Pralinevrije dag
Er moet nog zo veel gebeuren. Met die gedachte begint de vrije dag van patissier Joost Arijs (31) en Elke De Baerdemaeker (29). Maar eerst zelfgemaakte hazelnootpasta.
Joost en Elke wonen in een goed verstopte Gentse loft, tussen het groen en tientallen culturen. Joshi en Lucca, hun bordercollies, vragen elk op hun eigen manier aandacht van bezoekers. De oudste haalt tennisballen, platgekauwde voetballen en plastic flessen tevoorschijn, de tweede houdt van een knuffel. Joost staat achter het fornuis verse chocolademelk, eitjes en koffie te maken. Elke komt net thuis met zakken vol ham, kaas, stokbrood, granola en croissants. Het is maandagmorgen. Hun vrije dag. Dan komt er geen patisserie of praline op tafel. Wél choco van eigen makelij. Het mag veel zijn, want ze eten dan ineens twee maaltijden tegelijk. Op zondag en maandag proberen ze uit te slapen. In te halen wat er in de week verloren gaat aan nachtrust. "Als de winkel open is, ben ik om zes uur 's morgens uur in mijn atelier", aldus Joost.
Ze werken hard, heel hard. "Vanaf december is het non-stop. Van de sint, eindejaar, Driekoningen, Valentijn tot Pasen..." Daarna gaan ze niet uitpuffen op een paradijselijk eiland, maar zitten er verbouwingen aan te komen. "In de winkel in Gent komt er een extra hoekje waar klanten onze producten kunnen proeven. Geen tearoom, een soort degustatieplek."
Het werk loslaten op een zonnige vrije dag zit er niet in. Ook niet aan de vooravond van Joosts 31ste verjaardag. "We maken daar niet te veel spel rond. Vanavond gaan we iets eten. Bij vrienden met wie we samenwerken voor de feestdagen. Dat moest ook nog gebeuren. Zoals zoveel vandaag. Dit is normaal het moment waarop we bespreken wat we allemaal moeten doen vandaag. Dat dat nooit lukt, weten we al op voorhand."