Maandag 25/10/2021

Verenigde Naties

Premier Michel bij VN: "Klimaatverandering ontkennen is zelfde als zeggen dat aarde plat is"

Charles Michel. Beeld EPA
Charles Michel.Beeld EPA

Premier Charles Michel heeft in zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een pleidooi gehouden voor een multilaterale wereldorde gebaseerd op regels. "Het vertrouwen en de samenwerking tussen soevereine landen veronderstelt respect voor het gegeven woord en de uitvoering van genomen engagementen. De geschiedenis heeft aangetoond dat de wet van de sterkste, op termijn, geen enkel volk beschermt", verklaarde Michel.

Michel betreurde in zijn speech voor de internationale gemeenschap in New York dat "één ondertekenende partij" de voorbije maanden het nucleaire akkoord met Iran, handelsakkoorden en het klimaatakkoord van Parijs eenzijdig naar de prullenbak verwees. "De unilaterale daden, brutaal en onvoorzien, maken de wereld gevaarlijker. Ze lokken onevenwichten en frustratie uit. Ze zijn steeds de kiem van conflicten."

Tegenover die doctrine wil België zich profileren als pleitbezorger van het multilateralisme. "Natuurlijk eist het multilateralisme inspanningen en geduld. Natuurlijk zijn er mislukkingen en af en toe achteruitgang. Maar het multilateralisme is de enige manier om armoede uit te roeien, terroristen onschadelijk te maken en de natuurlijke bronnen van onze planeet te vrijwaren", betoogde de eerste minister.

Michel noemde de Verenigde Staten niet bij naam, maar hij maakte duidelijk dat zijn kijk op de wereld fundamenteel verschilt van de visie die president Donald Trump twee dagen geleden op hetzelfde podium verdedigde. "Wie kan geloven dat de opsomming van 193 nationale soevereiniteiten die elk op unilaterale wijze handelen, op miraculeuze wijze een efficiënt antwoord zal bieden op onze gemeenschappelijke uitdagingen? Dat is een illusie! Dezelfde illusie als zou de onzichtbare hand van de markt spontaan, als bij wonder, voor vooruitgang en gedeeld welzijn zorgen. Het kapitalisme heeft regels nodig. De mensheid ook."

Tweestatenoplossing

België zetelt vanaf januari twee jaar lang als niet-permanent lid in de Veiligheidsraad, het VN-orgaan dat verantwoordelijk is voor vredeshandhaving en internationale veiligheid. Overleg met alle partners en consensusvorming wordt het leidmotief van ons land op een moment dat de vijf grootmachten met vetorecht diep verdeeld zijn over de oorlog in brandhaarden als Syrië, Libië en Jemen en de aanpak van Iran. "Wij willen bijdragen aan een respectvol en transparant debat om de sfeer van wederzijds vertrouwen te versterken", zei de premier, die conflictpreventie, bescherming van burgers in oorlogsgebieden en de strijd tegen straffeloosheid als enkele Belgische prioriteiten naar voor schoof.

Lees verder onder de foto

Premier Charles Michel en de Palestijnse president Mahmoed Abbas. Beeld BELGA
Premier Charles Michel en de Palestijnse president Mahmoed Abbas.Beeld BELGA

Michel, die in New York zowel met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu als de Palestijnse president Mahmoed Abbas sprak, beklemtoonde ook dat Europa, in weerwil van de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël, blijft geloven in een tweestatenoplossing, met Jeruzalem als gedeelde hoofdstad. "Het vredesproces zit op een dood punt. De razernij van voldongen feiten, in weerwil van het internationale recht, voegt nog obstakels toe aan de moeilijkheden. En maakt dat de hoop op vrede verder weg is."

Afrika

Michel richtte de blik ook op Afrika. Niet op de nakende verkiezingen in de Democratische Republiek Congo, maar op de toekomst van het hele continent. Net als Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker lanceerde de premier een oproep voor een nieuw partnerschap met Afrika. "In tien jaar tijd kunnen we, als jullie dat willen, een ongezien ruimte van welvaart creëren." In één adem pleitte Michel ook voor een beter internationaal beheer van de migratiestromen, om zowel mensenhandelaars als extremisten die er electoraal profijt uit halen, de wind uit de zeilen te nemen.

Ten slotte beloofde de eerste minister dat België zich zal blijft inzetten voor duurzame ontwikkeling en de strijd tegen klimaatverandering, waarvan de gevolgen de voedingsbodem voor nieuwe conflicten dreigen te worden. "De koppigheid van sommigen om de realiteit van klimaatveranderingen te ontkennen is van dezelfde orde als de koppigheid van zij die ontkennen dat de aarde rond is."

Verbod op kernproeven

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft in de marge van de Algemene Vergadering geijverd voor een wereldwijd en afdwingbaar verbod op kernproeven. Het meer dan twintig jaar oude kernstopverdrag kan nog niet in werking treden omdat de Verenigde Staten, Noord-Korea en zes andere landen de tekst nog niet geratificeerd hebben.

Lees verder onder de foto

De Amerikaanse president Donald Trump en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. Beeld BELGA
De Amerikaanse president Donald Trump en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.Beeld BELGA

Reynders nam in New York deel aan een ministeriële conferentie over het zogenaamde Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty (CTBT). Dat verdrag uit 1996 moet kernproeven wereldwijd verbieden, maar het blijft dode letter omdat de Verenigde Staten, Noord-Korea, India, Pakistan, Israël, Iran, China en Egypte de tekst niet willen ratificeren.

België, dat het verdrag in 1999 ratificeerde, bekleedt sinds vorig jaar een internationaal mandaat om de inwerkingtreding te promoten. Op de ministeriële conferentie riep Reynders beleidsmakers en het middenveld in de betrokken landen op om te ijveren voor een snelle toetreding.

De minister drong ook aan op de deelname van Noord-Korea, het enige land dat deze eeuw nog kernproeven heeft uitgevoerd. "De recente diplomatieke vooruitgang met Noord-Korea op nucleair vlak is hoopgevend en verdient alle steun. Tegelijkertijd moet het land zijn intenties in een onherroepelijke en controleerbare internationale verplichting omzetten. De toetreding van Noord-Korea tot het Kernstopverdrag zou een cruciale stap zijn", klinkt het.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234