Zondag 16/02/2020

Prestigeuze fictiereeks ondanks besparingen VRT

Besparingen of niet, de VRT blijft investeren in fictie. In Mechelen gaan op 31 mei de opnames van ‘Dubbelleven’ van start, een midweekse fictiereeks over twee vrouwen die na de dood van hun man ontdekken dat hij van twee walletjes at. De cast, met schoon volk als Barbara Sarafian, Lotte Heijtenis en Lucas Van den Eynde, doet alvast het beste vermoeden.

Tv-zender Eén start op 31 mei met de opnamen van de midweekserie ‘Dubbelleven’

MECHELEN

Regisseur is Joël Vanhoebrouck, die eerder tekende voor de regie van afleveringen van Vermist en Code 37. In 79 draai- dagen moet hij dertien afleverin- gen van vijftig minuten in elkaar zien te boksen. Geen kattenpis voor iemand die voor het eerst alleen in de regisseursstoel zit.

“Een serie over echte mensen, geworteld in het echte leven.” Dat is het opzet van Dubbelleven, de nieuwe fictiereeks die Eén vanaf dit najaar uitzendt. “Alles draait om de personages en hun leven”, vertelt Philippe De Schepper (Vermist), samen met Hilde Pallen (Kinderen van Dewindt, Thuis) de bedenker van de reeks. “Maar om de kijkers te prikkelen hebben we het dubbelleven van een dode man als uitgangspunt genomen. Daarmee spelen we ook in op wat leeft in onze maatschappij, want: wie kun je tegenwoordig nog vertrouwen? Die vraag is erg actueel.”

Ook de vrouwelijke hoofdpersonages roepen actuele vragen op. Karen, gespeeld door Barbara Sarafian (Aanrijding in Moscou), is een vrouw van veertig die het gevoel heeft dat het leven aan haar voorbijgaat en op zoek is naar een tweede kans. Nina, ‘de andere vrouw’, gespeeld door Lotte Heijtenis (Jes), is dan weer een carrièrevrouw van dertig die een kind wil. De dood van Mark (rol van Lucas Van den Eynde), hun beider geliefde zonder dat de één het doorhad van de ander, brengt hun leven op een keerpunt. “Het is een ongelooflijk goed geschreven scenario”, zegt Barbara Sarafian. “Ik wilde oorspronkelijk niet naar de casting gaan, tot ik een paar scènes te lezen kreeg. Ik bleef maar lezen.” Het is de eerste keer dat Sarafian een hoofdrol vertolkt in een tv-drama. “Ik heb die boot altijd wat afgehouden, omdat je bij tv-fictie toch altijd in het achterhoofd moet houden dat je x aantal afleveringen lang verteerbaar moet blijven. Maar deze rol was te mooi om te laten liggen.”

Ook voor regisseur Joël Vanhoebrouck is het de eerste keer. Eerder was hij regie-assistent bij de films Any Way the Wind Blows van Tom Barman en Buitenspel van Jan Verheyen en regisseerde hij afleveringen van de tv-reeksen Vermist en Code 37, maar nooit eerder zat hij alleen in de regisseursstoel. “Dit keer is er niemand om mijn handje vast te houden”, lacht hij. “Dat is nieuw, maar ik vind het verfrissend om eens een ander soort reeks te draaien. Niet dat ik het wel gehad heb met politieseries, maar het is echt leuk dat ik eens geen ondervragingsscènes moet draaien (lacht). Ik heb me echt laten leiden door mijn naïeve enthousiasme over het scenario, want het aantal opnamedagen beangstigt me wel. We hebben maar zes dagen voor één aflevering en de serie moet al klaar zijn voor het najaar. Eigenlijk is dat te krap. Het enige wat je dan kunt doen is je goed voorbereiden en heel goed nadenken over hoe je je tijd precies invult. Bij Code 37 klaagden de acteurs al over het beperkte aantal draaidagen, maar ik zie voorlopig nog geen verandering.”

Het zijn dan ook slechte tijden voor tv-fictie. De openbare omroep moet besparen en dan is elk fictieproject een risicoproject. “De besparingen zijn nu al in de hele sector voelbaar, maar wellicht zal de impact voor de kijker pas over twee, drie jaar zichtbaar worden”, zegt Peter Bouckaert van Eyeworks, het huis dat Dubbelleven produceert. “Het zou jammer zijn dat onze sector, die de voorbije jaren volwassen is geworden, een stap achteruit moet zetten. Misschien kan Dubbelleven kijkers en beleidsmakers overtuigen van de meerwaarde van kwalitatieve Vlaamse fictie.”

Voorlopig blijf Eén alvast investeren in die ‘kwalitatieve Vlaamse fictie’. De komende jaren laat de zender nog op de kijker los: Het goddelijke monster van Hans Herbots, Salamander van Ward Hulselmans, Quiz me quick van Bart De Pauw en In Vlaamse velden van Jan Matthys. Ook wordt binnenkort nog een andere midweekreeks opgenomen: Rang 1 in Leuven, over een familie die de Lotto wint en haar leven ziet veranderen. Die zou najaar 2011 uitgezonden worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234