Zondag 05/07/2020

Interview

Priester Rik Devillé: “Priesters die schuldig waren aan misbruik? Dat wou Danneels niet vatten”

Rik Devillé tijdens een parlementaire commissie over seksueel misbruik in de kerkBeeld Tim Dirven

Priester Rik Devillé verzamelde in de jaren 90 tientallen gevallen van mogelijk seksueel misbruik in de kerk. Hij trok hiermee naar zijn oversten, de bisschoppen en kardinaal Godfried Danneels, maar die hadden daar geen oren naar. Voor hen was Devillé iemand die de kerk ten gronde wou richten. “Danneels nam zijn verantwoordelijkheid. Spijtig genoeg voor de verkeerden.”

“Veel slachtoffers hebben geen goed woord over voor kardinaal Danneels. Dat kan hard klinken, maar het is zo. Ze zijn echt niet vergeten hoe ze onthaald werden op het aartsbisdom in Mechelen. Deze slachtoffers hadden jarenlang getwijfeld en al hun moed bijeengeraapt. Om dan niet ernstig genomen te worden door de kardinaal. Hun getuigenissen werden als ongeloofwaardig afgedaan. Danneels kon het probleem niet vatten. Priesters, ‘zijn priesters’, die zich schuldig maakten aan seksueel misbruik? Dat kon niet. Zoiets was onmogelijk voor hem. Hij wou dat niet vatten. Hij voelde zich persoonlijk aangevallen door de getuigenissen.”

“Onze persoonlijke relatie was bijzonder moeilijk. Op een bepaald moment verbood hij me om nog langer in de media het woord te nemen. Ik zou dat alleen maar doen om de kerk te beschadigen. Jarenlang leek Danneels geen onderscheid te zien tussen inhoudelijke disputen en strafrechtelijke feiten. Bij een geval van seksueel misbruik moet je niet gaan ‘verzoenen’. Je moet snel en hard optreden en het gerecht hiervan op de hoogte stellen. Danneels durfde die problemen niet rechttoe rechtaan te behandelen. Het duurde tot Operatie Kelk en de Danneels-tapes voordat hij inzag waartoe die houding leidde. Voordien waarschuwde Danneels mij: was ik wel zeker dat die getuigenissen niet voortkwamen uit een paar ziekelijke geesten? Dat vond ik enorm pijnlijk.”

“Kardinaal Danneels was de eerste die echt geconfronteerd werd met de slachtoffers van seksueel misbruik in de kerk. Al die decennia daarvoor werd gezwegen over die zaken. Ik begreep zijn eerste verbazing, maar tegelijk had hij meteen moeten beseffen dat de andere kant op kijken geen zin meer had.”

“De laatste jaren hoorde ik hem niet meer. In 2017 stuurde hij me wel nog een briefje. Ik had hem toen uitgenodigd voor de inhuldiging van een beeld voor de slachtoffers van seksueel misbruik in onze kerk, in de basiliek van Koekelberg. Ik vond het een goed idee om ook Danneels uit te nodigen. Hij stuurde me een kort briefje terug waarin hij zich verontschuldigde. Hij bleek toen al gezondheidsproblemen te hebben. Ik vond het wel mooi dat hij nog die moeite deed.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234