Dinsdag 21/09/2021

Update

Premier wijst Francken terecht na rel met Artsen Zonder Grenzen

Beeld vanop de Aquarius, een van de boten van Artsen zonder Grenzen. Beeld Artsen Zonder Grenzen
Beeld vanop de Aquarius, een van de boten van Artsen zonder Grenzen.Beeld Artsen Zonder Grenzen

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft zwaar uitgehaald naar de reddingsacties van Artsen Zonder Grenzen op de Middellandse Zee. "Ze doen aan mensensmokkel", schreef hij op Twitter. Premier Michel tikt hem op de vingers.

Trots tweette Artsen Zonder Grenzen over een actie waarbij ze bijna 1.000 vluchtelingen op zee had gered en overbracht naar de Italiaanse autoriteiten. "Onvoorstelbaar", noemde Francken het in een reactie.

Daarop liet Artsen Zonder Grenzen weten dat het hun taak is om mensenlevens te redden.

"Door er te redden veroorzaakt u indirect alleen maar meer doden", antwoordde Francken, suggererend dat de reddingsacties voor een aanzuigeffect zorgen. "Ze moeten er wegblijven. Ze doen aan mensensmokkel. Dit heeft niets met vluchtelingen te maken, maar met illegale migratie."

null Beeld Illias Teirlinck
Beeld Illias Teirlinck

Bert Janssens, directeur Operaties bij Artsen Zonder Grenzen, reageert verbouwereerd. "Het is ontzettend triest dat een lid van de Belgische regering zoiets zegt. Een dieptepunt dat we nog nooit hebben meegemaakt." Op Twitter herhaalde Artsen Zonder Grenzen deze boodschap aan premier Charles Michel (MR).

Premier Michel reageert geprikkeld en in sterke bewoordingen. "Ik keur ten stelligste de verwarring af die is gecreëerd tussen mensensmokkelaars en de ngo's. Ik roep hem op om meer nuance aan de dag te leggen in zijn communicatie." Over de grond van de zaak zegt de premier dat alles gedaan moet worden om "illegale migratie en mensensmokkel te bestrijden".

Michel roept Francken op om Artsen Zonder Grenzen "zo snel mogelijk te ontmoeten om een constructieve dialoog te hebben".

Met een persbericht laat Theo Francken weten dat hij daarvoor open staat. "Als zoon van een arts heb ik veel respect voor Artsen Zonder Grenzen en hun humanitaire werk", staat er te lezen. Hij bestrijdt niet hun engagement, maar wel de Italiëroute.

"Er is een antiverdrinkingsplan nodig, zoals dat met succes is toegepast voor de Griekenlandroute". Opvallend, in hetzelfde bericht herhaalt Francken dat de reddingsacties indirect "een enorm aanzuigeffect creëren", een uitspraak die aan de basis ligt van de rel.

Oorzaak en gevolg

Artsen Zonder Grenzen doet sinds drie jaar zoek- en reddingsoperaties op de route tussen Libië en Italië op de Middellandse Zee. De Aquarius kon deze week 946 drenkelingen redden en naar Italië overbrengen. Halverwege de tocht werden dat er nog 947, na een geboorte aan boord van het schip.

Janssens wijst erop dat Artsen Zonder Grenzen deze opdrachten niet op eigen houtje doet, maar in coördinatie met de Italiaanse kustwacht. "Die vangen noodsignalen op en laten ons weten waar we mensen moeten redden en ook waar we hen naartoe moeten brengen."

Francken stelt dat Artsen Zonder Grenzen zo de mensensmokkelaars een handje helpt. Hij verwijst daarvoor naar de uitspraken van Fabrice Leggeri van Frontex, het Europees Grenswachtagentschap. Leggeri zei dat de reddingsacties van NGO's mensensmokkelaars aanmoedigen.

"Ze verwarren oorzaak en gevolg", zegt Janssens, Artsen Zonder Grenzen. "Onze acties zijn een reactie op de humanitaire ramp van meer dan 5.000 verdronken vluchtelingen in 2016."

Ook 2017 is niet veelbelovend gestart, zo blijkt uit cijfers van de International Organization for Migration. Er zijn in de eerste drie maanden drie keer zoveel vluchtelingen verdronken tussen Libië en Italië. Door de deal die de EU sloot met Turkije is er een drastische daling van bootvluchtelingen op het stuk tussen Turkije en Griekenland, maar in totaal zijn er bijna evenveel doden op de Middellandse Zee als in de eerste drie maanden vorig jaar.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234