Vrijdag 24/01/2020

Klimaatbeleid

Premier Michel na de klimaatmars: “Er is al veel gerealiseerd”

Premier Charles Michel. Beeld BELGA

Een dag na de nieuwe grote klimaatmars in Brussel is premier Charles Michel (MR) kort ingegaan op het thema klimaat. In zijn toespraak op de eerste dag van de Diplomatieke Dagen, de jaarlijkse bijeenkomst van de Belgische diplomatie, benadrukte Michel dat er al veel gebeurd is. “Maar misschien is dat te weinig uitgelegd.” Groen-fractieleider Kristof Calvo reageert: “Michel heeft het klimaatprotest duidelijk niet begrepen.”

“We moeten de waarheid zeggen: we moeten zorgen voor bevoorradingszekerheid én redelijke tarieven, en tegelijk onze internationale engagementen respecteren. Dat is niet evident”, zei Michel. Nog volgens de premier is er de afgelopen jaren “veel gedaan, veel gerealiseerd, maar misschien te weinig uitgelegd”. Hij wees op de extra investeringen in hernieuwbare energie die er deze legislatuur zijn gekomen en schoof het windmolenpark op de Noordzee naar voren als voorbeeld. “De energie die daar opgewekt wordt, is gelijk aan de energie van vier kerncentrales”, aldus Michel.

De green bonds, die investeringen in groene initiatieven moeten stimuleren, zijn een ander element dat er onder de regering-Michel gekomen is. “We waren het tweede Europese land die dat mogelijk maakte”, benadrukte de premier.

Michel omschreef de betoging van zondag als een belangrijke mars, die een signaal gestuurd heeft. Klimaat is voor hem een van de drie topprioriteiten, naast mobiliteit en digitalisering. Daarom ontvangt de premier morgen een delegatie van de Klimaatcoalitie. Die verenigt tientallen milieuorganisaties, burgerbewegingen, ngo’s en vakbonden. Michel wil luisteren naar hun concrete voorstellen en erover debatteren. “Tienduizenden burgers hebben een sterke boodschap uitgestuurd. Die boodschap zal gehoord worden.” 

Migratiepact

De premier startte zijn toespraak door de “puntjes op de i” te zetten over het migratiepact. “Toen ik de beslissing nam om in dat pact te stappen, heb ik gedacht aan de Eerste Wereldoorlog”, zei Michel. “Slechts een paar weken daarvoor hadden we het einde van die oorlog herdacht. De twee wereldoorlogen waren het gevolg van egoïsme, nationalisme, op zichzelf terugplooien, de samenwerking weigeren. Daaraan heb ik gedacht in New York en Marrakech. Voor globale uitdagingen, zoals migratie, is een globale aanpak nodig.”

Calvo reageert

“Premier Charles Michel heeft het klimaatprotest duidelijk niet begrepen.” Dat zegt Groen-fractieleider Kristof Calvo op de reactie van de premier op de klimaatmars van zondag. Michel vindt dat de regering al veel heeft gedaan maar dat de realisaties misschien beter uitgelegd hadden moeten worden.

“Er was gewoon niets om uit te leggen”, reageert de fractieleider voor Groen in de Kamer Kristof Calvo. “Klimaat en milieu zijn al sinds dag één de blinde vlak van de regering-Michel. Een klimaatpremier zal Michel wellicht nooit worden, maar door het gebrek aan klimaatbeleid af te doen als een communicatieprobleem toont hij aan dat hij werkelijk niets begrepen heeft van het klimaatprotest.”

Calvo hoopt dat de Kamer nog voor de verkiezingen “minstens een basis kan leggen” voor een nationale klimaatwet, iets wat ook de manifestanten vragen. Dat moet volgens hem ook in een situatie van lopende zaken kunnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234