Zondag 20/10/2019

Update

President Nkurunziza "terug in Burundi"

Godefroid Niyombare Beeld REUTERS

De Burundese president Pierre Nkurinziza, die sinds de poging tot staatsgreep in zijn land gisteren geblokkeerd zat in buurland Tanzania, is terug in Burundi. Dat heeft de Burundese presidentiële dienst vanavond gemeld. "Dat is al wat wij momenteel uit veiligheidsoverwegingen kunnen zeggen", liet Willy Nyamitwe, de belangrijkste raadgever van de president, optekenen. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft de poging tot staatsgreep in Burundi veroordeeld.

De VN-Veiligheidsraad kwam vandaag in spoedzitting bijeen over de toestand in Burundi. Dat gebeurde op vraag van Frankrijk. De ambassadeurs van de vijftien leden van de Veiligheidsraad hielden een videoconferentie met de VN-gezant voor Burundi, Said Djinnit, die zich momenteel in Dar es Salaam bevindt.

Zowel de VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, Amerikaans president Barack Obama, de Europese Unie als de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders roepen de Burundese partijen op tot terughoudendheid. Ze vragen dat het geweld zou stoppen. De EU en Reynders herinneren ook aan de vredesakkoorden van Arusha, waarin staat dat een presidentskandidaat maximaal twee termijnen mag opkomen.

"We vragen iedereen om kalm te blijven en terug te keren tot een correct en inclusief kiesproces, met iedereen aan boord", zei de minister.

Een terugkeer naar de rust in het Belgische oud-mandaatgebied is mogelijk mits een "echte internationale druk", zei Reynders, die in dit verband de Europese Unie, de VS en de VN noemde.

President Nkurunziza wil op 26 juni meedingen voor een derde ambtstermijn, maar dat zorgde de voorbije weken al voor heel wat protest bij de bevolking in Burundi. Hierbij kwamen zeker twintig mensen om het leven.

De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukt dat Pierre Nkurunziza de "legitieme" president van het kleine Oost-Afrikaanse land blijft. Sinds de (poging tot) staatsgreep zit Nkurunziza vast in Tanzania, waar hij op het moment van de putschpoging aan een regionale top deelnam.

Beeld REUTERS

"Staatsgreep is mislukt"

De hoogste generaal van het Burundese leger heeft inmiddels verklaard dat de coup in het land is mislukt en dat troepen die loyaal zijn aan president Pierre Nkurunziza de macht hebben. Het zware wapengeschut is in de loop van de ochtend gaan liggen. De aanhangers van coupleider Godefroid Niyombare zeggen daarentegen het grootste deel van de hoofdstad onder controle te hebben. Ondertussen verblijft president Nkurunziza nog steeds in het Tanzaniaanse Dar es Salaam, melden Tanzaniaanse bronnen.

Minstens drie militairen zijn vandaag gedood bij gevechten rond het nationale radio- en televisiegebouw in Bujumbura tussen troepen loyaal aan president Pierre Nkurunziza en rebellerende soldaten die stellen de man te hebben afgezet. Dat heeft een journalist van het Franse agentschap AFP ter plaatse vastgesteld. De RTNB zendt inmiddels weer uit, nadat vanmiddag de zendinstallatie buiten gebruik was geraakt. Maar ook de tweede poging op enkele uren tijd van de putschisten om het gebouw in handen te krijgen, mislukte.

In het Centraal-Afrikaanse land werd gisteren een poging tot staatsgreep gepleegd door generaal Godefroid Niyombare, maar het is niet duidelijk in welke mate hij de controle over het land heeft.

Er zijn nog sporadische geweerschoten te horen maar het zware geschut in de buurt van de Radio et télévision nationales (RTNB) is opgehouden, zo stelde een journalist van AFP vast. De woordvoerder van putchisten, Vénon Ndabaneze, liet weten dat zijn kamp de hoofdstad "zo goed als volledig onder controle heeft".

Volgens getuigen werd er geschoten met mitailleurs en werden er raketlanceerders ingezet rondom de zetel, die nog steeds in handen is van president Pierre Nkurunziza. Die laatste zou zich momenteel opnieuw in Tanzania bevinden. Bronnen meldden aan de BBC dat hij weer naar Tanzania is vertrokken, waar hij een top van Oost-Afrikaanse leiders bijwoonde. Nkurunziza was daar gisteren ook al, maar vertrok halsoverkop om de coup in Burundi de kop in te drukken.

Het Burundese leger verklaarde Nkurunziza te hebben afgezet of in elk geval een poging daartoe te hebben gedaan. De president houdt echter vol dat het is mislukt en dat hij nog steeds aan de macht is.

Beeld AFP
Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234