Vrijdag 31/03/2023

NieuwsLGBTQ+

Premier De Croo neemt ‘achterlijke’ Hongaarse ‘antihomo’-wet op de korrel, Orbán pareert kritiek

null Beeld Wannes Nimmegeers
Beeld Wannes Nimmegeers

De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft bij zijn aankomst op een Europese top in Brussel de internationale kritiek op de nieuwe Hongaarse wetgeving over homoseksualiteit en genderidentiteit afgewezen. Onder meer onze Belgische premier Alexander De Croo toonde zich bij aanvang van de top erg scherp voor Hongarije. Hij noemde de controversiële wet ‘achterlijk’.

ADN

Viktor Orbán kreeg bij zijn aankomst in Brussel meteen vragen voor de voeten geworpen over de veelbesproken nieuwe ‘antihomo’-wet in zijn land. Hongarije ligt hevig onder vuur om een wet die onder meer een verbod instelt op het afbeelden voor minderjarigen van homoseksualiteit en geslachtsverandering.

‘Niet discriminerend’

Orbán ontkende donderdag dat de wet discriminerend is. “Ik ben een voorvechter voor vrijheid, tijdens het communistische regime verdedigde ik de rechten van homoseksuelen. Deze wet gaat daar niet over”, betoogde de conservatieve premier. “Deze wet gaat erover dat enkel de ouders mogen beslissen over de manier waarop ze hun kinderen seksueel willen opvoeden.”

Zij die kritiek hebben, moeten “eerst de wet lezen en dan pas reageren”, zo vervolgde hij. De Hongaar leek niet van plan om de wet aan te passen na de stortvloed van internationale kritiek. De wet is “gepubliceerd en van kracht”.

De Hongaarse premier Viktor Orbán. Beeld AFP
De Hongaarse premier Viktor Orbán.Beeld AFP

Brief

De Hongaarse wetgeving staat formeel niet op de agenda van de Europese top, maar verscheidene regeringsleiders zullen het thema wel ter sprake willen brengen. Zestien Europese leiders publiceerden vanochtend alvast een brief waarin ze zich voornemen om tegen de discriminatie van de LGBTI-gemeenschap te blijven strijden. In de brief van onder meer de Belgische premier Alexander De Croo en zijn collega’s worden Orbán of Hongarije niet bij naam genoemd.

“Het staat niet op de agenda”, zei Orbán zelf nog. Hij is “beschikbaar” om er met wie dat wil over te spreken.

De Croo: ‘Achterlijke wet’

Volgens De Croo, die op zijn kostuumvest een pin met regenboogkleuren had opgespeld, is er duidelijk een zware grens overschreden.

“Laat ons duidelijk zijn, die Hongaarse wet... Dat is een achterlijke wet die mensen discrimineert op basis van wie ze zijn”, zei hij voor de top in Brussel. “Europa is een club met regels. Je kan niet zeggen dat je wel de financiering wil krijgen van Europa, maar dat je wegblijft van de regels. Men moet nu eens duidelijk zijn: hier is men te ver gegaan.”

Rutte zou Hongarije liefst uit de EU zetten

De Nederlandse premier Mark Rutte zou Hongarije het liefst uit de Europese Unie zetten als het land zich zo blijft opstellen. “Voor mij hebben ze dan niets meer te zoeken in de EU”, zei Rutte bij zijn aankomst in onze hoofdstad. Hij maakt zich naar eigen zeggen weinig illusies over pogingen om Orbán te overtuigen de gewraakte wet in te trekken. “Hij is schaamteloos, dus hij gaat ermee door.”

De Nederlandse premier Mark Rutte staat de pers te woord bij het gebouw van de Nederlandse vertegenwoordiging in de EU voor de eerste dag van de Europese top. Achter hem heel bewust een wapperende regenbloogvlag. Beeld ANP
De Nederlandse premier Mark Rutte staat de pers te woord bij het gebouw van de Nederlandse vertegenwoordiging in de EU voor de eerste dag van de Europese top. Achter hem heel bewust een wapperende regenbloogvlag.Beeld ANP

Als Hongarije inderdaad geen beterschap toont, past het land volgens Rutte niet langer in de EU. “Ik kan helaas niet in mijn eentje, en zelfs niet met de andere lidstaten, zeggen: jullie moeten eruit. Dat moet stap voor stap, en je hoopt in de tussentijd dat ze zich aanpassen. Maar het langetermijndoel is om Hongarije op dit punt op de knieën te krijgen.”

Rutte verwacht niet dat Orbán op zijn schreden terugkeert, omdat die juist in Hongarije applaus krijgt voor zijn LGBTQI+-vijandige koers. “Dat is het allerergste, het maakt hem alleen maar populairder” in eigen land.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234