Woensdag 30/11/2022

Update

"Praktijken binnen VB deden politieman in me bovenkomen"

Bart Debie, jarenlang veiligheidsadviseur van het Vlaams Belang, zegt dat hij drie jaar lang informatie over de partij doorspeelde aan Staatsveiligheid. Beeld BELGA
Bart Debie, jarenlang veiligheidsadviseur van het Vlaams Belang, zegt dat hij drie jaar lang informatie over de partij doorspeelde aan Staatsveiligheid.Beeld BELGA

Bart Debie, die binnen de partijtop van het Vlaams Belang drie jaar lang 'mol' van de Staatsveiligheid blijkt te zijn geweest, heeft in het Radio 1-programma 'De Ochtend' gereageerd op zijn bekentenis in de Coreliokranten. "Ik ben een aantal dingen beginnen vast te stellen die de politieman in mij terug naar boven hebben doen komen", aldus Debie. Hij heeft het daarbij over nauwe contacten met onder andere de neonazi-organisatie BBET, verdachte geldstromen binnen de partij en een verzoek om oorlogswapens in het Brusselse te gaan kopen.

Astrid Snoeys

De gewezen veiligheidsadviseur distantieert zich volledig van de partij, maar hij benadrukt wel dat hij in 2004 uit vrije wil lid werd van Vlaams Belang. "Ik ben in 2004 bij het Vlaams Belang ingelijfd als veiligheidsadviseur, in die periode onder andere samen met Jurgen Verstrepen. Bedoeling was dat ik de veiligheidsstandpunten, het juridische werk rond politiewerk en justitie, zou moderniseren en de standpunten van de partij zou actualiseren."

Staatsveiligheid vroeg Debie dus niet om lid te worden van Vlaams Belang, noch benaderde zij Debie. Het was Debie zelf die Staatsveiligheid contacteerde. "Ik ben in die periode een aantal dingen beginnen vast te stellen die de politieman in mij terug naar boven hebben doen komen. Ik stelde vast dat een medewerker van voorzitter Valkeniers op de persdienst zonder problemen evenementen en concerten mocht organiseren waar neonazi's aanwezig waren. Zo stelde ik ook vast dat gemeenteraadsleden en medewerkers - betaalde medewerkers van de partij - allerbeste vriendjes waren met de kopstukken van organisaties zoals het bekende BBET ('Bloed, Bodem, Eer en Trouw'). De druppel voor mij was toen men aan mij kwam vragen of ik in het Brusselse criminele milieu oorlogswapens wilde gaan kopen - dat ging toen over kalasjnikovs en het geld daarvoor was ter beschikking. Ze wilden ermee stunten op een persconferentie. Dan zijn de grenzen van het strafrecht volgens mij al meer dan overschreden."

Financiën
Volgens Debie was Staatsveiligheid aanvankelijk erg geïnteresseerd in de informatie, maar ging haar interesse daarna uit naar de financiën, "de geldstromen die richting bepaalde kopstukken binnen de partij gingen. Daar waren ook wel een paar dingen bij waar ik enkele bedenkingen bij had", zegt Debie.

Een Amerikaan, die zich voordeed als bekende zakenman, zou plots in Brussel neergestreken zijn. "Hij kwam met heel veel geld over de brug om in heel Europa anti-islamiseringsbewegingen op te starten. Niet alleen Vlaams Belang, Geert Wilders is daarvoor bijvoorbeeld ook gecontacteerd", aldus Debie. "Die Amerikaan heeft zo trouwens een deel van Wilders' film meegefinancierd. Ik vond het zeer bizar dat hier een Amerikaan met geld begon te zwaaien, Staatsveiligheid vond dat ook."

Dewinter
Over de verbolgen reactie van Dewinter wou Debie enkel dit kwijt: "Ik heb Dewinter al twee jaar niet meer gehoord, buiten die sms van vorige week die ik niet beantwoord heb. Ik ben hem dankbaar voor wat hij voor mij heeft gedaan, maar het is niet omdat men mij vandaag helpt met iets en morgen allerlei strafbare feiten gaat plegen dat ik daarbij moet staan applaudisseren", legt Debie uit.

Turtelboom
De regering had tot nog toe altijd gezegd dat ze politici niet bespioneerde. "Ik ga ervan uit dat Turtelboom niet liegt, ik ga ervan uit dat ze misschien verkeerd geïnformeerd is door haar eigen dienst", besluit Debie.

Volgens Debie komt hij net nu naar buiten met het nieuws wegens samenloop van omstandigheden. "In 2010 heb ik het Vlaams Belang verlaten in nogal pijnlijke omstandigheden. Twee jaar lang heb ik van die partij niks gehoord, ik ben eigenlijk bij het groot huisvuil buitengezet. Vorige week schaamde men, of beter gezegd schaamde Filip De Winter zich er niet voor mij een sms te sturen met de vraag of ik hem nog even wat geheime politie-informatie kon bezorgen. Het ging om een lijst die ging over de beruchte staatsgevaarlijke organisaties, een lijst die ik trouwens niet heb. Een tweede aspect is dat ik nu 10 jaar weg ben uit het politiekorps en ik het eigenlijk beu ben dat men mij al tien jaar verslijt als een ongevoelige racist en VB'er in hart en nieren, die ik eigenlijk niet ben", aldus Debie.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234