Maandag 06/12/2021

Praktijktests tegen Café Racismo

Als er geen vuiltje aan de lucht is, dan zal een praktijktest dat duidelijk uitwijzen. Een mooier bewijs van zijn onschuld kan een ondernemer zich toch niet dromen?

Dany Neudt antwoordt Noël Slangen

Dany Neudt is medestichter en coördinator van Kif Kif .@4 DROP 2 OPINIE:De verontwaardiging van Noël Slangen om het racisme dat zijn goede vriend Chokri Mahassine overkwam, is begrijpelijk en terecht (DM 10/08). Groot is wel mijn verwondering over de 'oplossingen' voor dergelijke malafide praktijken die de partijstrateeg van de Vlaamse liberalen voorstelt. Allereerst vindt Slangen dat de overheid het goede voorbeeld moet geven. Op zich kan men daar alleen maar akkoord mee gaan. Al blijft het in de context die hij schetst een bizarre redenering: een zelfstandig ondernemer overtreedt de wet, en de overheid krijgt een ferme tik op de vingers. Wat met de (maatschappelijke) verantwoordelijkheid van de ondernemers? Naar goede (liberale) gewoonte blijft het op dit vlak oorverdovend stil. Het is deze stilte die de wanpraktijken mee in stand houdt. Het is deze stilte die neigt naar schuldig verzuim. Politici en ondernemersorganisaties veroordelen graag met luide trom racisme en discriminatie in woorden, maar het ontbreekt hen al te vaak aan moed om dit in concrete daden om te zetten. Dat het de slechte kant opgaat, bewijzen ook de officiële cijfers. En die komen deze keer niet van de 'politiek correcte lobby', maar van een onverdachte instelling als de Europese Unie. Uit de Eurobarometer 2007 blijkt nogmaals dat etnische discriminatie veruit het meest voortkomt. België is opnieuw een zwakke leerling in de klas: we 'scoren' 14 procent hoger dan het Europees gemiddelde. Twee Belgen op drie is er bovendien van overtuigd dat het racisme de laatste vijf jaar is toegenomen.

Slangens tweede 'oplossing' bestaat erin dat de overheid (alweer!) 'de overvloed aan remmen op uitzendarbeid moet opruimen'. Hier raak ik het spoor bijster. Volgens Slangen zou een verregaande liberalisering van het uitzendwerk een ondernemer in staat stellen om 'Achmed' beter te leren kennen, zodat hij hem daarna een baan kan aanbieden. Is hij werkelijk zo naïef dat die Limburgse restauranthouder een allochtone interim zou aanwerven, als hij niet eens een allochtone consumerende klant binnenlaat?

Ook haalt Noël Slangen stevig uit naar Kif Kif en de Liga. En wel omdat wij grote voorstanders zijn van de invoering van praktijktests. Volgens hem zijn praktijktests 'ontzettend onverstandig': ze versterken het racisme bij de ondernemer en ondermijnen het zelfvertrouwen van de allochtone sollicitant. Dat is natuurlijk de wereld op zijn kop. Het is de realiteit van het racisme die gevaarlijk is en ontmoedigend werkt, niet het bestrijden ervan.

Bovendien heb ik nooit goed begrepen waar de bijna irrationele angst van Noël Slangen en bij uitbreiding de hele Open Vld voor praktijktests vandaan komt (waar staat CD&V met betrekking tot dit onderwerp overigens voor?). Uit de brochure 'Handleiding Praktijktest' die we onlangs uitbrachten, blijkt net dat een goed georganiseerde test de grootst mogelijk rechtszekerheid biedt, zowel voor de vermeende dader als voor het vermeende slachtoffer. Want als er geen vuiltje aan de lucht is, dan zal een kwaliteitsvolle praktijktest dat ook ondubbelzinnig uitwijzen. Zoals dat onder meer in Nederland en de Verenigde Staten al vele jaren het geval is. Een mooier bewijs van zijn onschuld kan een ondernemer zich toch niet dromen? Of is de heer Slangen misschien bang voor de resultaten?

Ik kan me voorstellen dat Noël Slangen met enige argwaan aanziet dat een organisatie als Kif Kif dergelijke praktijktests uitvoert. Onterecht. Ik wil er op wijzen dat net Kif Kif, de Liga en Divers & Actief als enigen standvastig voor een uitgebreid wettelijk kader en een trekkende overheidsrol hebben gepleit. Net zoals dat voor inbreuken op de arbeidswetgeving het geval is, zouden beëdigde en gespecialiseerde ambtenaren de mogelijkheid moeten krijgen om dergelijke tests uit te voeren. Maar laat het nu net de paarse regering en vooral de VLD zijn die een non-beslissing nam en alles gemakshalve aan het middenveld heeft overgelaten. Daarom hebben wij besloten om deze handschoen op te nemen, gewoonweg omdat we vrezen dat anders niemand het (deftig) zal doen. De huidige regeringsonderhandelaars beschikken vandaag over een uitgelezen kans om dit alsnog recht te zetten. Want laat één ding duidelijk zijn. Voor ons is de praktijktest een absoluut strijdpunt. Wij zullen dit blijvend op de agenda zetten. Of de heer Slangen dat nu graag heeft of niet. Omdat praktijktests een van de weinige efficiënte middelen tegen racisme zijn.

www.kifkif.be/handleidingpraktijtest.pdf

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234