NieuwsBuitenland
President Jovenel Moïse van Haïti vermoord in zijn huis: chaos dreigt in het land
De Haïtiaanse president Jovenel Moïse is thuis vermoord door een groep gewapende mannen. Dat heeft interim-premier Claude Joseph bekendgemaakt. Het is nog onduidelijk waarom Moïse is omgebracht.
De moord vond volgens Joseph plaats in de nacht van dinsdag op woensdag. Moïses vrouw wordt in het ziekenhuis behandeld. Het is niet bekend wat haar verwondingen zijn. De interim-premier sprak van een “onmenselijke en barbaarse daad”.
Meteen na de aanslag waren er schoten te horen in de hoofdstad Port-au-Prince, die geteisterd wordt door bendegeweld en politieke onrust. Gevreesd wordt dat de dood van Moïse de politieke instabiliteit zal vergroten. Het buurland, de Dominicaanse Republiek, heeft de grenzen gesloten.
Moïse was sinds 2017 president. De jongste jaren kwam de voormalige zakenman in problemen door ontevredenheid over zijn functioneren. Hij werd beschuldigd van autoritair gedrag. Duizenden betogers gingen de afgelopen maanden de straat op om zijn aftreden te eisen. Ook werd geroepen om een overgangsregering te benoemen. Ondanks de politieke onrust weigerde de president op te stappen.
De moord komt ruim een week nadat bekendgemaakt werd dat op 26 september een omstreden constitutioneel referendum zou worden gehouden. Moïse wilde de macht van de president in de grondwet vergroten. Volgens hem is dat nodig om een einde te maken aan de toenemende politieke onrust in het land.
Dictatuur
Het referendum stuitte op fel verzet van de oppositie en grondwetsdeskundigen. Volgens hen was de volksraadpleging illegaal en zou ze de weg vrijmaken voor een dictatuur. “Nee tegen de dictatuur”, riepen tegenstanders van de president tijdens demonstraties in Port-au-Prince. Gevreesd werd dat het referendum, dat twee keer werd uitgesteld vanwege de pandemie, tot politiek geweld zou leiden in september. Op dezelfde dag zijn ook presidents- en parlementsverkiezingen gepland.
Moïse stuitte ook op verzet van de Tèt Kale-partij, die het mogelijk had gemaakt dat hij president werd. Partijleider Liné Balthazar zei in april dat hij en de partij tegen het referendum waren. “Tèt Kale is niet geïnteresseerd in het creëren van een grondwet die de ene groep bevoordeelt ten koste van de andere en te herhalen wat we in dit land al jaren doen”, zei Balthazar in een interview.