Dinsdag 24/11/2020

Aalst Carnaval

Premier Wilmès over Aalst Carnaval: ‘Deze feiten doen afbreuk aan onze waarden en de reputatie van ons land’

Premier Sophie Wilmès.Beeld BELGAPLUS

Uittredend premier Sophie Wilmès vindt dat bepaalde praalwagens en carnavalskostuums van de editie 2020 van Aalst Carnaval afbreuk doen “aan onze waarden en de reputatie van ons land”, ook al is Aalst Carnaval meer dan dat. Zo stelt ze vanavond in een mededeling.

“De federale regering wenst eraan te herinneren dat België een democratie is die stoelt op fundamentele vrijheden, waaronder de vrijheid van meningsuiting. Deze fundamentele waarde impliceert onder meer de vrijheid om te bekritiseren, te blasfemeren en te karikaturiseren”, luidt het. De regering erkent ook dat carnaval van oudsher een cultureel feest is dat al eeuwenlang een katalyserende sociale functie heeft in onze samenleving.

Wilmès wijst er nog op dat vrijheid evolueert binnen een specifiek wettelijk kader dat tot doel heeft individuen te beschermen tegen racisme, antisemitisme en andere vormen van discriminatie op basis van criteria zoals geslacht, leeftijd of seksuele geaardheid.

Aangezien België een rechtsstaat is, komt het “de bevoegde instellingen en Justitie toe om te bepalen of de gebeurtenissen die tijdens het carnaval hebben plaatsgevonden, in strijd zijn met de wet”.

De MR-politica wijst er nog op dat “het gebruik van referenties en stereotypen die gemeenschappen en bevolkingsgroepen stigmatiseren op basis van hun afkomst, tot verdeeldheid leidt”.

“De federale regering roept op tot dialoog en empathie tussen mensen en vraagt alle belanghebbenden hun verantwoordelijkheid te nemen”, besluit Sophie Wilmès. 

 In De Zevende Dag (Eén) had de Israëlische ambassadeur in ons land, Emmanuel Nahshon, een reactie van de federale regering geëist als men op het carnaval van Aalst over de schreef zou gaan. Hij herhaalde ook dat voor Israël het carnaval in Aalst moet stoppen. “Israël en België zijn bondgenoten en wij vragen dat Aalst zou stoppen”. Voor hem is een grens overschreden, wat voor hem bewezen wordt door de schrapping van het carnaval van de lijst van het werelderfgoed. Burgemeester Christoph D’Haese van Aalst noemde hij “hypocriet”.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zei in VTM NIEUWS de joodse gevoeligheid te begrijpen, maar vond censuur niet op zijn plaats. Hij riep op tot gezond verstand aan beide kanten en deed een oproep om “na dit jaar ook met anderen te lachen”. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234