NieuwsGasprijs
Prijzen aardgas en stookolie stijgen verder naar ‘absurde hoogtes’
Een nieuwe dag, een nieuwe recordprijs voor aardgas. De ongerustheid over de krappe markt houdt verder aan. De Nederlandse TTF-Future, een referentieprijs voor aardgas, steeg vanmorgen tot 161,50 euro per megawattuur (MWh), om daarna wat terug te vallen. Ook de stookolieprijs blijft stijgen.
De krapte op de energiemarkt zorgt al weken voor recordprijzen. Gisteren ging de prijs voor het eerst door de grens van 100 euro per megawattuur. Maandag werd bekendgemaakt dat de gaspijpleiding Nord Stream 2, die van Rusland naar Duitsland loopt, voor het eerst met aardgas werd gevuld. Het ging om een test. Wanneer de pijpleiding effectief in werking treedt, is nog niet bekend.
De prijzen op de groothandelsmarkten zijn vandaag nog eens met 20 procent gestegen. Traders spreken van “absurde hoogtes” en vrezen dat het leveren van gas en elektriciteit in november nog flink duurder zal worden.
Frankrijk kondigde vorige week aan dat het de gasprijzen tot april volgend jaar gaat blokkeren. Ook in ons land liggen de energieprijzen op de tafel van de regering, die volop aan de begrotingsgesprekken bezig is. De prijzen blokkeren lijkt de Belgische regering niet van plan. Wel zullen de federale heffingen op energie wellicht verlaagd worden, en het sociaal energietarief voor gezinnen verlengd. De federale energieregulator CREG waarschuwde vanmorgen nog dat een gemiddeld gezin met een variabel contract nu al 700 euro meer kwijt is dan vóór corona.
Stookolie
Ook de stookolieprijs gaat vandaag opnieuw de hoogte in: er komt 2,3 eurocent per liter bij de maximumprijs voor bestellingen vanaf 2.000 liter, zo meldt de FOD Economie. Met 0,7728 euro per liter zit de officiële prijs dicht bij de piek van oktober 2018. Toen steeg de prijs tot 0,7977 euro per liter. Exact een jaar geleden kostte een liter 0,4163 euro. De prijs is dus op een jaar tijd met bijna 86 procent gestegen. In de coronacrisis vorig jaar was de stookolieprijs helemaal ingezakt.
De brandstoffenhandelaars merken momenteel een grotere vraag naar stookolie, zegt Johan Mattart van Brafco. “Dat is deels door de prijzen: mensen anticiperen op latere prijsstijgingen”, zegt hij. Daarnaast is het stookseizoen ook begonnen, traditioneel de periode waarin mensen bestellingen plaatsen.