Zaterdag 06/03/2021

Griekse crisis

Premier Michel verdedigt Grieks akkoord, maar niet iedereen is mee

Alexis Tsipras, François Hollande en Charles Michel. Onze premier zou zich te veel laten leiden door minister van Financiën Van Overtveldt. Beeld © EPA
Alexis Tsipras, François Hollande en Charles Michel. Onze premier zou zich te veel laten leiden door minister van Financiën Van Overtveldt.Beeld © EPA

De Griekse onderhandelingen waren bijzonder lastig, ook voor onze regering. Maar premier Charles Michel (MR) en financiënminister Johan Van Overtveldt (N-VA) zijn tevreden over de uitkomst. 'We hebben geprobeerd om drama's te vermijden.' Niet iedereen in de coalitie lijkt overtuigd.

Als het op nachtelijke marathonvergaderingen aankomt, zijn onze politici wel wat gewend. Toch was het een zichtbaar opgeluchte premier Michel die gisterenochtend de pers te woord stond. "We hebben gekozen voor solidariteit en in ruil belooft Griekenland om zijn verantwoordelijkheid te nemen." Ons land zal tussen de 2,5 en de 3 miljard euro bijdragen aan het nieuwe steunpakket. Dit bedrag wordt bepaald op basis van een vaste verdeelsleutel. Het geld komt niet recht uit de begroting, maar komt bij de overheidsschuld.

Over de solidariteit van ons land met Griekenland ontstond de voorbije dagen nochtans twijfel. In verschillende lijsten van internationale kranten dook België plotseling op onder de hardliners, de landen die voorstander waren van een grexit, aangevoerd door Duitsland. Michel ontkent dat hij bij het kamp van de 'haviken' hoort. "Samen met zes of zeven collega's heb ik geprobeerd om de standpunten te verzoenen, om drama's, het totale failliet of avonturen te vermijden. Ik heb geprobeerd een nuttige rol te spelen."

Koerswijziging

Volgens de premier is het Belgische standpunt altijd hetzelfde gebleven. Kort gesteld: een grexit moest worden vermeden, maar zomaar een blanco cheque uitschrijven voor een steunpakket kon niet. Officieel omdat alleen grote hervormingen Griekenland weer kunnen laten aanknopen met economische groei. Officieus omdat de regering ook niet het beeld wil creëren van Grieken die vrijuit gaan, terwijl in ons land besparingen zoals de indexsprong en de pensioenhervorming gewoon doorgaan. Een houding die veel lidstaten aannemen.

Financiënminister Johan Van Overtveldt (N-VA): "Dit is een goed akkoord. Er staat een reeks noodzakelijke hervormingen in. Die worden vrij strak opgelegd, dat is waar, maar het verleden bewijst dat dit nodig is. Anders komen de Grieken hun beloftes niet na. Nu moeten deze nieuwe hervormingen worden uitgevoerd, zonder uitstel. Het is in hun eigen voordeel."

Niet iedereen is het daarmee eens. In de eerste plaats de oppositie niet. Meyrem Almaci, voorzitter van Groen: "België was samen met Duitsland een van de hardliners. We breken zo, als grondleggers van de Unie, met onze traditie als bruggenbouwer. Dit is een historische koerswijziging. De havik Van Overtveldt bepaalt de koers en premier Michel voert mee uit."

Soloslim

Ook binnen de meerderheid is lang niet iedereen ervan overtuigd dat het nieuwe akkoord een stap in de juiste richting is. Vooral bij CD&V en Open Vld zijn er twijfels. Een anonieme bron: "Van Overtveldt wil bewijzen dat wat hij geschreven heeft in zijn boeken over de eurocrisis ('Het einde van de euro', JVH), juist is. Michel is veel zachter, maar heeft niet genoeg kunnen doorwegen."

Het is bekend dat Van Overtveldt en zijn partij N-VA niet veel op hebben met Griekenland. "Maar ik ben geen havik, dat kan ik u verzekeren", reageert de financiënminister. "De voorbije dagen heb ik steeds heel intensief contact gehad met de premier. We hebben ons standpunt constant op elkaar afgestemd. Dit is sowieso geen discussie van hard versus zacht. Het komt erop aan om Griekenland te hervormen."

Het is trouwens ook niet zo dat Michel en Van Overtveldt soloslim hebben gespeeld. De vicepremiers van alle coalitiepartijen waren (zijdelings) betrokken. Van elk kabinet was er een diplomatiek vertegenwoordiger aanwezig tijdens de top.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234