Zondag 29/03/2020

Premier Di Rupo: "Alles ligt op tafel voor akkoord concurrentie"

"We moeten profiteren van het momentum om voor 2014 maatregelen te nemen", besluit de premier.Beeld AFP

"Alles ligt op tafel om een akkoord te bereiken over het concurrentiepact". Dat zegt premier Elio Di Rupo, in de aanloop naar de opeenvolgende vergaderingen van het kernkabinet en het Overlegcomité die deze namiddag plaatsvinden. De eerste minister hoopt dat na overeenstemming met de zes partijen van de federale regering, ook met de gewesten de violen gestemd raken, om zo tot een "interfederaal relanceplan" te komen. "Dat zou een unicum zijn", dixit de premier in een gesprek met Belga, op de terugweg van een Europese Top in Vilnius.

Gisteravond en vanmorgen vonden vergaderingen van expertenwerkgroepen plaats. Om 14.00 uur komt het kernkabinet bijeen, een uur later gevolgd door een vergadering van het Overlegcomité tussen de verschillende regeringen in ons land. Op tafel ligt een voorstel dat de premier zelf uitwerkte, waarbij hij rekening hield met de gevoeligheden van de zes partijen.

Zo koos de eerste minister voor concrete voorstellen die onmiddellijk vanaf volgend jaar toepasbaar zijn. Het plan bevat een voorstel rond de invoering van zogenaamde "zones franches". Dat zijn "ontwrichte gebieden" die bijvoorbeeld getroffen werden door plots banenverlies - denk maar aan de dossiers rond Ford Genk en ArcelorMittal - of die bijvoorbeeld met een hoge werkloosheid kampen, en waarvoor een specifiek fiscaal regime zou kunnen gelden.

Btw
Daarnaast is er het voorstel om de btw op elektriciteit te doen dalen van 21 naar 6 procent, een punt waar vooral sp.a en Open Vld op aandringen, maar CD&V zich de voorbije weken tegen heeft gekant. De ingreep zou goed zijn voor een daling van de loonkloof met de buurlanden met 0,42 procent. Ook op tafel ligt een piste rond lastenverlagingen voor de bedrijven die de komende jaren mee de loonkloof moet helpen dichten. De premier is ook bereid die inspanning in een wet te gieten.

Doel is aan het einde van de rit de loonhandicap tot nul terug te schroeven. Overigens herinnert premier Di Rupo eraan dat reeds in 2013 maatregelen werden genomen die de loonkloof met zowat 1 procent hebben verminderd. Zo besliste de federale regering onder meer een loonmatiging in te voeren. En bovendien bevat de begroting voor volgend jaar al een reeks acties in het kader van de relance die goed is voor 1,1 miljard euro.

Momentum
De premier, die net terugkomt van een Europese vergadering in Vilnius, hoopt nu dat de zes meerderheidspartijen op één lijn raken, om nadien binnen het Overlegcomité te kunnen nagaan wat de gewesten kunnen bijdragen. "Ik hoop dat het lukt en dat we een interfederaal relanceplan kunnen opstellen", aldus Di Rupo. "Dat zou een unicum zijn. We moeten profiteren van het momentum om voor 2014 maatregelen te nemen", besluit de premier.

Reacties Vlaamse en Waalse regering
De Vlaamse en Waalse regering nemen gewoon akte nemen van het akkoord. Zij zouden tegen het overlegcomité van 11 december beslissen welke relancemaatregelen ze zelf nemen. Na afloop toonde Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) zich niet onder de indruk van het federale akkoord.

Over extra maatregelen om onze economie zuurstof in te blazen, werd al maanden gebakkeleid. Sp.a lanceerde het voorstel van een btw-verlaging op elektriciteit, maar CD&V zag dat niet zitten. Voor de christendemocraten moet vooral de loonkosthandicap met onze buurlanden weg. Wettelijke garanties daarover maakten de weg uiteindelijk vrij voor een akkoord.

Toch blijft de wet op het concurrentievermogen van 1996 voorlopig ongemoeid. De christendemocraten wilden daaraan sleutelen, maar uiteindelijk wordt via een nieuwe wet gewerkt. "Wij wilden een duidelijk wettelijk kader en de loonkloof wordt verder gedicht", klonk het na afloop bij Vlaams minister-president Kris Peeters. "Ik denk dat we toch gekregen hebben wat we vroegen." Dat ook de btw-verlaging er komt, was volgens hem nu eenmaal nodig om tot een compromis te komen.

Concreet gaat de btw op elektriciteit omlaag van 21 naar 6 procent vanaf april volgend jaar, met een evaluatie in september 2015. De volgende regering zal dus moeten beslissen of de maatregel wordt aangehouden.

Belangrijker vindt CD&V de extra lastenverlagingen die federaal zijn afgesproken. Het gaat om drie keer 450 miljoen, in de enveloppes van de interprofessionele akkoorden in 2015, 2017 en 2019. Er komt ook drie keer 50 miljoen extra voor de werkbonus.

Muyters
"Belangrijke bijkomende middelen die het federale vrijmaakt", oordeelde Peeters. Vlaams begrotingsminister Philippe Muyters van de federale oppositiepartij N-VA toonde zich echter niet onder de indruk. Te weinig en te laat, oordeelt hij. De federale ingrepen werken de loonkosthandicap volgens Muyters in elk geval niet weg.

In federale kringen kaatst men de bal echter meteen terug. Federaal treft maatregelen, het is nu aan Vlaanderen en de andere gewesten om daar nog iets bovenop te leggen, klinkt het.

Vlaanderen is dat alvast van plan, bevestigden Muyters en Peeters. De Vlaamse regering heeft daarvoor al 166 miljoen euro opzijgezet. Wat daar concreet mee zal gebeuren, wilde Muyters nog niet kwijt. "We gaan kijken wat we kunnen doen." Op 11 december volgt een nieuw overlegcomité.

Voor sp.a-fractieleider in het Vlaams parlement, Bart Van Malderen, moet dat luik nu snel worden ingevuld. Daarbij moet het accent gelegd worden op jonge laaggeschoolde werklozen en innovatie, vindt hij.

Volledig weg lijkt de loonkosthandicap met deze maatregelen echter niet. "We hebben een stap genomen naar een oplossing van de grote loonkostenhandicap van de bedrijven", verwoordde CD&V-vicepremier De Crem het. "We zorgen dat het traject wordt verdergezet", klonk het ook bij Open Vld-collega Alexander De Croo.

Concreet maakt de federale regering zich sterk dat de loonkosthandicap tussen 2014 en 2019 met 2,96 procent zal verkleinen. De maatregelen die al getroffen waren, dichten 0,5 procent, de loonmatiging en de indexaanpassing nog eens 1,15 procent.

De impact van de btw-verlaging doet daar nu 0,42 procent bij, terwijl de 1,35 miljard tegen 2019 daar nog eens drie keer 0,3 procent bijdoet. Een hele stap dus richting de 5,1 procent die volgens de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven sinds 1996 is gegroeid tussen ons en de buurlanden. Al merkt men federaal op dat de CRB volgende week met een gunstige aanpassing daaraan komt.

Naast de btw-verlaging en de extra sommen, treft de regering nog een reeks bijkomende maatregelen. Zo komt er ook een speciale regeling voor zogenaamde "ontwrichte zones" aan, specifiek voor zwaar getroffen regio's als die rond Ford Genk en Arcelor Mittal. En ook rond opleidingen en stages komen er extra ingrepen.

Vlaams minister-president Kris Peeter.Beeld PHOTO_NEWS
Vlaams minister van Begroting Philippe MuytersBeeld PHOTO_NEWS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234