Maandag 05/06/2023

Nieuws

‘Prachtig hulpmiddel in de handen van dierenartsen’: man getuigt hoe ChatGPT het leven van zijn hond redde

Sassy kreeg inmiddels de juiste behandeling en is bijna volledig hersteld. Beeld Twitter/@peakcooper
Sassy kreeg inmiddels de juiste behandeling en is bijna volledig hersteld.Beeld Twitter/@peakcooper

Over ChatGPT is de afgelopen weken al veel geschreven. De prestaties van de chatbot - van gedichten tot volledige filmscenario’s - verbluffen miljoenen mensen wereldwijd. Het strafste verhaal tot dusver is dat van een man uit Oost-Europa, die zegt dat hij dankzij GPT-4 het leven van zijn hond heeft kunnen redden.

JC

Het verhaal van Cooper en zijn hond Sassy ging de voorbije week viraal op Twitter. In een reeks tweets vertelde de man dat zijn 2-jarige bordercollie leed aan een tekenziekte en bloedarmoede. Een behandeling werd opgestart, maar na enkele dagen begon de toestand van de hond plots te verslechteren. De dierenarts kon geen diagnose stellen, en adviseerde “af te wachten, wat voor mij geen optie was”.

De man wendde zich niet alleen tot een tweede dierenarts, maar ook tot ChatGPT-4, het nieuwste model van OpenAI. Hij beschreef de situatie in detail, gaf de chatbot alle bloedresultaten van Sassy, en vroeg een diagnose.

GPT-4 herhaalde meermaals dat hij “geen dierenarts of medisch expert” is en dus “geen definitieve diagnose kan stellen”, maar slaagde er wel in de informatie en bloedresultaten accuraat te interpreteren. Toen de chatbot stelde dat er mogelijk onderliggende oorzaken konden zijn die de bloedarmoede veroorzaakten, vroeg Cooper om een lijst van de mogelijkheden. En van die lijst leek immuungemedieerde hemolytische anemie (IMHA) het best te passen bij de symptomen van Sassy.

IMHA is een aandoening waarbij het dier zijn eigen rode bloedcellen afbreekt, als gevolg van een abnormale immuunreactie. Het is een van de meest voorkomende oorzaken van bloedarmoede bij de hond en de kat.

Na een bloedonderzoek en diverse andere tests door de tweede dierenarts, werd de diagnose bij Sassy bevestigd. De juiste behandeling werd opgestart, en de bordercollie is inmiddels bijna volledig genezen.

‘Fouten voorkomen’

Voor iedereen die zich zorgen maakt over de gezondheid van een huisdier, blijft een dierenarts nog steeds de eerste hulplijn. Dat benadrukt ook Cooper, die zijn verhaal intussen deed aan het Amerikaanse nieuwstijdschrift Newsweek. GPT-4 heeft hem enkel geholpen om vast te stellen wat er mogelijk met zijn hond aan de hand kon zijn en de volgende stappen te zetten, zegt hij.

“Sassy’s leven werd uiteindelijk gered door mensen”, zegt de man uit Oost-Europa, die verder anoniem wil blijven, aan Newsweek. “Maar ChatGPT duwde me zeker in de richting van een second opinion en gaf me de erkenning dat we meer konden doen om het leven van onze hond te redden.”

Techwebsites waarschuwen dat de technologie ook foutieve informatie kan opleveren. De resultaten moeten dus telkens met een korrel zout genomen worden. Cooper had al ervaring met GPT-4 en wist waartoe de chatbot in staat was en hoe hij de hulp moest interpreteren. In de juiste handen kan dit een waardevolle tool zijn, stelt hij.

“De realiteit is dat mensen niet perfect zijn. We worden moe, missen dingen en maken soms fouten. Een AI-assistent zou kunnen helpen om sommige fouten te voorkomen. Deze technologie is zeker geen vervanging voor mensen, maar kan een prachtig hulpmiddel zijn in de handen van dierenartsen. Ik geloof sterk dat er zo meer levens gered kunnen worden.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234