Woensdag 23/09/2020

Moskee Leuven

Preekte imam in Leuvense moskee om ongehoorzame kinderen te slaan?

De Al Ihsaan-moskee in Leuven. Beeld PATRICK VERTOMMEN

De Leuvense moskee is in opspraak sinds een preek voorschreef dat een moslim zijn vrouw mag straffen met een ‘lichte tik’. Nu blijkt dat de imam in een andere preek ook het slaan van kinderen toeliet. Gaat het over ‘de pedagogische tik’?

“Onze geliefde profeet Mohammed – vrede zij met hem – zei: ‘Beveel je kinderen het gebed te verrichten op hun zevende jaar, en slaat hen omwille van het gebed wanneer ze 10 jaar zijn.’”

De vrijdagpreek van 5 juni 2015 in de Al Ihsaan-moskee in Leuven stelt dat ouders kinderen vanaf 10 jaar moeten slaan als ze hun gebed niet verrichten. Eerst verschenen de vrijdagpreken van de Leuvense moskee Al Ihsaan op de site. Dat veranderde toen er in 2017 ophef ontstond over een preek waarin stond dat het toegelaten is “om de echtgenote te attenderen door een symbolische lichte tik te geven met een miswak (een dunne, lichte houten tandenborstel)”.

Via een online archieftool vond de Leuvense N-VA-fractie een groot deel van de preken terug, waaronder dus deze uit 2015. 

“Ik vind het straf dat je blijkbaar ook kinderen mag slaan als je ze niet op andere manieren tot gebed kan brengen”, zegt N-VA-fractieleider Lorin Parys, “In Vlaanderen zetten we ons in om geweld uit te sluiten en hier beweert iemand met een autoriteitsfunctie in een moskee iets anders. Daar stel ik me grote vragen bij die ik wil voorleggen in de gemeenteraad.”

Het citaat in de preek is een hadieth, een overlevering over het doen en laten en de uitspraken van profeet Mohammed. De preek legde aan moskeebezoekers uit dat met slaan “niet wordt begrepen dat men rode of blauwe plekken moet achterlaten op het lichaam van het kind. Als je het kind met iets anders dan slaan kan opvoeden dan heeft dat voorrang, maar als je alle methodes hebt geprobeerd dan is slaan de laatste oplossing zodat het de waarde van het gebed beseft. De enige kwestie waar de islam een uitzondering heeft gemaakt om de kinderen te slaan is voor het gebed.” 

Die uitleg is het werk van de tolk van de moskee, A. W., die ontslagen is. “Met slaan wordt een pedagogische tik bedoeld”, zegt A. W. “Moslims hebben er geen moeite mee daarvan af te stappen als België dat bij wet zou verbieden.”

De pedagogische tik is in België toegelaten. Volgens islamoloog Tijani Boulaouali (KU Leuven) wordt deze hadieth vaak herhaald door moslims. “Dat wil niet zeggen dat alle moslims dit bevel letterlijk gebruiken en hun kinderen slaan”, zegt Boulaouali. Je moet deze hadith niet letterlijk interpreteren. De bedoeling van de profeet is niet het fysieke slaan van kinderen, wel het systematische omgaan met kinderen zodat zij een soort structuur of discipline in hun leven krijgen of bouwen.”

Destijds werd de hulpimam van Al Ihsaan tijdelijk geschorst omwille van zijn preek over het slaan van vrouwen. Na een rapport van Staatsveiligheid kwam de erkenning van de moskee onder druk. Daarover is het wachten op een beslissing van de nieuwe Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234