Dinsdag 02/03/2021

Praktisch

Joodse musea in Berlijn en Parijs

Van Kreuzberg tot de Marais

Als u na uw bezoek aan de Boekenbeurs, waar op zondag 7 november de joodse literatuur in de kijker staat (zie pagina 18 en 19), nog meer wenst te weten over de joodse cultuur en geschiedenis, dan is een bezoek aan de nieuwe joodse musea in Berlijn en in Parijs meer dan het overwegen waard. Het Jüdisches Museum in de Berlijnse Kreuzbergwijk ging in januari dit jaar open voor het publiek, en het eigenaardige is dat het museum voorlopig nog een lege doos is. De permanente collectie, die de geschiedenis van de Duitse joden van de Romeinen tot de 20ste eeuw wil weergeven, zal er pas vanaf oktober 2000 onderdak vinden. Nog eigenaardiger, althans zo lijkt het, is dat het lege museum intussen reeds 75.000 bezoekers over de vloer kreeg. Die belangstelling heeft natuurlijk alles te maken met het verrassende ontwerp (zie foto) van architect Daniel Libeskind. De architect, die inmiddels ook werd aangesproken om een vleugel aan de Londense V&A toe te voegen (zie verder), gaf zijn gebouw - dat de vorm aanneemt van een gebroken davidster die zich rond een rechte lijn wentelt - de naam Zwischen den Linien, vanwege de tweeledige bouwas. Tot eind december kunt u het museum in zijn huidige toestand bezoeken. Daarna gaat het een maand of wat dicht omdat er nu eenmaal ook in een museumcollectie moet worden voorzien.

Op 6 december zal het een jaar geleden zijn dat Jacques Chirac het Museum van Kunst en Geschiedenis van het Jodendom in de Marais, de oude joodse wijk in Parijs, voor open verklaarde. Hier staat de kunst en de geschiedenis van de joden in Frankrijk, van de Middeleeuwen tot vandaag, centraal. Het museum toont originele documenten over de Dreyfus-affaire en huisvest de grootste collectie joodse kunst in Frankrijk, waaronder negen schilderijen van Marc Chagall.

Jüdisches Museum, Lindenstraße 14, Berlin. Info & reservering voor de architectuurrondleiding: tel. 0049/30/28.39.74.44. Prijs: 8 DM (3,96 euro). Tijdig reserveren! Geen rondleiding van 12 tot 18 november.

Musée d'Art et d'Histoire du Judaïsme, Hôtel de Saint-Aignan, 71 rue du Temple, F-75003 Paris. Tel. 0033/1/53.01.86.53. Open van maandag tot vrijdag van 11 tot 18 uur, op zondag vanaf 10 uur. Toegang: 40 FF (6,15 euro). Metro: Rambuteau of Hôtel de Ville.

Nieuws uit South Kensington

Lady Di, A Grand Design & Triple Exposure

Waar is de tijd dat Lady Di tijdens haar tienduizendste verschijning aan het volk nog altijd op een even grote toeloop kon rekenen als jonkvrouwe Mathilde tijdens haar eerste Blijde Intrede... De tijd is lang vervlogen: aan de tralies van Kensington Palace, waar Diana na de scheiding verbleef, hangen geen foto's, bloemen of kaartjes meer. De hype behoort duidelijk tot het verleden. Er is zelfs nog geen officieel Lady Di-memoriaal (in Parijs wel), al worden er wel plannen gemaakt. Kostenplaatje: 10 miljoen pond (!). De plannen 'zouden' worden uitgevoerd in haar 'achtertuin', Kensington Gardens. De die hard-fans moeten voorlopig genoegen nemen met een bezoek aan de tijdelijke tentoonstelling Diana Princess of Wales. A Collection of her Dresses in Kensington Palace. Veertien van Diana's avondjurken, ontworpen door onder meer Zandra Rhodes, Catherine Walker en Bruce Oldfield, worden tentoongesteld.

En nu we het toch over kleding hebben: de omvangrijkste collectie bevindt zich in het Victoria & Albert Museum (V&A), 's werelds grootste kunst- en designmuseum, net ten zuiden van Kensington Gardens. Een avondjurk van Christian Lacroix en enkele te gekke schoenen van Vivienne Westwood uit die collectie maken momenteel deel uit van A Grand Design: the Art of the Victoria and Albert Museum. Met deze tijdelijke expo wil de V&A haar naamsverandering van South Kensington Museum naar Victoria & Albert Museum in 1899 in de kijker zetten. Het boeiende aan deze expo is dat een 'overzichtelijke' (250 stukken) selectie is gemaakt uit een vaste collectie die normaliter verspreid zit over 146 (!) zalen. Er zijn zes thema's die overeenkomen met de zes taken die het museum denkt te moeten vervullen.

Eveneens in de V&A, waar de eerste fototentoonstelling ter wereld plaatsvond, en meer bepaald in de Canon Photograph Gallery, loopt momenteel Triple Exposure: 3 Photographers from the 60s. Michael Cooper, John Cowan, Ronald Traeger. Hun foto's brengen de swingende sixties in Londen opnieuw tot leven. Er zijn modefoto's van Twiggy en zeldzame opnames van Mick Jagger en Keith Richards. Een aanrader!

In de buurt van de V&A vind je ook nog het Science Museum, het Natural History Museum, de voor de zomerse Proms-concerten bekende Royal Albert Hall, het onlangs gerestaureerde Albert Memorial en de winkelstraten High Street Kensington, Knightsbridge en Fulham Road.

Overnachten * Hotel 167, 167 Old Brompton Road. Tel. 0171/373.0672. Prijs double: £82-90 (128-140 euro) * Na de expo * V&A Restaurant, Cromwell Road. Zondagse jazz brunch: £12.50 (19,32 euro) voor brunch en toegang museum * Ook dat nog * Kensington Palace, Kensington Palace Gardens. Open: elke dag van 10 tot 17 uur. Toegang: £9.50 (14,79 euro), £6.10 (9,50 euro) voor kids. Diana Princess of Wales: A Collection of her Dresses tot 31 maart 2000 * National History Museum, Cromwell Road. Open: elke dag van 10 tot 17.50 uur (zondag vanaf 11 uur). Toegang: £6.50 (10,12 euro), gratis voor jongeren. Zie ook: www.nhm.ac.uk. Voyages of Discovery nog tot de lente van 2000 * Science Museum, Exhibition Road. Open: elke dag van 10 tot 18 uur. Toegang: £5.50 (8,56 euro), gratis voor kinderen. Zie ook: www.nmsi.ac.uk. The Art of Invention: Leonardo and Renaissance Engineers nog tot 24 april 2000 * Victoria & Albert Museum, Cromwell Road. Open: elke dag van 10 tot 17.45 uur, woensdag ook van 18.30 tot 21.30 uur. Toegang: £5 (7,78 euro), gratis voor jongeren. Zie ook: www.vam.ac.uk. A Grand Design nog tot 16 januari 2000, Triple Exposure nog tot 30 januari 2000 * Meer info * Britse Dienst voor Toerisme (BTA), Louizalaan 140, 1050 Brussel. Tel. 02/646.35.10; www.visitbritain.com. En verder: Internet: www.timeout.com, www.LondonTown.com * Met dank aan Eurostar en BTA Brussel.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234