NieuwsAustralië
Premier van Australië ontzet: ‘Facebook heeft mijn land ‘ontvriend’’
De Australische premier Scott Morrison verwijt Facebook dat het zijn land heeft ‘ontvriend’. Dat zei hij nadat het bedrijf de mogelijkheden tot het delen van nieuws in Australië gisteren beperkte. Maar daardoor bleven ook overheidspagina’s en zelfs hulpdiensten onbereikbaar.
Facebook nam de maatregel vanwege een Australisch wetsvoorstel. Dat zou bedrijven als Facebook maar ook Google verplichten om voortaan te betalen voor het delen van nieuwscontent van private bedrijven. Facebook besliste daarop geen nieuws meer toe te laten op zijn Australische pagina’s, maar vannacht bleken ook Facebookpagina's van overheidsdiensten, goede doelen en andere organisaties op zwart gezet te zijn. Ook verdwenen Facebookberichten waarin mensen Australisch nieuws deelden.
Het bedrijf stelt in een verklaring dat overheidspagina’s geen last zouden moeten hebben van het gewijzigde beleid voor het delen van nieuws door Australische gebruikers. Wel zegt Facebook dat het begrip nieuws “een brede definitie” heeft “omdat de wet geen duidelijke uitleg geeft over de definitie van nieuwscontent”.
‘Arrogant’
Politici reageerden woest. Morrison klaagde opvallend genoeg in ... een Facebookbericht. Hij noemde het “arrogant” en “teleurstellend” dat het bedrijf de toegang heeft afgesloten tot pagina’s met “essentiële informatie” van gezondheidsorganisaties en hulpdiensten. Sommige pagina’s konden later wel weer bezocht worden. “Deze acties zullen enkel de bezorgdheid van een toenemend aantal landen over big tech-bedrijven bevestigen; dat bedrijven denken dat ze groter zijn dan overheden en dat de regels voor hen niet van toepassing zijn.”
Premier Mark McGowan van deelstaat Western Australia verweet Facebook “zich meer als Noord-Korea te gedragen dan als een Amerikaans bedrijf”. Ook mensenrechtenorganisaties reageerden verontrust. “Het is gewetenloos om in een heel land de toegang tot cruciale informatie af te sluiten in het holst van de nacht”, aldus Human Rights Watch in een schriftelijke verklaring.
De problemen werden bevestigd door de Australische minister van Milieu Sussan Ley. Zij stelde onder meer dat de pagina van de meteorologische dienst “is getroffen door de plotselinge restricties voor nieuwscontent” en raadde Australiërs aan om de website van de weerdienst te raadplegen.
De nieuwe regels hebben ook gevolgen voor Google. Dat miljardenbedrijf trok eerst samen op met Facebook, maar gooit het nu over een andere boeg. Het heeft al deals gesloten met nieuwsbedrijven in Australië. Google wilde niet reageren op het besluit van Facebook.