Maandag 16/05/2022

Praagse lente voor onderwijs-euro

Tegen 2010 moet de eengemaakte Europese ruimte voor hoger onderwijs een feit zijn. Vandaag zitten eenendertig onderwijsministers aan de onderhandelingstafel in Praag om samen met vertegenwoordigers van universiteiten en studenten de invoering van de fameuze Bologna-verklaring een definitieve richting te geven. Vlaams minister van Onderwijs Marleen Vanderpoorten (VLD) en haar Nederlandse collega Loek Hermans (VVD) hebben aangekondigd een voortrekkersrol te willen spelen. Vlaanderen en Nederland hebben samengewerkt aan een gemeenschappelijk erkenningssysteem voor de bachelor- en masteropleidingen.

Brussel / Praag

Eigen berichtgeving

Bart De Schrijver

Terwijl goederen in de Europese Unie kunnen verhandeld worden, kunnen afgestudeerden met een bepaald diploma vaak niet terecht op de arbeidsmarkt van een andere EU-lidstaat. Die vaststelling en het gegeven dat begin de jaren negentig voor het eerst meer Europese studenten in de Verenigde Staten studeerden dan Amerikanen in Europa, stemde onderwijsministers ongerust. Het ondoorzichtige kluwen van onderwijsstructuren werd als een oorzaak gezien van de afnemende internationale uitstraling van de Europese diploma's.

Een en ander resulteerde in de conferentie van Bologna in juni 1999. Negenentwintig landen, waaronder de EU-landen en de meeste Oost-Europese landen, tekenden de fameuze Bologna-verklaring, een intentieverklaring om de structuren van hun eigen hoger onderwijs op een zodanige manier aan te passen dat de onderwijsstelsels meer naar elkaar zouden toegroeien. De invoering in alle Bologna-landen van de tweeledige (binaire) undergraduate-graduate-structuur is het bekendste aspect van de verklaring: de student doorloopt eerst een cyclus van minimum drie jaar en beëindigt die met een bachelor- of undergraduate-diploma, nadien kan hij worden toegelaten tot de masterstudie.

Om te zien hoe ver de Bologna-landen van de verklaring staan, start vandaag in de Tsjechische hoofdstad Praag een bijeenkomst van de ministers van Onderwijs. Ook de European University Association (EUA), de overkoepeling van vijfhonderd universiteiten, en de National Union of Students in Europe (Esib), de Europese studentenkoepel, zitten mee aan tafel. De rectoren van de universiteiten hadden eerder dit jaar in de Spaanse universiteitsstad Salamanca aan een standpunt gewerkt.

De Vlaamse en Nederlandse ministers van Onderwijs Marleen Vanderpoorten (VLD) en Loek Hermans (VVD) zullen morgen een gemeenschappelijk standpunt verdedigen. Volgens Nic Vandermarliere, de woordvoerder van Vanderpoorten, willen Vlaanderen en Nederland een voortrekkersrol gaan spelen in het Bologna-proces. Om opleidingen binnen Europa internationaal te erkennen, zullen kwaliteitscriteria moeten uitgeschreven worden waaraan de opleidingen moeten voldoen, accreditering heet dat in onderwijsjargon. Voor studenten is dat een garantie dat het diploma op de arbeidsmarkt wordt aanvaard, voor werkgevers is het een vorm van markttransparantie.

De vraag is wie die kwaliteitscontrole zal uitvoeren. Vanderpoorten zal aan haar collega's in Praag melden dat Vlaanderen en Nederland samen aan een erkenningssysteem werken. Vlaanderen en Nederland beschikken nu reeds over een systeem van kwaliteitszorg in de vorm van de zogenaamde visitatiecommissies. Het kabinet van Vanderpoorten wou niet zeggen aan welk erkenningssysteem de minister concreet denkt. Dirk Van Damme, directeur van de Vlaamse Interuniversitaire Raad (Vlir), wou wel kwijt dat Vlaanderen en Nederland gezocht hebben naar een aantal regio's die zouden meewerken aan de accreditatie van opleidingen. Vlaanderen en Nederland kunnen immers niet alleen die kwaliteitsnormen vastleggen. Daarom wordt gedacht aan regio's als Catalonië in Spanje en Noordrijn-Westfalen in Duitsland om daaraan mee te werken. "We zullen zien hoe de andere ministers daarop zullen reageren", zegt Van Damme.

Accreditering voor afgestudeerden garantie dat diploma op Europese arbeidsmarkt aanvaard wordt

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234