Vrijdag 03/12/2021

Preventie tegen homofobie al vanaf school

null Beeld AFP
Beeld AFP

De regeringen stellen vandaag een plan tegen homogeweld voor. Centraal staat meer aandacht voor preventie. In politiescholen, bij artsen en ook in het onderwijs.

Net op het moment dat het debat over het homohuwelijk de Franse maatschappij verdeelt, bundelen alle Belgische regeringen hun krachten om een "interfederaal actieplan tegen homofoob en transfoob geweld" voor te stellen. Dat gebeurt vandaag in Brussel in aanwezigheid van eerste minister Elio Di Rupo (PS), minister van Gelijke Kansen Joëlle Milquet (cdH), Vlaamse minister Pascal Smet (sp.a) en nog een resem andere excellenties.

De premier heeft nooit een geheim gemaakt van zijn seksuele geaardheid en is opgetogen over het plan. "We moeten verderwerken aan de tolerantie en iedereen eraan herinneren dat we wetten hebben", liet hij enkele weken geleden vallen. Het nationale actieplan tegen homofoob geweld werd na de moord op Ihsane Jarfi in mei 2012 aangekondigd.

Holebi's en transgenders zijn nog vaak het doelwit van verbale en fysieke agressie, onder meer in de publieke ruimte. Een kwart van de transgenders werd al slachtoffer van fysieke agressie. Tussen de 50 en 70 procent van de holebi's heeft al verbale agressie ervaren. Volgens de tekst die De Morgen kon inkijken bevat het plan zes prioriteiten.

Momenteel gebeurt dat onvoldoende. Er is nood aan coördinatie van het wetenschappelijke onderzoek. Er komt dan ook een werkgroep die zich zal buigen over dadermotieven en -profielen.

Genderexpressie en genderidentiteit zullen aan de verschillende antidiscriminatieregelgevingen worden toegevoegd, zowel federaal als op het niveau van de gemeenschappen en gewesten. De federale antidiscriminatiewet en de wet transseksualiteit zullen worden geëvalueerd.

Niet alleen in het onderwijs en in de politiescholen, maar ook bij artsen en personeel van gezondheidsinstellingen.

Het doortrekken van de registratiemogelijkheid van haatmotieven naar genderexpressie en genderidentiteit, aan de hand van een rondzendbrief 'politie-justitie' over alle discriminatiegronden. Zodra de politie over cijfers kan beschikken omtrent homofobe en transfobe daden - na uitbreiding van de registratiemogelijkheid - zal het zicht op het fenomeen verbeterd worden door het beschikbaar maken van de uitwisseling en analyse van de officiële statistieken. Die zullen uitgebreid worden met kwantitatieve gegevens van de psycho-medisch-sociale sector

Binnen het onderwijs zal hier onder meer aan worden gewerkt via vakoverschrijdende en leergebiedoverschrijdende eindtermen en de ontwikkelingsdoelen in het buitengewoon onderwijs.

De arrondissementele raden voor slachtofferzorg moeten aandacht besteden aan de problematiek van slachtoffers van homofobe en transfobe agressie in de uitvoering van hun opdracht. Verder ook het verbreden van bestaande opleidingsinitiatieven voor alle leden van de politiediensten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234