Donderdag 20/02/2020

Premies voor energiebesparende maatregelen verdwijnen

Enkel voor dakisolatie is belastingaftrek nog mogelijk.Beeld UNKNOWN

Vanaf 1 januari verdwijnen de meeste federale premies voor energiebesparende maatregelen. Enkel voor dakisolatie is nog een belastingaftrek mogelijk. Het gaat om een van de maatregelen uit het federale regeerakkoord.

Met uitzondering van dakisolatie verdwijnen de premies voor energiebesparende maatregelen, bijvoorbeeld voor dubbele beglazing en zonnepanelen maar ook voor zonneboilers, warmtepompen, thermstatische kranen en zuinige verwarmingsketels. Ook de belastingvermindering voor passiefhuizen, lage energiewoningen en nulenergiewoningen verdwijnt in 2012. Voor dakisolatie blijft de premie behouden, zij het gewijzigd. De belastingafrek bedraagt 30 in plaats van 40 procent en is niet meer overdraagbaar.

Voor de timing van het verdwijnen van de premie gelden dezelfde data en principes als bij de korting voor groene wagens. Je hebt nog recht op de korting voor bestellingen tot 27 november, ook al wordt er pas in 2012 geleverd. Wie op 28 november of later bestelde, maar nog voor het jaareinde geleverd krijgt, heeft ook nog recht op de aftrek via de belastingaangifte.

Compensatie?
De zes federale regeringspartijen besloten dat de bevoegdheid over een resem belastingvoordelen exclusief bij de deelstaten ligt, al merkten ze op dat voor enkele groene voordelen de gewesten hier al bevoegdheid hebben en dus geen bevoegdheidsoverdracht nodig is. De Vlaamse regering bekijkt bij de begrotingscontrole in februari 2012 wat ze kan doen om de schrapping van de fiscale kortingen te compenseren. Minister van Energie Freya Van den Bossche zei al dat ze het wegvallen van de belastingvermindering gedeeltelijk wil opvangen.

Voor de groene lening, een tijdelijke maatregel die sowieso eind 2011 stopt, is er ook een nieuwe regeling. De belastingvermindering voor betaalde intresten van dergelijke lening, daalt van 40 naar 30 procent voor aanslagjaar 2013.

Zonnepanelen
Wie zonnepanelen op zijn dak heeft, krijgt via de zogenaamde groenestroomcertificaten geld van de netbeheerder. Het bedrag neemt geleidelijk aan af. Vanaf 1 januari krijgt wie een installatie plaatst met een vermogen van maximaal 250 kW nog 250 euro per certificaat in plaats van 270 euro voorheen. Voor installaties van meer dan 250 kW is dat 90 euro in plaats van 150 euro.

De eigenaar is zeker dat hij zijn certificaten kan inruilen voor die bedragen gedurende een periode van 20 jaar. Wie tussen 2006 en 2009 zonnepanelen plaatste, krijgt minimum 450 euro per groenestroomcertificaat.

Energiezuiniger
Nieuwe woningen, scholen en kantoren in Vlaanderen moeten een stuk energiezuiniger zijn vanaf 1 januari 2012. Voortaan geldt voor die gebouwen de E70-norm, wat concreet betekent dat die gebouwen nog een stuk beter geïsoleerd zullen moeten zijn en zuiniger zullen moeten omspringen met de energie die ze nog nodig hebben.

Europese regels leggen op dat alle nieuwe gebouwen in 2021 zo goed als energieneutraal moeten zijn. Dat betekent dat het gebouw bijna geen energie meer verbruikt. Dat einddoel is nu opgenomen in een decreet.

Sinds begin 2010 moesten nieuwbouwwoningen qua energiepeil al aan de E80-norm voldoen. Voor scholen en kantoren gold de E100-norm. Vanaf 2012 wordt dat voor alle nieuwbouwgebouwen de E70-norm en vanaf 2014 de E60-norm. Tegelijk zullen ook de isolatienormen aangescherpt worden. (belga/adv)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234