Maandag 02/08/2021

Vrijhandelsakkoord

Premier Michel: "België kan CETA-akkoord niet ondertekenen zonder Waals akkoord"

Premier Charles Michel. Beeld BELGA
Premier Charles Michel.Beeld BELGA

België kan het vrijhandelsakkoord tussen Europa en Canada "juridisch en grondwettelijk" niet ondertekenen zonder het akkoord van het Waals gewest. Dat heeft premier Charles Michel in de Kamer verklaard.

De premier werd over het verdere verloop van het CETA-dossier aan de tand gevoeld door PS-fractieleidster Laurette Onkelinx en haar Open Vld-collega Patrick Dewael. Die laatste had zelfs geopperd dat minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders het akkoord maar moest ondertekenen, zonder het groen licht van de Waalse regering. "Daarna zullen we wel zien wie de jurisdictionele mogelijkheden uitput", aldus de liberale fractieleider.

Premier Michel had het over "een zeer ernstige situatie" nu "een entiteit bezig is het akkoord te blokkeren dat werd onderhandeld". "Ik krijg veel bezorgde reacties van personaliteiten uit Europese landen en uit Canada, uit alle politieke families", aldus nog de premier, die preciseerde dat de Waalse regering bijna de enige is om haar steun niet te hebben uitgesproken.

Onkelinx, wiens partij hofleverancier is binnen de Waalse meerderheid, zei dat het verzet een pak breder is, zowel bij de middenklasse, de landbouwsector en het verenigingsleven.

Het verzet in het Franstalige landsgedeelte dwarsboomt de agenda van de Europese ministers van Handel, die morgen naar het Groothertogdom wilden afreizen om formeel het licht op groen te zetten voor de ondertekening van CETA op 27 oktober. De vergadering gaat wel door, maar Reynders kan vooralsnog geen Belgische handtekening leveren omdat de PS-cdH-regeringen van het Waalse Gewest en de Franse Gemeenschap hem die bevoegdheid niet willen verlenen.

Magnette: "Wallonië wordt afgedreigd"

Waals minister-president Paul Magnette liet in het Waalse Parlement weten dat Wallonië vandaag "nauwelijks verholen dreigementen" krijgt om CETA te steunen. Volgens de minister-president komen de dreigementen uit zakelijke hoek en niet van bij de Europese Commissie.

Intussen halen de Europese Commissie en de federale regering alles uit de kast om de Waalse regering over de streep te trekken. Zo ontving het kabinet van minister-president Paul Magnette van de Commissie een nieuw document met preciseringen die de "legitieme" bezorgdheden over de mogelijke gevolgen van het vrijhandelsverdrag met Canada moeten wegwerken, zo deelde Reynders mee.

Paul Magnette. Beeld Photo News
Paul Magnette.Beeld Photo News

"Gevaarlijk isolement"

Reynders herinnerde eraan dat niet de parlementen, maar de regeringen van de deelstaten het federale niveau de bevoegdheid moeten verlenen om het verdrag te ondertekenen. Vervolgens treden enkel die delen van het verdrag voorlopig in werking die tot de Europese bevoegdheden behoren. De overige delen, met onder meer het omstreden systeem voor geschillenbeslechting tussen staten en overheden, worden pas van kracht nadat alle parlementen het verdrag hebben geratificeerd.

Intussen maakt Reynders zich zorgen over de gevolgen van een mogelijk Belgisch neen tegen CETA. Door zo'n "onbegrijpelijke weigering" zou België in Europa in een "zeer gevaarlijke isolement" belanden, zouden de relaties met Canada averij oplopen en dreigt de Belgische staatsinrichting op zijn limieten te botsen, met nieuwe spanningen tussen gemeenschappen en gewesten, zo waarschuwt de vicepremier. "Het is legitiem een positie in te nemen, maar men moet ook de impact inschatten."

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234