Zondag 19/01/2020

Achtergrond

Premier Michel is een paar centimeter gegroeid

Premier Charles Michel (MR). Beeld BELGA

Als iemand de winnaar is van het akkoord over de tax shift, dan is het premier Charles Michel (MR). Hij bewijst zijn leiderschap. Vroeger dan verwacht kreeg hij de centrumrechtse coalitie op één lijn.

Het was bij momenten een beetje gênant gisterenmiddag, tijdens de persconferentie over het akkoord rond de tax shift. Premier Charles Michel kreeg van de ene vicepremier na de andere complimenten toegeworpen. Om er maar een voorbeeld uit te pikken: Jan Jambon, de vicepremier van de N-VA, wilde hem voor de televisiecamera's 'uitdrukkelijk' bedanken voor 'zijn gigantische inspanningen'. Op het stoeltje ernaast werd Michel zichtbaar een paar centimeter groter. Zelden heeft iemand zo geblonken na een nachtelijke onderhandelingsmarathon.

Michel is meer dan ooit de leider van centrumrechts. Zijn positie was de laatste maanden al verstevigd, maar met het akkoord over de tax shift heeft hij zijn lakmoesproef doorstaan. Michel: "Men zei dat dit totaal onmogelijk was voor de zomer. Wel, deze regering heeft woord gehouden. We hebben een akkoord. Alle partijen hebben goed samengewerkt om maatregelen te nemen met drie prioriteiten: jobs, jobs, jobs."

Het is nochtans anders geweest. Zeggen dat centrumrechts een moeilijke start doormaakte, is een understatement. Tijdens de eerste maanden was iedereen op zoek naar zijn positie in de onuitgegeven coalitie. Niet het minst Michel, een dertiger die plots een land moest besturen. Het beeld ontstond van een stagiair-leerkracht voor een klas vol pubers. Hij liet eerst betijen, verhief dan zijn stem, maar echt indruk maakte hij niet. Uiteindelijk bleven de pubers, in dit geval de drie Vlaamse partijen, hun zin doen.

De 'bromance' van premier Michel (m.) met Kris Peeters (l.) is voorbij. Beeld BELGA

Bromance

Beetje bij beetje heeft Michel dit gekeerd. Daar zijn een aantal verklaringen voor. Hij heeft meer zelfvertrouwen gekregen. Tijdens vergaderingen met de regeringstop beslist hij wanneer een knoop doorgehakt wordt. De 'bromance' met zijn gewezen coformateur Kris Peeters (CD&V) is voorbij. De twee kunnen het nog goed met elkaar vinden, maar als het erop aankomt lijkt Michel niet meer te beroerd om hem op zijn plaats te zetten. En misschien het belangrijkste: Michel heeft zich een behendige manager van onderhandelingen getoond.

De begrotingscontrole van maart was op dit vlak de perfecte voorbereiding. Dit soort oefeningen ging bij vorige regeringen traditioneel gepaard met veel show, een crisismoment en dan een landing. Michel kiest voor een discretere aanpak. Hij legt lang zijn oor te luisteren bij zijn coalitiepartners. Pas wanneer hij voelt dat er echt een akkoord mogelijk is, duwt hij door (DM 23/7). Zo sloeg hij toe bij de begrotingscontrole in maart. Zo verraste hij ook gisteren een aanzienlijk deel van de Wetstraatpers door een dag vroeger te landen dan gedacht.

Een onderhandelaar: "Die complimenten zijn oprecht. Michel heeft een heel knap parcours gereden." Op het kasteel van Hertoginnedal liet Michel de afgelopen dagen elke partij haar verlanglijstje aan hem presenteren tijdens bilaterale gesprekken. Zo kende hij alleen alle verzuchtingen. Eens hij gisterenavond een opening voor een compromis zag ontstaan, bracht hij de vicepremiers om de tafel en liet ze daarna niet meer vertrekken. Het resultaat: een akkoord over de tax shift zonder al te veel theater, geroep en geblutste ego's.

Fijn voor de premier dus, die nu naar een vakantiehuis van zijn familie trekt voor een paar weken vakantie. Al mag hij niet te diep in de hangmat kruipen. 2016 wordt een belangrijk jaar. Een tax shift aankondigen is één zaak, die doen renderen in de praktijk nog een andere. Michel weet wat gedaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234