Maandag 13/07/2020

Praktisch

Stilte voor de storm

Christmas in Londen

Tradities zijn er om in ere te houden, dat hoef je zeker niet aan een Brit te vertellen. Elk jaar opnieuw speelt zich het zelfde schouwspel af: rond 3 pm op kerstdag gaan de Britten van tafel, en - kalkoen en kerstcake nog maar net achter de kiezen - nestelen ze zich voor de beeldbuis. Want... van her majesty the queen wordt verwacht dat ze zich tot haar onderdanen richt, en dat doet ze dan ook, op televisie welteverstaan. Britten zijn tuk op tradities, op kersttradities nog meer dan op alle andere; Londenaren zijn geen uitzondering op die regel. Al vanaf midden november verschijnt traditiegetrouw een aantal bekende Britten ten tonele om de kerstverlichting in de Londense winkelstraten aan te steken. Victoria Beckham, beter bekend als Posh Spice, zocht en vond op 10 november jongstleden de juiste schakelaar in de exclusieve Bond Street. De burgemeesters van Westminster en van Oslo zullen morgen, 3 december, de vijfhonderd witte lampjes in de reuzenkerstboom op Trafalgar Square - een jaarlijks geschenk van de Noren aan de Britse hoofdstad - doen branden. Onder de noemer minder bekende Londense kersttradities, althans voor niet-Britten, valt The Great Christmas Pudding Race. Volgende zaterdag, 4 december, moeten teams, verkleed en met Christmas pudding op een dienblad, al rennend allerlei hindernissen in Covent Garden Market overwinnen, uiteraard voor een goed doel. The Peter Pan Cup Swimming Race is een ander winters staaltje van Londense excentriciteit: 25 december 's morgens plonsen enkele in zwempak gestoken ijsberen voor de Christmas Day Race in het Serpentinemeer in Hyde Park. Minder ijzig en stukken gezelliger gaat het er aan toe op de Londense kerstmarkten, op de Christmas Crafts Fair in Alexandra Palace om er maar eentje te noemen. Voorts staan tijdens de hele maand december in de Londense theaters en concertzalen een heleboel speciale kerstvoorstellingen op het programma. Onder meer in de Royal Festival Hall, de Barbican Hall en de Royal Albert Hall. De bekendste Londense bezienswaardigheden pakken uit met speciale kerstevenementen. Waaruit een koninklijke kerstdis in de Tudortijd zoal bestond, kun je eind december gaan bekijken in de keukens van Hampton Court Palace. Op kerstdag zelf en ook de dag nadien, Boxing Day, valt er in Londen niet gek veel te beleven. Een van de zeldzame bezienswaardigheden die die dag toegankelijk zijn, is het Dickens House Museum. U kunt er proeven van Dickens' favoriete punch, Smoking Bishop, in het huis waar hij een drietal jaar woonde en even lang pende aan Oliver Twist, Nicolas Nickleby en Pickwick Papers.

Bezienswaardigheden * Dickens House Museum, 48 Doughty Street. Van 24 tot 26 december: open van 10.30 tot 18 uur. Toegang: £10 * Hampton Court Palace, East Molesey, Surrey. www.hrp.org.uk. Open van dinsdag tot zondag van 9.30 tot 16.30 uur, maandag vanaf 10.15 uur. Toegang: £10. A Tudor Christmas at the Royal Palace: van 27 tot 30 december * Kerstmarkt * Christmas Craft Fair and Festive Table, Alexandra Palace, Wood Green. Van 3 tot 5 december, telkens van 10 tot 17.30 uur. Toegang: £7 * Wandelingen * The Original London Walks. Tel. 020/7624.3978. Op kerstdag: The Christmas Morning Walk om 11 uur, The Charles Dickens Christmas Day Walk om 14 uur. Vertrek aan de kerstboom op Trafalgar Square * Meer info * Britse Dienst voor Toerisme (BTA), Louizalaan 140, 1050 Brussel. Tel. 02/646.35.10; zie ook www.visitbritain.com

Een eeuw kunst in Duitsland

'Das XX. Jahrhundert', Berlijn

Het einde van de eeuw zit er onvermijdelijk aan te komen, en dat is bij uitstek een tijd voor doemgedachten èn voor overzichtstentoonstellingen. In Berlijn maken ze momenteel de balans op van honderd jaar kunst in Duitsland. Een traditie blijkbaar, want in 1906 gaf de Berlijnse Nationalgalerie eveneens een overzicht van een eeuw Duitse kunst. De huidige eeuwwisselingstentoonstelling bekijkt het echter beduidend ruimer: internationale kunststromingen in Duitsland met aandacht voor schilder- en beeldhouwkunst, tekeningen, grafisch drukwerk, fotografie, design, architectuur, boek- en mediakunst en sierkunst.

'Das XX. Jahrhundert - Ein Jahrhundert Kunst in Deutschland' heeft drie centrale thema's: 'Gewalt der Kunst', 'Geist und Materie' en 'Collage-Montage'. Het geloof in en de angst voor de kracht van de kunst staat centraal in het Altes Museum, Schinkels neoclassicistische museumgebouw op het Museuminsel. In Mies van der Rohes Neue Nationalgalerie, gelegen in het Kulturforum vlak bij de Potsdamer Platz, komt de vergeestelijking van de kunst aan bod. Staaltjes van collage- en montagetechnieken in film, dadaïsme, futurisme, constructivisme en décollages uit de tweede helft van de 20ste eeuw worden tentoongesteld in het Hamburger Bahnhof, het Berlijnse SMAK. Tentoonstellingen in de andere musea van het Kulturforum (Kunstbibliothek, Kupferstichkabinett en Kunstgewerbemuseum) en theater-, film-, muziek- en dansvoorstellingen vervolledigen het programma.

Meer info * Das XX. Jahrhundert - Ein Jahrhundert Kunst in Deutschland * 'Die Gewalt der Kunst' in Altes Museum, Am Lustgarten * 'Collage-Montage' in Hamburger Bahnhof, Invalidenstraße 50-51 * 'Geist und Materie' in Neue Nationalgalerie, Potsdamer Straße 50 * 'Die Lesbarkeit der Kunst' in Kunstbibliothek, Matthäikirchplatz 8 * 'Gesichter der Zeit' in Kupferstichkabinett, Matthäikirchplatz 8 * 'Form ohne Ornament?' In Kunstgewerbemuseum, Matthäikirchplatz 8 * Tentoonstellingen tot 9 januari. Open: elke dag, behalve maandag, van 10 tot 18 uur. Altes Museum, Neue Nationalgalerie en Hamburger Bahnhof op vrijdag en zaterdag tot 20 uur. Toegang: 8 à 12 DM (20 DM voor een combiticket). Gratis busshuttle. Internet: www.jahrhundertaustellung.de

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234