Zondag 20/10/2019

Brexit

Premier May stelt cruciale stemming over brexit uit - Tusk: geen nieuwe onderhandelingen

Brits eerste minister Theresa May. Beeld EPA

Brits eerste minister Theresa May ziet er van af haar overeenkomst met de EU over de brexit nu al voor te leggen aan het parlement. De stemming stond voor dinsdagavond op het programma, maar May wil eerst nog overleg met Brussel, zo zei ze deze namiddag aan het parlement. De stemming is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Donald Tusk organiseert donderdag in Brussel een top over de brexit om te antwoorden op de bezorgdheden van de Britten.

Het parlement in Londen zou morgenavond om 20 uur Belgische tijd stemmen over de deal die May met de 27 andere lidstaten heeft gesloten over een vertrek uit de Europese Unie. Alles wees voor May echter in de richting van een smadelijke nederlaag in het parlement. Een grote meerderheid inclusief veel partijgenoten van de Conservatieve premier, zouden ‘haar’ deal hebben weggestemd.

May erkende dit en zei dat er inderdaad grote zorgen zijn over de kwestie Noord-Ierland, die het grootste struikelblok is. Noord-Ierland zou na de brexit een aparte status krijgen om te voorkomen dat er een feitelijke grens tussen Noord-Ierland en de republiek Ierland ontstaat. Voor Noord-Ierland zou later iets geregeld worden, waar behalve de inwoners ook Londen, Dublin en de EU mee kunnen leven.

Beeld AFP

Critici van de deal stellen dat bewoordingen uit de overeenkomst Groot-Brittannië feitelijk voor onbepaalde tijd in de greep van de EU houden en Londen niets meer te vertellen heeft over het beëindigen van de speciale status van Noord-Ierland. May heeft beloofd dat ze met de rest van Europa gaat praten over de kwestie om te kijken of de EU garanties kan geven dat de Noord-Ierse kwestie niet eindeloos voortwoekert. 

“Het is duidelijk dat er, hoewel er brede steun is voor veel van de belangrijkste aspecten van de overeenkomst, grote zorgen blijven bestaan over één thema: Noord-Ierland”, zei May. “We zullen de geplande stemming daarom uitstellen en geen verdere verdeeldheid zaaien in het parlement.”

Zelf blijft May achter de overeenkomst staan. “Het is de juiste deal voor Groot-Brittannië”, klinkt het. “Ik ben vastberaden om alles te doen wat ik kan om de garanties te verzekeren die dit huis nodig heeft om deze deal goed te keuren.”

EU wil niet opnieuw onderhandelen

Donderdag vindt in Brussel een top over de brexit plaats, om te antwoorden op de bezorgdheden van de Britten. Dat laat Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, weten. “We zullen het akkoord niet heronderhandelen, inclusief het vangnet, maar we zijn bereid om te praten over hoe de ratificatie door het Verenigd Koninkrijk kan gefaciliteerd worden”, schrijft Tusk op Twitter. “We zullen ook praten over hoever we staan in de voorbereiding van een no deal-scenario” bij het vertrek van het VK, voegt hij eraan toe.

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, liet eerder vandaag via zijn woordvoerder al weten dat de EU niet bereid is opnieuw te onderhandelen over het akkoord waarover de twee partijen het na anderhalf jaar van moeizame onderhandelingen eens werden. “Er ligt een akkoord op tafel”, zei woordvoerder Mina Andreeva. “De bal ligt nu in het Britse kamp.”

Beeld AP

Corbyn: “Maak plaats voor Labour”

Labour waarschuwde May straks niet met hetzelfde akkoord terug te komen. De linkse oppositieleider Jeremy Corbyn eist haar aftreden als ze de overeenkomst niet geheel anders kan sluiten. “De eerste minister probeert voor zichzelf een laatste kans te komen om deze overeenkomst te redden”, aldus Corbyn. “Als ze de nodige fundamentele veranderingen niet opneemt, moet ze plaats maken voor zij die dat wel kunnen.”

Corbyn vroeg overigens om een spoeddebat over het besluit van premier Theresa May de stemming in het parlement over haar brexitdeal uit te stellen. Een aantal Conservatieven steunde de wens van de Labourleider. De leden van het Britse Lagerhuis komen morgen bijeen. Ze krijgen drie uur de tijd. Dat heeft voorzitter John Bercow toegezegd.

Er werd de voorbije weken al volop gespeculeerd wat de gevolgen voor het hele brexitproces zouden zijn indien May de deal niet door het parlement krijgt. Elke uitkomst lijkt mogelijk: van het afblazen van de brexit tot een chaotische brexit zonder akkoord met de EU.

Eerder vandaag oordeelde het Europees Hof van Justitie in Luxemburg dat het Verenigd Koninkrijk eenzijdig kan beslissen om het brexitproces stop te zetten en in de EU te blijven. 
De beslissing heeft voor de Britse regering geen gevolg, maar kan later belangrijk blijken. Britse politici weten nu dat de ‘remain’-optie mogelijk is.

Theresa May. Beeld REUTERS

Pond keldert

De toenemende onzekerheid over de brexit doet het Britse pond kelderen. Na de verklaring van May zakte de Britse munt naar zijn laagste punt in anderhalf jaar tijd. 

Het pond daalde 0,8 procent in waarde in vergelijking met de Amerikaanse dollar. 1 pond is nu nog 1.2622 Amerikaanse dollar waard, het laagste niveau sinds juni 2017. In vergelijking met de euro gleed het pond bijna 1 procent weg tot 90,47 pence.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234