Woensdag 13/11/2019

Frankrijk

President van een koortsig land: Macron staat voor immense uitdagingen

Beeld AFP

Met 65,8 procent van de stemmen haalt Emmanuel Macron een ruime zege op de extreemrechtse kandidate Marine Le Pen. Hij heeft nu vier weken tijd om bij de parlementsverkiezingen een meerderheid te veroveren. Anders wordt Macron een kreupele president en dreigt de politieke lusteloosheid in Frankrijk nog toe te nemen.

Het was een zeer bescheiden, bijna onderkoelde Macron die om negen uur het land toesprak. Later op de avond richtte hij zich met meer vuur en bevlogenheid tot zijn verzamelde aanhang voor het Louvre. Hij beloofde om de hoop en het vertrouwen van de natie te herstellen.

Dat laatste zal nodig zijn, want over de politieke misnoegdheid van veel Fransen bestaat geen twijfel. Zo bleef een kwart van de kiesgerechtigden thuis en besloot 10 procent van de kiezers zich te onthouden of ongeldig te stemmen.

Macron sprak eerst het land toe in een tv-toespraak. Daarna sprak hij zijn aanhang toe voor het Louvre. Beeld AFP

Of president Macron erin zal slagen het geloof in de politiek te herstellen, moet nog blijken. Tijdens de campagne ontpopte hij zich als een optimistische voluntarist die opnieuw voor Franse grandeur zal zorgen. Maar om die ambitie waar te maken, moet hij over vier weken een parlementaire meerderheid vormen; een bijzonder moeilijke opdracht omdat Macron slechts enkele maanden de tijd had om geloofwaardige kandidaten te selecteren.

Vernieuwingsoperatie

Vijftig procent van de En Marche!-kandidaten zou als neofiet uit het middenveld geselecteerd worden. Het risico van deze aanpak is dat de kandidaten onvoldoende ervaring en aanhang hebben om te winnen; mogelijk voordeel is dat Macron met deze vernieuwingsoperatie veel stemmen kan winnen bij kiezers die genoeg hebben van de oude politieke cultuur.

Nog een statistiek die tegen Macron speelt: 43 procent van zijn kiezers stemde niet voor hem, maar tegen Marine Le Pen. Vraag is maar of hij al die mensen bij de parlementsverkiezingen in zijn kamp kan houden.

Wel zal Macron kunnen profiteren van zijn presidentieel aura. Volgende week al zal hij de eed afleggen als president en de Franse media beheersen. Verwacht wordt dat Macron snel naar Duitsland zal reizen om bondskanselier Angela Merkel te ontmoeten en ook in de Europese hoofdstad Brussel zijn opwachting zal maken.

Zelfs in het ideale scenario waarbij En Marche! in juni een meerderheid haalt, staan de nieuwe president grote uitdagingen te wachten. Een van zijn prioriteiten wordt ongetwijfeld het terugdringen van de werkloosheid, die momenteel 10 procent bedraagt. De jeugdwerkloosheid staat zelfs op een deprimerende 23 procent.

Opdoffer voor Le Pen

Andere vraag is hoe de toekomst van verliezer Marine Le Pen en haar Front National eruit zal zien. Hoewel Le Pen het tegendeel zal beweren, is haar verlies een opdoffer. In 2015 stond zij nog torenhoog aan de leiding in de peilingen, nu moet ze aanvaarden dat ze zowel de eerste als de tweede ronde verloor. Mogelijk zal dit de komende weken tot interne strubbelingen leiden, maar de meeste experts gaan ervan uit dat de rol van extreemrechts in Frankrijk nog lang niet is uitgespeeld.

Marine Le Pen. Beeld AFP

Le Pen kondigt alvast een verruimingsoperatie aan die "alle patriotten moet verenigen in de strijd tegen de mondialisten". Een poging om gefrustreerde kiezers van de radicaal linkse Jean-Luc Mélenchon en van de conservatieve Les Républicains naar haar kamp te lokken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234