Donderdag 20/01/2022

Premier Leterme bakent speelveld van Laurent af

In de Kamer vroeg Jean-Marie Dedecker (r.) premier Leterme (l.) of de regering van plan is de dotaties aan de koningskinderen te herzien. Beeld UNKNOWN
In de Kamer vroeg Jean-Marie Dedecker (r.) premier Leterme (l.) of de regering van plan is de dotaties aan de koningskinderen te herzien.Beeld UNKNOWN

Prins Laurent mag met zijn overheidsdotatie van 312.000 euro doen wat hij wil, maar voor premier Leterme is die dotatie wel onverenigbaar met om het even welke commerciële activiteit. Dat zei Leterme in het parlement, waar hij ondervraagd werd over het schimmige netwerk van immobiliënbedrijven rond Laurent.

Inmiddels heeft topondernemer en vriend van het hof Etienne Davignon orde op zaken gesteld in de stichtingen en vennootschappen van de prins. 'Laurent heeft zich niet persoonlijk verrijkt', zegt hij.

In de Kamer vroeg Jean-Marie Dedecker (LDD) de premier om uitleg, in de Senaat was het CD&V'er Pol Van Den Driessche die van Leterme wilde weten hoe het nu precies zit met de vastgoedactiviteiten van de prins en hoe het nu verder moet met zijn dotatie. De afgelopen weken werd duidelijk dat Laurent via de stichting GRECT, die hernieuwbare energie promoot, ook een vinger in de pap heeft bij een aantal bedrijfjes die vastgoed verhuren. Eentje bezit drie panden in de Brusselse Aarlenstraat, een ander een villa op een Italiaans eiland, waar de prins regelmatig zelf op vakantie gaat.

"Ofwel ontpopt Laurent zich als zakenman, wat een eerbaar beroep is", zegt Van Den Driessche. "Maar dan heeft hij geen recht op een dotatie. Ofwel zet hij zijn commerciële activiteiten stop." Ook Dedecker vroeg Leterme of de regering van plan is de dotaties aan de koningskinderen te herzien.

Leterme zei dat hij na overleg met alle betrokkenen, onder wie Laurent zelf, zicht heeft gekregen op diens activiteiten. De prins is voorzitter van de GRECT, die op zijn beurt voor 100 procent aandeelhouder is van REC Arlon 67, de eigenaar van de drie gebouwen in de Aarlenstraat. "De eventuele winst van die vennootschap, door de verhuur van de gebouwen, dient voor de financiering van projecten van de GRECT, die een stichting is zonder winstoogmerk en dus geen lucratieve activiteiten ontwikkelt. Direct winstbejag is niet aan de orde."

Daarnaast is de GRECT voor 75 procent eigenaar van de Compagnie Eolienne, die de villa in Italië bezit. De andere 25 procent is in handen van Laurent zelf. "De stichting overweegt om de Compagnie van de hand te doen", zei Leterme. "In dat geval zal ook Laurent zijn participatie van de hand doen." Met andere woorden: volgens Leterme heeft de prins uit zijn activiteiten geen winst gehaald. Dat is ook de stelling van burggraaf Etienne Davignon, die vorig jaar al orde op zaken heeft gesteld in het netwerk van bedrijfjes rond Laurent. Volgens Dedecker, maar ook volgens andere bronnen, gebeurde dat op vraag van koning Albert zelf, Davignon deed het naar eigen zeggen "uit sympathie voor de jonge prins".

Davignon heeft het oude kluwen van bedrijfjes geherstructureerd en alle activiteiten via de door Leterme beschreven participaties ondergebracht bij de stichting GRECT. "Om leningen aan te gaan om vastgoed te kopen, moet je een bedrijf oprichten, anders willen de bankiers niet mee", verklaart Davignon. "Dat heeft de stichting dan ook gedaan. Maar de structuur die zo ontstond rond de GRECT was nogal ondoorzichtig. Om aan te tonen dat er geen sprake was van winst of vastgoedspeculatie, hebben we de structuur helderder gemaakt."

Schrap de dotatie

Wat de dotaties aan de telgen van het koningshuis betreft, bleef Leterme op de vlakte, al stelde hij in zijn oppositieperiode volgens Van Den Driessche zelf wel eens een vraag over de heikele kwestie. De premier hamerde er weliswaar op dat een overheidsdotatie onverenigbaar is met een commerciële activiteit, maar liet op geen enkele manier verstaan dat Laurent tegen dat principe gezondigd zou hebben. Wel nodigt hij het parlement uit om het debat over de dotaties zelf te voeren, en eventueel een wetswijziging voor te stellen.

In de wandelgangen was te horen dat er tegen de troonopvolging van Albert II sowieso een wijziging van de dotaties komt, aangezien de huidige wet het over de "drie koningskinderen" heeft. "Dat er een wijziging komt bij de troonopvolging, staat ook met zoveel woorden in de wet", zegt Dedecker. (Gorik Van Holen)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234