Vrijdag 22/10/2021

CoronavirusUpdate

Premier Wilmès: ‘We moeten het concept van de sociale bubbels herbekijken’

Premier Sophie Wilmès (MR). Beeld REUTERS
Premier Sophie Wilmès (MR).Beeld REUTERS

Premier Sophie Wilmès (MR) heeft Celeval, de groep die de regering adviseert over de coronacrisis, gevraagd om het concept van de sociale bubbels ‘te herbekijken’. Dat zei ze bij de Franstalige nieuwszenders RTBF en LN24. Wilmès is daarnaast niet van plan om half september opnieuw het vertrouwen van het parlement te vragen als op voorhand al duidelijk is dat de meeste fracties zich daartegen verzetten.

Een van de eerste taken van het adviesorgaan is om de ‘sociale bubbels’ in België te herbekijken. Meer dan 70 procent van de Belgen zou zich immers niets meer aantrekken van de gezondheidsmaatregelen, en voornamelijk geen rekening houden met de sociale bubbels. Zo zei Jean-Luc Gala – specialist infectieziekten en hoofd van het universitair ziekenhuis Saint-Luc (UCLouvain) – nog dat het inperken van de sociale contacten weinig zin heeft: “Het wordt niet toegepast, het is niet controleerbaar en wordt bijgevolg ook niet gecontroleerd”.

“Maar de bubbel van vijf is slechts een indicatie”, reageert premier Wilmès bij RTBF. “We moeten opnieuw aan de bevolking uitleggen wat die bubbel werkelijk betekent, namelijk dat het belangrijk is om altijd te afstandsregel te respecteren, zelfs bij dierbaren.” Wilmès zegt nog dat de sociale bubbel wel degelijk nut heeft gehad, “maar evenzeer zijn gebreken”, vervolgt ze. “We zullen de ontwikkeling van onze samenleving nu op lange termijn een plaats moeten geven.”

Vertrouwen

Wilmès liet eerder vandaag ook al haar licht schijnen over de federale formatie. Uiterlijk op 17 september moet ze opnieuw het vertrouwen vragen in het parlement. De gedoogsteun voor de minderheidsregering met MR, Open Vld en CD&V loopt dan af. Verschillende partijen hebben echter al te kennen gegeven de ploeg van Wilmès niet nog eens het vertrouwen te zullen schenken.

“Politiek wordt 17 september een zeer belangrijke dag”, zegt Wilmès maandag in een interview met De Standaard. “Ik heb me geëngageerd om opnieuw het vertrouwen te vragen aan de Kamer (...) in functie van de situatie op dat moment zijn er verschillende mogelijkheden. Maar ik zal het vertrouwen niet usurperen.” De MR-politica wil het vertrouwen niet vragen als al duidelijk is dat ze dat niet zal krijgen. “Dan moet je je verantwoordelijkheid nemen en je ontslag indienen”, zegt ze.

In een ideaal scenario staat half september een nieuwe regering met een meerderheid in de steigers, zegt Wilmès. Koninklijk opdrachthouder Egbert Lachaert zat zondagavond een eerste keer samen met de zeven partijen die deel uit zouden maken van een Vivaldi-coalitie, maar de kans dat die ploeg half september al zou kunnen starten, lijkt klein. Toch is het “een stap in de goede richting”, zegt Wilmès in De Ochtend op Radio 1.

Of Wilmès zelf nog een rol kan spelen in een eventueel Vivaldi-verhaal, wil ze niet gezegd hebben. “Ik zal altijd bereid zijn mee te werken aan een positief verhaal voor België. Mijn voorkeur gaat naar een meerderheidsregering, die een relanceplan opneemt in haar regeerakkoord.”

Nieuwe verkiezingen?

Van nieuwe verkiezingen is Wilmès in elk geval geen voorstander. “Je moet verkiezingen niet altijd willen vermijden, want het is belangrijk dat we die keuze hebben in een democratie. Alleen moeten we onszelf afvragen: is dat een oplossing, of zal het de situatie alleen nog verergeren? We zullen er misschien meer tijd mee verliezen, in plaats van nu een oplossing te kunnen vinden.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234