Zaterdag 15/08/2020

Update

President Cyprus: "Heffing onheus, maar onafwendbaar"

Beeld AFP

De banken in Cyprus blijven volgens de plaatselijke televisieomroep morgen dicht. Een officieel besluit hierover wordt vandaag genomen. De stemming van het Cypriotische parlement over het reddingsplan is uitgesteld naar morgen om 18u plaatselijke tijd (17u Belgische tijd). Dat bevestigt de parlementsvoorzitter Giannakis Omirou. "Er zijn enkele veranderingen in het wetsontwerp die nu besproken en opgehelderd moeten worden." Details noemde hij echter niet.

De maatregel, waarover het parlement vandaag debatteerde, moet voorkomen dat de besluitvorming in het parlement ertoe leidt dat rekeninghouders banken bestormen om hun tegoeden op te eisen. Mogelijk blijven de banken dan nog langer gesloten. De centrale bank heeft al opdracht gegeven het geld op rekeningen "te bevriezen". Vandaag is een grieks-orthodoxe feest- en vakantiedag in Cyprus.

Parlement
De Cypriotische president Nikos Anastasiades lichtte deze voormiddag de leden van parlement in. Volgens kringen in de regering wilde hij duidelijk maken dat een afwijzing van het reddingsprogramma - met de heffing op spaargeld bij de bank - een "onheuse maar jammer genoeg onafwendbare" voorwaarde is voor het reddingsprogramma van Cyprus. Aansluitend zou het parlement hierover debatteren en beslissen, maar de stemming is naar morgen om 18u plaatselijke tijd verplaatst.

De politie had een ruime zone rond het parlement afgegrendeld. Enkele tientallen demonstranten beschimpten de politici wegens de verplichte afroming van bankdepsoito's.

Kleine spaarders
In Nicosia doen inmiddels geruchten de ronde dat de regering nog probeert om een ultieme aanpassing van de heffing te bekomen. Officieel werd dit niet bevestigd. De Cypriotische tv vernam dat de heffing voor spaartegoeden tot 100.000 euro zou teruggebracht worden van 6,75 naar 3 procent. De regering in Nicosia is immers bang dat het plan anders afgeschoten wordt in het parlement. Onderhandelaars van de regering van Cyprus, van de EU, de ECB en het IMF zouden al vrijwel akkoord zijn over aanpassingen.

Sommige media melden dat houders van rekeningen boven de 100.000 euro 12,5 procent in plaats van 9,9 procent moeten afdragen. Andere media berichtten dat rekeningen boven de 500.000 euro voor 15 procent worden aangeslagen. Officieel is nog niets over de aanpassing van de heffingen gemeld.

President Nicos Anastasiades heeft gisteren geprobeerd rekeninghouders gerust te stellen door als schadevergoeding waardepapieren in het vooruitzicht te stellen. Die zijn gebaseerd op de nog te exploiteren gasvoorraden van het land.

ECB
De Europese Centrale Bank heeft er geen probleem mee dat de regering in Cyprus sleutelt aan de modaliteiten van het noodpakket. "Dit is het financieel aanpassingsprogramma van de Cypriotische regering, niet van de trojka of van een andere regering", zei Asmussen in Berlijn. De Duitser speelde een sleutelrol tijdens het nachtelijke Eurogroep-overleg waar het hulppakket overeengekomen werd. De ECB is een van de drie partners van de trojka. "Dit is het plan van president Nicos Anastasiades. Als hij iets aan de heffing op spaarrekeningen wil wijzigen, ligt de bal in zijn kamp. Hij moet er gewoon voor zorgen dat de financiering intact blijft", aldus Asmussen.

De Europese Commissie betuigt haar steun aan de president en de bevolking van Cyprus bij de pogingen de financiële stabiliteit in het euroland te herstellen. Verdere commentaar werd door een woordvoerder van de Europese Commissie geweigerd. Brussel wil pas meer commentaar geven als de Cyprioten hebben ingestemd met het reddingsprogramma.

Lees verder onder de video.

Beeld AFP
De Cypriotische president Nicos Anastasiades bij het verlaten van het parlement.Beeld REUTERS
Beeld EPA
Beeld AFP


Privévliegtuigen

Op het vliegveld van Larnaka zijn volgens waarnemers al verscheidene privévliegtuigen geland uit Rusland en Oekraïne. Mogelijk gaat het om rijke ondernemers die geld willen weghalen van Cypriotische rekeningen.

Rusland heeft miljarden in Cyprus gestald bij Cypriotische banken, offshore-bedrijven en Russische banken gevestigd in Cyprus. Volgens een schatting van de krant Financial Times herbergt Cyprus 5 tot 6 procent van al het krediet dat Russische banken hebben uitstaan. De Russische president Vladimir Poetin noemt de spaartaks in Cyprus alvast "oneerlijk, onprofessioneel en gevaarlijk", zo heeft zijn woordvoerder Dmitry Peskov aan Reuters laten weten.

"Afspraken geschonden"
De Russische minister van Financiën Anton Siloeanov zei dat de eurolanden zich niet aan de afspraken hebben gehouden door zonder overleg met Moskou tot de spaarderstaks te besluiten. "Wij hadden een overeenkomst met de collega's uit de eurozone om onze acties te coördineren", zei hij.

Van Rusland wordt verlangd dat het de looptijd van een lening van 2,5 miljard euro die het aan Cyprus heeft verstrekt, met 5 jaar verlengt. Ook willen de eurolanden dat Moskou de financieringsvoorwaarden versoepelt. Siloeanov zei dat het land bij die beslissing het eigenmachtig optreden van de eurolanden zal meewegen.

Gazprom
Volgens Cypriotische kranten zou het Russische energieconcern Gazprom bereid zijn één van de zwaar noodlijdende banken aan te kopen. "Tot gisterenavond had ik geen dergelijke informatie", verklaarde regeringswoordvoerder Christos Stylianides.

Poetin: "De spaartaks in Cyprus is oneerlijk, onprofessioneel en gevaarlijk."Beeld REUTERS


Beurzen
Het Europese reddingsplan zorgt voor onrust op de financiële markten. De Europese aandelenbeurzen gingen vandaag eensgezind omlaag. Beleggers vrezen dat de crisissfeer overslaat van de kleine eilandstaat naar de grote economieën van Zuid-Europa. De euro is ondertussen onder de grens van 1,29 dollar gedoken.

k de effectenbeurzen in New York zijn ondertussen met verliezen geopend. De Dow-Jonesindex noteerde na enige minuten handelen 0,7 procent lager op 14.417 punten. De brede S&P 500 zakte 0,8 procent tot 1548 punten en de technologiebeurs Nasdaq verloor 1,1 procent tot 3213 punten.


Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234