Donderdag 22/08/2019

Gent

Praktijktesten op huurmarkt werpen vruchten af: "Amper nog discriminatie in Gent"

Foto ter illustratie. Beeld BELGA

In Gent is het aantal makelaars dat bij een eerste contact discrimineert zo goed als verdwenen sinds de invoering van praktijktesten. Dat zegt het stadsbestuur. 

Uit onderzoek blijkt dat in 2015, drie jaar geleden, 26 procent van de mensen met een migratieachtergrond gediscrimineerd werd op de woningmarkt. Dat aandeel was eind 2017 gedaald naar 14 procent, een succes volgens het Gentse stadsbestuur.

Bij de test worden twee gelijkaardige mails in correct Nederlands verstuurd naar een vastgoedkantoor met de vraag of een bepaald pand nog vrij is en of het kan worden bezichtigd. Eén mail wordt ondertekend met een Vlaamse naam en de andere met een Turkse of Arabische naam. Beide personen beschikken over dezelfde financiële middelen. 

Niet minder dan 12 van de 86 Gentse makelaars discrimineerden in 2017 echter nog in hun zoektocht naar een geschikte huurder. Er volgden geen veroordelingen maar de groep werd wel uitgenodigd voor een vorming bij gelijkekansencentrum Unia. "Iedereen krijgt de kans om zich voor te stellen, om te bewijzen dat hij of zij een goede huurder kan zijn", zegt schepen van Gelijke Kansen Resul Tapmaz (sp.a).

Breekpunt

Twee makelaars bevinden zich vandaag nog steeds in een grijze zone en lijken mensen met een Vlaamse naam eerder een plaatsbezoek te geven. Hun dossiers zijn overgemaakt aan Unia voor mogelijk verder gevolg. 

"Zonder één veroordeling is de Gentse professionele huurmarkt zo goed als discriminatievrij", zegt schepen Tapmaz. In de toekomst zal ook discriminatie van holebi's, transgenders en alleenstaande ouders in kaart worden gebracht. Het kartel sp.a/Groen wil ook nagaan of de discriminatie niet verschuift naar een latere fase.

Het Gentse experiment trekt ondertussen nationaal de aandacht. Eind vorige maand bleek uit onderzoek van de VUB dat vier op de tien allochtonen gediscrimineerd wordt op de Antwerpse huurmarkt. Zowel Groen als sp.a maken daarom van praktijktesten een breekpunt na de komende gemeenteraadsverkiezingen. Maar Open Vld staat op de rem en Liesbeth Homans (N-VA) bekritiseert de conclusies van het onderzoek. "Het is logisch dat verhuurders kiezen voor een huurder met een stabiel inkomen", zegt de Vlaamse minister van Wonen en Gelijke Kansen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden