Woensdag 29/09/2021

Misbruik

Priester vraagt in preek begrip voor misbruik

Pastoor Wim Seynaeve. Beeld kos
Pastoor Wim Seynaeve.Beeld kos

De Kortrijkse priester Wim Seynaeve (42) heeft zich de woede van zijn parochianen op de hals gehaald. In zijn preek nam hij het op voor de twee priesters uit  Middelkerke en Hooglede die in een storm belandden wegens seksueel misbruik. "Zouden die feiten ook gebeurd zijn zonder het celibaat?" Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

De Kerk kreeg de voorbije weken rake klappen in West-Vlaanderen. Eerst moest Tom F. (40) zijn benoeming als pastoor in Middelkerke intrekken ­omdat de kustgemeente geen priester wilde die schuldig werd verklaard aan misbruik van een 17-jarige. Ver­volgens zette het bisdom van Brugge pastoor Jeroen C. (50) uit Hooglede op non-actief omdat hij een jongen van 17 zou hebben verkracht toen hij in 2002 nog pastoor was in Menen.

"Er is niets goed te praten. Er is niets te ­verontschuldigen. Er worden door mensen grote en schandelijke fouten begaan. Maar we moeten onze eigen menselijkheid onder ogen zien en de mens nooit laten vallen", zei priester Wim Seynaeve afgelopen weekend in zijn preek in de kerken van Heule en Bissegem.

Wat volgde, was een regelrechte aanval op het celibaat: "Hoeveel mens mag een priester zijn? Met alles wat een mens eigen is, aan verlangen, aan troost, aan geluk, aan lust en lichamelijkheid? Kunnen we verlangen dat een heel stuk menselijkheid aan jonge mannen wordt ontzegd? Zelf ken ik de strijd met mezelf, de moeilijkheid om trouw te blijven, ondanks alles. In ­welke mate is het niet aanstootgevend dat de Latijnse Kerk nog steeds het ­celibaat als verplichting oplegt? Had de man die in Middelkerke pastoor moest worden de vrijheid gekregen zijn seksualiteit te ontwikkelen, had de pastoor van Hooglede de vrijheid ­gekregen zijn lichamelijkheid te ­ontwikkelen, waren de feiten dan ­gebeurd?"

Kwaad bloed

Zijn preek zet kwaad bloed. In Bissegem preekte hij bovendien in aanwezigheid van 34 kinderen van het koor van basisschool Sint-Vincentius. Sommigen ervaren de preek als het goedpraten van misbruik.

Een boze moeder stuurde een mail naar priester Seynaeve. "Ik kan niet goedkeuren dat u alles op het celibaat steekt. Priesters die het moeilijk hebben om aan menselijke behoeften te weerstaan, moeten stoppen in plaats van zich te vergrijpen aan kinderen. Uw preek was ongepast, met voor uw voeten 34 onschuldige kinderen. De empathie voor uw vrienden (de priesters in opspraak) is blijkbaar groter dan voor de slachtoffers. En ja, een priester heeft macht, maar die mag niet worden misbruikt tegenover de zwaksten van de maatschappij", schreef de mama, die er nog fijntjes aan toevoegde dat de eerste communie van haar jongste kind volgend jaar in Bissegem niet meer hoeft 'dankzij' de preek.

Priester Wim Seynaeve sust: "Ik zeg u: misbruik valt niet goed te praten en de slachtoffers zijn zeker de grootste sukkelaars. Maar de daders moeten ook als mens worden behandeld. Of mijn preek gepast was in de aanwezigheid van kinderen? Het was geen kinderpreek, hé. Bovendien: die hebben daar toch niets van begrepen."

Gisteren nam Seynaeve ook geen woorden terug. Integendeel. "Priesters zijn ook maar mensen. Ik ben van mening dat je bij een normaal seksueel leven minder kans op misbruik hebt. We kunnen jonge mannen het verlangen naar lust en lichamelijkheid niet zomaar ontzeggen. Misbruik is absoluut niet goed te keuren, maar sommige priesters verdienen wel een tweede kans. Je kunt die mensen niet blijven afschrijven voor fouten die jaren geleden zijn gebeurd. Ik weiger om die mensen te laten vallen."

Binnenskamers

Seynaeve zegt dat hij getwijfeld heeft om over de problematiek te preken. "Maar de pijn en verdriet zijn te groot. De meeste reacties die ik achteraf kreeg waren trouwens positief. Ik kreeg zelfs felicitaties omdat ik het thema durfde aankaarten. Ik wist natuurlijk dat niet iedereen akkoord zou gaan. Ik ben ook bereid om met die mensen in dialoog te treden, want ik ben geen man van conflicten. Volgende week ga ik overigens langs bij de mama die me mailde."

Geert Morlion, deken van Kortrijk, wikt zijn woorden. "Ik luister met veel aandacht, maar word hiermee overvallen. Ik zal de preek lezen en binnenskamers bespreken met de priester. Een publiek standpunt zal ik niet innemen", zegt Morlion.

Op het bisdom Brugge wil woordvoerder Peter Rossel geen commentaar kwijt "omdat ze de exacte inhoud van de preek niet kennen".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234