Donderdag 09/04/2020

Preadviezen maken nu al slachtoffers

Bij het Zuiderpershuis staat bijna de helft van de 25 werknemers in vooropzeg. Gevolg van het negatieve preadvies dat het Antwerpse wereldculturencentrum onlangs ontving. Het is maar een van de slachtoffers die de beoordelingscommissies nu al maakte.

Sinds de preadviezen in de bus vielen bij de 356 aanvragers van subsidies binnen het kunstendecreet, heerst er onrust in de culturele sector. Omdat nu al duidelijk is dat haast niemand het bedrag zal krijgen waar hij om vroeg, maar ook omdat zelfs preadviezen, die nog een overkoepelende adviescommissie, de administratie Cultuur en de minister moeten passeren, verstrekkende gevolgen kunnen hebben. En dat terwijl het definitieve verdict van de minister pas eind juni valt.

Neem nu het Zuiderpershuis in Antwerpen, dat van de bevoegde beoordelingscommissie een slecht rapport kreeg. Om niet in de financiële problemen te komen, zag de raad van bestuur zich genoodzaakt 11 van de 25 werknemers in vooropzeg te plaatsen. Als de subsidies voor 2013-2016 te laag uitvallen eind juni, worden zij op termijn ontslagen. "Het kon niet anders", zegt zakelijk directeur Barbara Porteman. "De beoordelingscommissie heeft onze artistieke werking helemaal afgeschoten. Hoewel we net een compleet nieuwe jongerenwerking op poten hebben gezet, verwijten ze ons te weinig te zijn vernieuwd, en hoewel het om subsidies van de Vlaamse Gemeenschap gaat, wordt ons een slechte band met de stad Antwerpen aangewreven." Als de minister het negatief preadvies volgt, wordt het volgens Porteman "moeilijk nog voort te gaan met het Zuiderpershuis". Het wereldculturencentrum ontving bij de vorige subsidieronde jaarlijks 950.000 euro en vroeg nu 1,2 miljoen.

Het Zuiderpershuis is niet de enige culturele speler die zich gedwongen zag werknemers in vooropzeg te plaatsen. Les Ballets C de la B, het dansgezelschap van de Gentse choreograaf Alain Platel, moest hetzelfde doen met zowat de helft van het personeel. Onder hen ook gereputeerde choreografen als Koen Augustijnen, Christine De Smedt en Lisi Estaras. Nochtans was het preadvies voor Les Ballets positief. Zij het voor slechts twee jaar in plaats van de gebruikelijke vier jaar. Daardoor dreigen ook bij het dansgezelschap financiële problemen en moest tot drastische maatregelen worden overgegaan.

Ook bij anderen laten de gevolgen van het negatieve preadvies zich voelen. Volgens Geert Robberechts, de manager van La Petite Bande, het barokorkest van dirigent en violist Sigiswald Kuijken, kan zo'n slecht rapport behoorlijk desastreus zijn voor de perceptie. "Sommige organisatoren - buitenlandse, maar ook binnenlandse - reageren verbaasd als we zelf contact opnemen. 'We dachten dat jullie niet meer bestonden', krijgen we dan te horen. Zeker omdat we in 2009 ook al negatief beoordeeld werden. Het indirecte gevolg is dus dat men veel minder rekening houdt met ons bij de samenstelling van affiches en programma's."

Een slecht preadvies heeft volgens Jan Denolf van het in jazz gespecialiseerde kunstencentrum De Werf in Brugge ook een duidelijke weerslag op de programmering. "Alles moet on hold gezet worden. We moeten in de voorwaardelijke wijs denken waar het de toekomst betreft. Vanmorgen nog hebben we een prachtig voorstel van een aantal gereputeerde Amerikaanse muzikanten om in april naar Brugge te komen, moeten weigeren. Dat negatieve preadvies hangt als een zwaard van Damocles over onze artistieke praktijk."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234