Vrijdag 02/12/2022

Premier Michel: "Galant beging vergissing, maar handelde te goeder trouw"

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant tijdens de hoorzitting. Beeld PHOTO_NEWS
Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant tijdens de hoorzitting.Beeld PHOTO_NEWS

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) heeft weliswaar een "administratieve vergissing" begaan bij de aanduiding van advocatenkantoor Clifford Chance, maar heeft te goeder trouw gehandeld. Dat heeft premier Charles Michel gisteren in de Kamer verklaard. Zijn kanselarij zal aanbevelingen uitwerken om betwistingen in de toekomst te voorkomen.

Minister Galant en de voorzitter van de FOD Mobiliteit, Laurent Ledoux, vechten al weken een welles-nietesspelletje uit over wie de verantwoordelijkheid draagt voor de aanduiding van Clifford Chance. Voor de oppositie is het duidelijk dat de MR-minister het parlement heeft voorgelogen en de wet heeft overtreden, en beschikt Galant niet langer over voldoende geloofwaardigheid om het dossier van de nachtvluchten te bestieren.

Premier Michel werd twee weken geleden in de plenaire Kamer al aan de tand gevoeld over het dossier. Eerder deze week passeerden minister Galant en Ledoux al in de bevoegde Kamercommissie om tekst en uitleg te geven. Vandaag was het de beurt aan de premier om opnieuw zijn opwachting te maken.

Voor Michel is het duidelijk dat de minister, tevens zijn partijgenote, de verantwoordelijkheid draagt voor de aanduiding van het advocatenkantoor. Hij stelde vandaag ook dat Galant beter een aanbestedingsprocedure met drie advocatenkantoren had gevolgd. Ook had Galant voorafgaandelijk het advies van de Inspecteur van Financiën moeten vragen, in plaats van a posteriori.

Toch benadrukte de eerste minister dat er geen sprake is geweest van belangenvermenging of van favoritisme in hoofde van zijn minister of haar kabinet. Als ze voor Clifford Chance heeft gekozen, dan was dat omdat het kantoor ervaring moest hebben in technische materie en omdat het niet eerder betrokken is geweest in vroegere procedures.

Niemand betwist ook dat het noodzakelijk was extern juridisch advies te vragen, aldus nog premier Michel. Hij rekende ook voor dat de kostprijs van het kantoor op een gemiddeld uurloon van 250 euro uitkwam, wat zou neerkomen op normale marktprijzen voor dergelijke complexe dossiers. Hij merkte ook op dat de Inspecteur van Financiën zelf erop heeft gewezen dat de aanduiding van advocatenbureaus in het verleden op dezelfde manier is gebeurd.

Zoals hij eerder al in de plenaire Kamer verklaarde, wil de premier lessen trekken voor de toekomst, om gelijkaardige betwistingen te voorkomen. Ook stak hij de hand uit naar het parlement, om sereen samen te werken aan oplossingen in het dossier van de nachtvluchten. Voor MR-Kamerfractieleider Denis Ducarme (MR) is het nu mogelijk de bladzijde om te draaien en zich op de inhoud van het dossier te richten, en is het dossier gesloten.

undefined

Laurent Ledoux, topman van de FOD Mobiliteit. Beeld PHOTO_NEWS
Laurent Ledoux, topman van de FOD Mobiliteit.Beeld PHOTO_NEWS
Premier Charles Michel. Beeld PHOTO_NEWS
Premier Charles Michel.Beeld PHOTO_NEWS

Voor Olivier Maingain (FDF) blijft het vaststaan dat Galant de wet op de aanbestedingen heeft omzeild. Hij zag een reden waarom de premier minister Galant niet laat vallen. "U hebt haar een verrot dossier toevertrouwd. Zeggen dat ze te goeder trouw heeft gehandeld, is een goed alibi om rampzalige beslissingen te laten passeren", klonk het fors.

David Geerts (sp.a) feliciteerde de premier met de "bekentenis" dat er "effectief fouten zijn gebeurd". "Maar u trekt er geen conclusies uit", betreurde Geerts. "Geldt de wet voor iedereen behalve voor deze regering?", vroeg de Vlaamse socialist zich af. Kristof Calvo (Groen) zat op dezelfde lijn. "De drie Vlaamse meerderheidspartijen (die niet tussenkwamen, red.) houden de minister blijkbaar de hand boven het hoofd. Deze regering is bikkelhard, maar voor de eigen ministers gelden de wetten blijkbaar niet."

Calvo vond bovendien dat de premier een en ander te sterk relativeert. "U moet veel duidelijker zeggen dat ze de wet heeft overtreden", vond Calvo, die stelde dat Galant net te kwader trouw heeft gehandeld. "De administratie heeft meermaals om transparantie gevraagd. Ze had sneller moeten reageren op die mails."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234