Zaterdag 03/12/2022

Prijskaartje Antwerps justitiepaleis blijft verder oplopen

Brussel l De operatie waarbij de federale overheid het nieuwe Antwerpse justitiepaleis aan vastgoedinvesteerder Cofinimmo heeft verkocht om het daarna weer te huren, betekent voor de staat een meerkost van ongeveer 35 miljoen euro.

Door Georges Timmerman

Dat blijkt uit het nieuwe 'blunderboek' van het Rekenhof. Om de operatie in goede banen te leiden, werd Deloitte Real Estate ingeschakeld. Die consultant streek daarvoor bijna 600 miljoen euro op, dat is drie keer meer dan het oorspronkelijk geraamde bedrag.

Hoeveel het nieuwe justitiepaleis in Antwerpen uiteindelijk zal kosten weet niemand. Maar de prijs zal in elk geval veel hoger uitvallen dan aanvankelijk gedacht. De bouwkosten worden geraamd op 250 miljoen euro, maar de verkoop aan Cofinimmo zal volgens het Rekenhof nog eens 16 tot 35,8 miljoen euro kosten. De regering besliste bij de begrotingscontrole 2005 om een koper te zoeken voor het vlinderpaleis en het gebouw daarna te huren. Het Rekenhof zegt nu dat de regering daarbij geen kosten-batenanalyse heeft uitgevoerd. Ook de beslissing van de bevoegde ministers om op het uiteindelijke bod in te gaan van Cofinimmo, dat overbleef als enige kandidaat, is "blijkbaar op informele wijze tot stand gekomen". Er bleken geen documenten te bestaan met een overzicht van de onderhandelingen met de investeerder, noch een verantwoording om in te gaan op het bod.

Cofinimmo werd blijkbaar op zijn wenken bediend. De huurperiode van het gebouw werd verlengd van 33 naar 36 jaar, Cofinimmo kreeg een uitgebreide staatswaarborg en bovendien werd de firma voor een habbekrats eigenaar van de grond.

Om de operatie te begeleiden, schakelde de Regie der Gebouwen een consultant in. Die wordt zoals gebruikelijk door het Rekenhof niet met naam genoemd, maar volgens Kamerlid Servais Verherstraeten (CD&V) gaat het om Deloitte Real Estate. Dezelfde consultant wordt momenteel opnieuw ingeschakeld voor een vergelijkbare operatie rond de verkoop van het justitiepaleis in Gent. "De meerwaarde van de tussenkomst van de consultant in dit dossier is niet duidelijk", stelt het Rekenhof. "De uiteindelijke kost van de opdracht liep op tot 592.367 euro of 133 procent meer dan het oorspronkelijke inschrijvingsbedrag van 254.000 euro. De meerkost werd veroorzaakt door een substantiële overschrijding van het aantal geplande werkuren (1.358 in plaats van 400). De verantwoording daarvoor van de consultant maakt het niet mogelijk om sluitend te controleren of de meerprestaties inderdaad werden geleverd en tegen een aanvaardbare prijs werden verrekend."

Kwatongen beweren dat de bijkomende prestaties vooral werden aangerekend om minister van Financiën Didier Reynders (MR) in staat te stellen te antwoorden op de kritische parlementaire vragen van Verherstraeten.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234