Zaterdag 03/12/2022

President Liberia wijst homoseksualiteit af

De president van Liberia, Ellen Johnson Sirleaf, wil niet weten van gelijke rechten voor homoseksuelen in haar land. Dat heeft de winnares van de Nobelprijs voor de Vrede duidelijk gemaakt in het Britse dagblad The Guardian.

"We hebben zekere traditionele waarden in onze samenleving die we willen behouden", had Sirleaf aan de krant laten weten. Het interview, waarvan een deel ook op internet is te zien, werd samen met de voormalige Britse premier Tony Blair gehouden. Blair heeft zich in het verleden vaak ingezet voor de rechten van homoseksuelen. Een zichtbaar in verlegenheid gebrachte Blair weigerde op de woorden van de Liberiaanse president te reageren.

Op de vraag of goed bestuur en mensenrechten gelijk opgaan, zei de oud-premier: "Daar geef ik geen antwoord op." Blair is in Liberia als oprichter van de organisatie Africa Governance Initiative (AGI). "Het voordeel van mijn huidige activiteiten is dat ik zelf kan bepalen over welke onderwerpen ik het wil hebben en welke onderwerpen niet. Voor ons liggen de prioriteiten bij elektriciteit, wegen, het scheppen van banen", liet hij weten.

Ellen Johnson Sirleaf onderstreepte dit. "AGI Liberia heeft specifieke taakomschrijvingen", zei de Liberiaanse president. "Dat is alles wat we van hen eisen." Na die woorden sloeg Sirleaf de armen over elkaar en leunde zij achterover in haar stoel. "Wij (Liberianen) vinden onszelf goed genoeg", had zij eerder gezegd.

Sirleaf ontving vorig jaar de nobelprijs voor de vrede voor haar campagnes ten voordele van de vrouwenrechten. Haar uitspraken over holebi's zouden wel eens een smet kunnen werpen op haar imago van vredesstichter.

Het incident met Sirleaf staat niet op zichzelf. De afgelopen tijd hebben diverse Afrikaanse regeringen soms uiterst geïrriteerd gereageerd op oproepen vanuit onder meer de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk om in het continent de rechten van homoseksuelen beter te respecteren.

Homoseksualiteit, met name tussen mannen, is eigenlijk alleen in Zuid-Afrika geen al te groot politiek taboe. In 37 van de 54 Afrikaanse landen is homoseksualiteit bij wet verboden. In Oeganda is nog steeds discussie gaande over veel scherpere wetgeving. En ook in Liberia zijn twee wetsontwerpen in voorbereiding, die voorzien in hogere straffen voor homoseksueel gedrag. Zo diende de vrouw van ex-dictator Charles Taylor een voorstel in dat homohuwelijken met een gevangenisstraf van tien jaar wil bestraffen. "Homoseksualiteit is on-Afrikaans", zei Jewel Howard Taylor hierover. "In onze samenleving is dat een probleem. Wij beschouwen afwijkend seksueel gedrag als crimineel gedrag."

Op dit moment staat er op 'vrijwillige sodomie' maximaal een jaar cel. Tot voor kort bestond hierover in Liberia nauwelijks een maatschappelijk of politiek debat. De wens om homoseksualiteit strenger te straffen, is in Afrika doorgaans ook afkomstig van individuele parlementariërs en niet of nauwelijks van regeringsleiders.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234