ten strijde tegen verouderingskwalen bij mannen

Aan het Gents universitair ziekenhuis werd een nieuwe antiverouderingsstrategie voor mannen ontwikkeld. Net zoals vrouwen lijden mannen aan een soort menopauze, de andropauze genoemd. Daarnaast komt er binnenkort een voedingssupplement bestaande uit plantenextracten op de markt dat ouderdomskwalen bij mannen moet vertragen. Al die producten moeten de levenskwaliteit van de man verbeteren.

Gent / Van onze medewerkster

Chung Tsey Chow

De medische wereld heeft in het verleden vooral heel wat aandacht gehad voor de gezondheidstoestand van de vrouw rond en na de menopauze. Mannen in dezelfde leeftijdscategorie werden wat vergeten. Maar door de onverwachte hoge verkoopscijfers van de Viagra beseften artsen dat er ook aandacht moet worden besteed aan de levenskwaliteit bij mannen. Net zoals vrouwen lijden mannen aan een soort menopauze, de andropauze genoemd.

De andropauze treedt op door een hormonale verandering. Het testosterongehalte (mannelijk hormoon) daalt bij het ouder worden, waardoor er een onevenwicht ontstaat ten opzichte van het vrouwelijke hormoon dat slechts heel geleidelijk daalt. Ongeveer 21 procent van de mannen tussen 60 en 80 jaar kampt met een te laag testosterongehalte. Bij 80-jarigen is dat 40 procent. De gevolgen zijn een verminderde vitaliteit, depressieve neigingen, minder plezier beleven in het leven, humeurig zijn, slaapstoornissen, verminderde concentratievermogen en verminderde spierkracht met grote kans op vallen en heupfracties. Later treden er ook tekenen van seksuele disfunctie op de voorgrond, zoals verminderde libido en erectiezwakte.

"In tegenstelling tot de vrouwen is het verschijnsel bij mannen niet meteen zichtbaar. De symptomen ontwikkelen zich over een relatief lange periode, waardoor ze nauwelijks wordt opgemerkt", verduidelijkt dokter Guy T'Sjoen van de vakgroep inwendige ziekten van het UZ. "Hierdoor worden de klachten dikwijls toegeschreven aan externe factoren of als ouderdomsverschijnselen. Maar na een testosterontherapie met injecties of capsules blijkt er een snelle verbetering te zijn van het geheugen, humeur, het algemeen welbevinden en het slaappatroon. De vetmassa neemt af en er is een verbetering in de seksuele functie. Vooral de vrouwelijke partner voelen zich na zo'n behandeling beter."

Doordat het probleem van de andropauze momenteel nog te weinig wordt erkend, startte het UZ sinds begin oktober met een wekelijkse raadpleging op woensdagnamiddag. Daarbij wordt aan de hand van een vragenlijst en testosteronmeting in het bloed nagegaan of de klachten effectief veroorzaakt worden door een andropauze. Is dat het geval dan krijgt de patiënt mannelijke hormonen toegediend. Volgens dokter T'Sjoen kan een andropauze al optreden vanaf 20 jaar, maar moet men zich pas echt zorgen maken vanaf 50 jaar. De hormonale therapie zal echter de levensverwachting van de man niet veranderen, maar beïnvloedt wel de levenskwaliteit.

In dat kader ontwikkelde het Gentse UZ nog een voedingssupplement op basis van twee plantenextracten, de kleine maagdenpalm en de zaagpalmetto. Het supplement, dat binnenkort op de markt verschijnt, voorkomt verouderingsverschijnselen bij mannen. "Tegenwoordig worden we blootgesteld aan stress en allerlei stoffen in het milieu, zoals pak's, dioxines, nitraten en zware metalen", verduidelijkt professor Frank Comhaire van de vakgroep inwendige ziekten. "Hierdoor verhoogt de oxidatieve belasting van het lichaam en dat versnelt het verouderingsproces. De kans op bepaalde kankers verhoogt en de levenskwaliteit neemt af. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het mogelijk is de schade aan cellen en organen, ontstaan door oxidatieve belasting, gedeeltelijk te neutraliseren. Vertrekkend van deze kennis werd een voedingssupplement ontwikkeld dat als hulpmiddel kan worden gebruikt bij het bestrijden van ouderdomsverschijnselen zoals prostaatkanker en hartinfarct."

Maar volgens Comhaire is het zeker geen wondermiddel. "Het is slechts een hulpmiddel en moet worden ingepast in een gezonde levenswijze. Het aanmoedigen van lichaamsbeweging en het gebruik van een evenwichtige voeding blijft belangrijk", waarschuwt Comhaire. Om de ouderdomskwalen tegen te gaan, raadt Comhaire een regelmatig gebruik van het voedingssupplement aan vanaf de leeftijd van 40 à 45 jaar. Twee capsules per dag zijn voldoende. Eén capsule kost ongeveer 15 frank. Het voedingssupplement zal vrij verkrijgbaar zijn zonder voorschrift. Het supplement is echter geen remedie tegen andropauze.

'Het is slechts een hulpmiddel en moet worden ingepast in een gezonde levenswijze'

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234